KansspelenPremium

90 jaar Nationale Loterij, dichter dan ooit bij de Belgen

Meer deelnemers, meer winnaars en meer gesteunde initiatieven

Jannie Haek CEO Nat Loterij
Jannie Haek: "De bestaansreden van de Nationale Loterij is het steunen van goede doelen. 100% van de opbrengst komt ten goede aan de gemeenschap" (Copyright: BELGA Image)

Naar goede gewoonte deelde de Nationale Loterij eind januari de resultaten mee van het afgelopen jaar. De Belgen hebben nog nooit zo vaak en zo veel gespeeld én gewonnen: een recordinzet van 1.553 miljard euro, meer dan 108,7 miljoen winstmomenten, samen goed voor in totaal 1.057 miljard euro. 

Jaarresultaten 2024 positief voor de winkelier

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van de Nationale Loterij, gaf op de persconferentie in Brussel toelichting bij de cijfers betreffende spelers, winnaars en omzet. Dit gebeurde niet toevallig in het Koninklijk Circus.

Omzetcijfers Nationale Loterij

In 1934 besloot de toenmalige regering een eigen loterij te organiseren en op deze plek vond op 18 oktober 1934, iets meer dan 90 jaar geleden, de allereerste trekking plaats van wat toen nog de Koloniale Loterij was. In al die jaren is de Nationale Loterij geëvolueerd met behoud van al haar kernwaarden.

"Dankzij onze uitstekende resultaten zetten we onze missie voort, voor alle Belgen. Winnen doe je nooit alleen. De Nationale Loterij, dat is zo veel meer dan spelen", zegt Haek.

Duurzame groei

De totale inzet van de Belgen bij de Nationale Loterij tikt af op 1,553 miljard euro, een gestage groei van gemiddeld 2,7% het voorbije decennium. Op de private kansspelmarkt werd er daarentegen in 2023 maar liefst 31,5 miljard euro ingezet. De afgelopen 5 jaar zijn de inzetten bij deze privé-operatoren enorm toegenomen, met in totaal net geen 12 miljard.

Lotto is meest populair in Belgiê
Belgen spelen het vaakst op de Lotto

De Nationale Loterij is een van de kleinere actoren, met slechts 4% van de omzet in de hele sector. We spreken hier van een verantwoorde en duurzame groei, omdat de Nationale Loterij een sociale opdracht heeft. "De bestaansreden van de Nationale Loterij is het steunen van goede doelen. 100% van de opbrengst komt ten goede van de gemeenschap", aldus Jannie Haek.

Solide retailnetwerk

Jannie Haek: "De Nationale Loterij investeerde vanaf 2014 sterk in de digitale speelomgeving, maar bleef tegelijkertijd fors inzetten op het bestaande netwerk in de retail. We zien dat dit kanaal meegroeit in een veranderende markt. De fysieke winkels ondervinden dus hoegenaamd geen negatieve effecten van de toenemende digitale mogelijkheden. Wij hebben altijd geloofd in de retail. Deze verkooppunten zijn nog even belangrijk voor ons."

Retail was in 2014 inderdaad goed voor 72% van alle inzetten. Vorig jaar zagen we een groei van 1,3% van de inzetten in retail ten opzichte van het jaar daarvoor. De Nationale Loterij tekent bij de fysieke winkelpunten een kleine toename qua aantal spelers op, evenals wat betreft het aantal verkooppunten. Dagbladhandels zijn verantwoordelijk voor 44% van de totale omzet van de Nationale Loterij.

Lotto blijft het meest gespeelde trekkingspel met 63,6 miljoen spelmomenten

Enorm potentieel

Het amalgaam van spelers weerspiegelt perfect de Belgische samenleving. De voltallige bevolking is present, zowel qua leeftijd, geslacht als wat geografische verspreiding betreft. De Nationale Loterij heeft trouwens een zeer ruim publiek; meer dan 70% van de Belgen heeft vorig jaar minstens één keer gespeeld. Dat is een nieuw record.

evenwichtig spelaanbod

Uitgebreid aanbod

Het unieke model dat de Nationale Loterij hanteert, is zeer gebalanceerd, bedoeld om zoveel mogelijk spelers te bereiken. Zij zetten telkens een klein bedrag in. De gemiddelde inzet bleef 4,9 euro, net als het jaar daarvoor. Bijzonder is dat er in het diverse aanbod voor iedereen wat wils is.

Jannie Haek: "De instant spelen – de krasloten – groeiden uit tot een volwaardige derde productpijler, maar dat gaat niet ten koste van de fundamentele basis, de traditionele trekkingsproducten Lotto en EuroMillions. Met een complete portefeuille bereiken we alle Belgen."

Lotto is het populairst

In 2024 werden 318,9 miljoen spelmomenten geteld, waarvan 175,6 miljoen met een trekking (Lotto, EuroMillions, EuroDreams, Joker+) en 143,3 miljoen instantspellen. Lotto blijft het favoriete trekkingspel met 63,6 miljoen spelmomenten. Daarmee staat de Lotto ongeveer op hetzelfde niveau als EuroMillions.

EuroMillions blijft populair
Qua omzet behaalde EuroMillions een bedrag van 489 miljoen euro

Online hand in hand met retail

Belgen blijven niet alleen de weg naar de fysieke retail vinden. Ook de online kanalen doen het prima. Daar was vorig jaar een groei van 14%, wat goed is voor 27% van de inzetten.

Jannie Haek: "De app is heel populair en telt 1,6 miljoen gebruikers. In tegenstelling tot wat men misschien denkt, wordt deze zeker niet enkel gebruikt om digitaal in te zetten. Via de app werden meer dan 42,5 miljoen papieren speltickets uit de retail gescand. Dat toont aan dat de digitale tools het netwerk van verkooppunten versterkt."

