Wie wordt de 'Beste Grootkeukenkok van België 2024 - 2025'?

Lees hier het interview met Koen over zijn overwinning
Op 19 november 2024 organiseert de Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks (VVG) opnieuw haar prestigieuze vakwedstrijd "Beste Grootkeukenkok van België" tijdens Horeca Expo. Deze wedstrijd is een unieke kans voor grootkeukenkoks om hun culinaire vaardigheden en creativiteit te tonen aan een breed publiek en een panel van gerenommeerde juryleden. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden.
Organisatie
Deze tweejaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door de 'Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks' (VVG) in de Ottergemsesteenweg Zuid 806, 9000 Gent.
Deelnemers
De deelnemers zijn alle Belgische koks die als kok tewerkgesteld zijn in een Belgische grootkeuken. De wedstrijd wordt in het Nederlands of het Frans gehouden, afhankelijk van de keuze van de deelnemer.
Doelstellingen
- het creëren van nieuwe en originele feestgerechten
- het stimuleren van nieuwe en alternatieve bereidingsprocédés
- de aandacht vestigen op de kwaliteit, de hygiëne en de voedselveiligheid in grootkeukens volgens de principes van de HACCP
- contacten te leggen met personen en bedrijven die op de beurs aanwezig zijn
- de positie van België als culinaire draaischijf van Europa verder te dynamiseren
- het opwaarderen van de cateringsector in het algemeen en het promoten van het beroep van grootkeukenkok in het bijzonder, ook bij het grote publiek
Thema
De opdracht is om een 'feestmenu' te creëren voor een gemeenschapskeuken met een moderne twist aan klassiekers. Dit menu dient uit drie gangen te bestaan en moet bereid worden met de volgende basisingrediënten:
- Voorgerecht: een warme bereiding met wijting
- Hoofdgerecht: op basis van varkensvlees met klassieke aardappelbereiding
- Nagerecht: op basis van peer en chocolade
De grondstoffenkostprijs van het totale menu mag € 10,00 bedragen.
De samenstelling en de bereidingswijze moeten beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Verloop van de wedstrijd
1. Schriftelijke inzending (preselectie)
De kandidaten dienen tegen 30 september 2024 schriftelijk een eigen creatie van een feestmenu voor te stellen. Dit menu kan in normale omstandigheden in een grootkeuken bereid worden voor een grote groep verbruikers.
2. De finale
De 5 best gerangschikte kandidaten worden geselecteerd en bereiden zelf hun voorgestelde menu in een speciaal daartoe ontworpen demokeuken op de vakbeurs Horeca Expo te Gent (hal 8), op dinsdag 19 november 2024.
De winnaar wordt uitgeroepen tot "Beste Belgische Grootkeukenkok 2024 - 2025".
Dag van de Grootkeukenkok
Tijdens de finale vindt tevens “De dag van de Grootkeukenkok” plaats. Alle leden van de diverse (provinciale) verenigingen worden uitgenodigd om tijdens hun bezoek aan de beurs, eveneens de wedstrijd te volgen en de proclamatie bij te wonen. Er is een doorlopende receptie in de nabijheid van de demokeuken. Er staat een ruime tribune opgesteld van waaruit de wedstrijd kan worden gevolgd.
Jury
Keukenjury: 6 vakmensen en 1 coördinator
Proclamatie
Omstreeks 14.00 u. aan de demokeuken in hal 5 (plaats van de wedstrijd)
Uitnodiging voor de leden van de pers
De gerechten worden aan de keukenjury opgediend in het demorestaurant vanaf 12.00 u. De pers kan deze jurering meemaken aan de speciaal voor hen voorziene perstafel. Gelieve hiervoor uw plaats te reserveren via e-mail: jurgen.eeckhout@skynet.be waar ook alle bijkomende info verkregen kan worden.
Het volledige reglement
Het reglement vindt u hier en is ook ter inzage op de website van de provinciale verenigingen:
www.grootkeukenkoks-ovl.be.
Inschrijven en documenten aanvragen kan bij rosiersjan1@gmail.com.
Deze wedstrijd wordt gesponsord door een groot aantal bedrijven uit de sector.