"Twee derde van de spelers beschouwt de applicatie in eerste instantie als een handige manier om de totale belevenis te verbeteren. Mensen gaan nog naar een echte winkel om te spelen, maar ze vinden het gemakkelijk om de resultaten te bekijken in de app. Gebruikers raadplegen hem gemiddeld 2,5 keer per maand. Deze toepassing helpt ons trouwens om winkelacties uit te werken om de retailer te ondersteunen."

Herkomst omzet

Verantwoord spelen

Een verantwoord spelaanbod in een dito speelomgeving is bij de Nationale Loterij de basis van de beleidsvoering. Het unieke karakter kan niet te vaak onderstreept worden. Niemand krijgt de indruk dat de resultaten beïnvloedbaar zijn. Iedereen heeft evenveel kans; winnen is louter een kwestie van toeval.

De Nationale Loterij biedt enkel spellen met een laag verslavingsrisico. Zo beschouwt iedereen ze als een plezierig tijdverdrijf, niet als een onbedwingbare noodzaak. In elk verkoopkanaal worden maatregelen genomen om ongelimiteerd spelgedrag tegen te gaan. Dat gaat van bewustmaking in de fysieke verkooppunten met controles, tot bezoek van mystery shoppers.

krasbiljetten scoren ook
Ook krasbiljetten blijven hun groeicurve volgen

Ook het digitale kanaal is gebonden aan duidelijke regels waaronder registratie met het rijksregisternummer en speel- en verlieslimieten. Het speelgedrag wordt in kaart gebracht om personen die tegen de limieten aanbotsen te detecteren. "Onze IT-diensten analyseren op objectieve wijze het eventuele risicovolle gedrag op basis van artificiële intelligentie", aldus Haek.

Link tussen speler, loterij en goede doelen

De Nationale Loterij levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Ze betaalt elk jaar een monopolierente aan de Belgische staat van 145 miljoen euro. Daarbovenop schenkt ze meer dan 200 miljoen aan initiatieven voor ontwikkelingssamenwerking en milieuprojecten.

Verenigingen actief in cultuur, sport en armoedebestrijding ontvangen de nodige steun, net als het Rode Kruis, Child Focus, het Centrum voor Gelijke Kansen en Dokters van de Wereld. Dankzij de inzet van alle spelers is er in 2024 dus al 345 miljoen euro naar de Belgische samenleving teruggevloeid. Het finale bedrag wordt pas later dit jaar bekendgemaakt.

Jannie Haek: "Nog nooit werden zoveel maatschappelijke doelen gesteund. In totaal gaat het om 1.884 projecten, of een stijging van 13% in vergelijking met het jaar ervoor." Onder het motto 'winnen doe je nooit alleen', versterkt de Nationale Loterij de band tussen haar spelers en die goede doelen. Denk aan de voorbije Olympische Spelen in Parijs, waar spelers kans maakten om onze nationale helden ter plaatse aan te moedigen.

Elke organisatie die actief is in België en aan de criteria beantwoordt, kan steun krijgen van de Nationale Loterij. Het aanvraagformulier is online beschikbaar.

Verder werd met het nieuwe kraslot Lady Fortuna een directe connectie met de speler gecreëerd door hem of haar rechtstreeks inspraak te geven in een selectie van goede doelen.

Lady Fortuna krasbiljet
Het nieuwe kraslot Lady Fortuna geeft de speler rechtstreeks inspraak in een selectie van goede doelen

Interessante weetjes:

  • 108,7 miljoen winnende speelmomenten in 2024; in totaal werd zo’n 1,057 miljard euro onder de winnaars verdeeld; de gemiddelde winst bedroeg 9,7 euro
  • 38 Lotto-miljonairs; meest getrokken lottonummers in 2024: 26 – 16 – 15 – 11 – 35 – 43
  • 12 EuroMillions-miljonairs; de grootste Jackpots waren 149.017.789 euro in september en 17.000.000 euro in januari
  • 25 winnaars genieten levenslang van Win For Life
  • 34 grote winnaars met Cash
  • 70% van de grote winnaars zijn regelmatige spelers
  • de jongste miljonair was 21 jaar en komt uit de provincie Luik; de oudste was 79 en woont in Vlaams-Brabant

Feestelijke herdenkingsmunt

Om het 90-jarig bestaan van de Nationale Loterij te vieren, werd ook een muntstuk van 2 euro onthuld. Deze officiële lancering gebeurde in aanwezigheid van Giovanni Van de Velde, muntmeester van de Koninklijke Munt.

herdenkigsmunt 90 jaar Nat Loterij
Om het 90-jarig bestaan van de Nationale Loterij te vieren, werd een herdenkingsmunt van 2 euro onthuld (Copyright: BELGA Image)

"De herdenkingsmunt, met veel plezier ondersteund door de minister van Financiën, benadrukt het maatschappelijke en historische belang van de Nationale Loterij. Het is duidelijk dat cash geld nog altijd leeft, en het is onze rol om de nodige muntstukken te voorzien en de circulatie ervan te stimuleren."

"Al 90 jaar geeft de Nationale Loterij mensen kansen om hun dromen te realiseren. De inzet wordt op doordachte en verantwoorde wijze ingezet. Elke speler draagt daar zijn steentje toe bij", meent Van de Velde.

Het nieuwe ontwerp toont centraal het logo van de Nationale Loterij, met daarover een afbeelding van Vrouwe Fortuna, de Romeinse godin van het lot en het geluk en de patrones van de loterijen met de hoorn des overvloeds, waaruit een aantal klavertjes vier vallen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook