Beenhouwerij met superette op maat van de buurt
Ten Huize Van Beenhouwer Decupere / Superette Artisan (Beselare)

Een combinatie van hard werken, de opportuniteiten grijpen wanneer ze zich voordien en zo nu en dan dat tikkeltje geluk, dat is wat Lies Vandenbroucke en Jan-Klaas Decupere ervaren met hun beenhouwerij en superette in Beselare. Als fanatiek lid van de Belgian Butcher Bulls breekt de ambachtelijke beenhouwer ook een lans voor de sector: "Er is toekomst als slager; het is een mooie stiel voor gepassioneerde mensen. Dat moeten we ook aan de jeugd tonen."
Van rechten & biochemie naar beenhouwerij

(Beenhouwer Decupere/Superette Artisan)
Het verhaal van Beenhouwer Decupere heeft zich altijd gesitueerd op de Beselarestraat 285, vlakbij het Kerkplein van Beselare. Voordien was de plek gekend als Slagerij Geert, waar de ouders van Lies Vandenbroucke vele jaren hun vleeswaren bereiden en verkochten. Hun dochter ging naar het College in Ieper, waar ze Jan-Klaas Decupere leerde kennen. Later werd Lies industrieel biochemie en ging aan de slag in de kwaliteitscontrole van een diepvriesbedrijf. Wel hielp ze in de weekends nog steeds mee in de slagerij. Jan-Klaas begon rechtenstudies, maar vond daarin niet zijn draai. "Op dat moment en die leeftijd wist ik niet wat ik wilde. Ik stak wel wat op tijdens die studiejaren, maar besliste na bijna 2 jaar om toch het roer om te gooien en voor mijn passie te gaan. Ik kook al altijd graag, en ging in de weekends ook mee werken op feesten met traiteurs. Ik ging eerst een jaar naar Spermalie voor de koksopleiding en volgde daarna ook nog een jaar opleiding bij Syntra West. Daarna was ik 1 jaar in dienst bij Hendrik Dierendonck, gevolgd door ervaring als zelfstandig slager bij Luc Bauden en Franky Declercq."

Overname ouderlijke slagerij
Er waren al eerder wat gesprekken over mogelijke overname van de ouderlijke slagerij maar toen Geert Vandenbroucke besliste om op zijn 60e effectief te stoppen en de slagerij over te laten, was dat voor Lies en Jan-Klaas hét moment. "We zagen de mogelijkheden van het grote, onderkelderde pand en de bestaande slagerij had zijn vaste klanten en een ideale ligging ... We wisten wel dat we eerst meteen wilden renoveren. Daarvoor hebben we talrijke slagerijen bezocht, om voor onszelf uit te maken wat we wel en niet zochten. In 2017 gingen we toen van start. Er zat van bij het begin dynamiek in de zaak en in 2019 bouwden we al een atelier bij achteraan."
Slagerij in Wervik
Bij Beenhouwer Decuper was toen ook al een gemotiveerd team van vaklui aan de slag. In 2023 deed zich de kans voor om een slagerij over te nemen. "Via via hoorden we dat Slagerij Bart & Inge in Wervik over te nemen was. 'Net iets voor jullie', klonk het. Bijna pal op de grens met Frankrijk (aan de Leie) en op 15 km van Beselare. Lander en Robin, twee van onze trouwste slagersgasten, toonden ambitie en zijn als vennoten mee in die overname gestapt. De slagerij in Wervik is kleiner, beschikt over een tweetal koelcellen en een beperkt atelier. Met onze aanpak is er eigenlijk enkel verkoop in Wervik en produceren we vlees en gerechten in Beselare. Driemaal daags wordt dan van hieruit Wervik beleverd: 's ochtends, later in de voormiddag en dan kort na de middag, waarbij de slagers dan wisselen tussen Wervik en Beselare. Voor ons is dat de ideale formule, die zorgt voor een goede synergie."
Uitstraling & social media

De twee slagersgasten die instaan voor Beenhouwer Decupere - Wervik zijn exemplarisch voor het team van Lies en Jan-Klaas. "Met 12 echte bourgondiërs en een grote groep flexi-jobbers lukt het ons om de twee slagerijen en de superette te runnen. Personeel aantrekken en behouden is soms een uitdaging, maar tot nu toe hebben wij nog geen reden tot klagen. Als slager kun je wel zoveel mogelijk goeie randvoorwaarden proberen bieden, maar dat kan ook niet onbeperkt gebeuren... Ik denk wel dat onze uitstraling van ambachtelijke beenhouwerij bijdraagt tot de aantrekkingskracht. We krijgen soms spontane sollicitaties en zijn er in geslaagd van echte vleesliefhebbers in het team te hebben. Zij zorgen op hun beurt ook weer voor extra dynamiek. Een gepassioneerde medewerker maakt zo nu en dan een video van zijn ambacht of een foto van het mooie eindresultaat... die krijgen dan een plek op onze social media. Ik verzorg de content online zoveel mogelijk zelf, al helpt onze administratieve kracht ook veel. Zo worden onze medewerkers en hun werk zelf ook online het uithangbord van de zaak."
Superette Artisan

Voor de overname van de Wervikse slagerij was er voor de Beselaarse beenhouwerij nog een opportuniteit opgedoken.
"Rond 2021 beslisten een aantal banken om veel van hun filialen te schrappen. Zo ook de KBC in Beselare, een hoekgebouw dat aanpalend is aan onze slagerij. Zo'n kans konden we natuurlijk niet laten schieten. We hadden al eerder met het idee gespeeld om uit te breiden of iets te doen met een 'automatenshop' of een plek voor afhaling en waar je eventueel nog wat kon bijkopen. Voor het exacte concept hebben we heel veel research gedaan... we zijn zelfs tot in de VS gereisd om te gaan kijken bij Amazon Go (een concept van Amazon waarbij winkels zijn ontworpen voor 'Just Walk Out'-winkelen). Op de beurs EuroShop (Düsseldorf) legden we ook contacten en beslisten we dan om te kiezen voor een selfservice winkel, waarbij de klant zelf ook afrekent. Alle producten zijn voorzien van RFID (Radio Frequency Identification)-tag, waarmee ze eenvoudig te scannen zijn in het warenbakje aan de selfservicekassa's. Het voormalige bankgebouw werd volledig gestript (behalve de kluis, zie verder) en zelf ingericht. Ook slager Thibault en medewerkster Julie zijn belangrijk geweest in het ontstaan van superette Artisan."
Selfservicesuperette in voormalig bankgebouw
Op maat van de buurt
"De keuze om er uiteindelijk een soort superette van te maken werd mee geïnspireerd door het sluiten van de lokale supermarkt in Beselare. Klanten kwamen steeds vaker ook om andere voedingsproducten vragen in de slagerij want de dichtsbijzijnde supermarkt is nu in Zonnebeke. Bovendien past het concept van onestopshop met ruime openingsuren (van 6u tot 20u) ook wel bij de dynamiek in Beselare. Het is een dorp dat leeft en groeit. Veel mensen die werken in Kortrijk of Ieper gebruiken hier de verbindingsweg of vestigen zich in het dorp. Op een boogscheut van de A19 zijn we vlot bereikbaar en het centrum heeft hier ook voldoende parking."

Belgian Butcher Bulls
Lies & Jan-Klaas zijn ook een van de zes slagerskoppels die de Belgian Butcher Bulls vormen. Ze behaalden bij een eerste deelname aan de World Butcher's Challenge (WBC) in 2025 meteen een vierde plek.

"Het waren Jeroen (Lievens, uit Avelgem) en Bart (Maertens, uit Brugge) die de WBC ontdekten per toeval. Zij nemen jaarlijks deel aan een Nederlandse charcuteriewedstrijd en tijdens een van de edities ontbraken de Duitse teams omdat ze deelnamen aan de World Butcher's Challenge. Na het indienen van een aanvraag en een positief antwoord, richtten we met 6 koppels een vzw op en namen we zelfs een marketingbureau onder de arm. We kregen de steun van Patrick Hauben van Claes Machines en via vakleraar Tony De Clerck was ook PIVA snel aan boord. Daarbovenop kwam er ook nog een resem mooie sponsors bij, waardoor onze droom realiteit werd. Ook de steun van Norbert Van Speybrouck was van goudwaarde."
"De intensieve voorbereiding, waarin we wel wat geïnvesteerd hebben, deed ons echt wel geloven in onze kansen. Het team bestaat ook echt uit 6 koppels die elk hun eigen stijl hebben, maar wel gelijkgestemde zielen zijn. Na de geweldige ervaring in Parijs was er zelfs ontgoocheling toen we net naast het podium vielen. Er was nog wat heisa rond het wedstrijdresultaten, maar uiteindelijk denk ik dat we trots mogen zijn op onze prestatie. Tijdens deze eerste beleving konden we indruk maken op de tegenstand, publiek én jury. Met de opgedane ervaring én de mooie prestatie zijn we automatisch geplaatst voor de volgende WBC en zijn we vastberaden om daar nog beter te doen."

Nog belangrijker dan hun knalprestatie is hun voorbeeld voor de jeugd, vinden de Butcher Bulls. "Onze missie is kennisdeling onder slagers, maar vooral ook de jeugd inspireren. We tonen via onze eigen slagerijen maar zeker ook met de World Butcher's Challenge dat er toekomst is als slager. Het is een mooie stiel voor gepassioneerde mensen. Met dat positieve verhaal moet er toch weer meer instroom komen in de sector."
In dat kader organiseren de Belgium Butcher Bulls in oktober 2025 een bedankingsevent voor de sponsors van 2025 en om de toekomstplannen te presenteren. In het voorjaar 2026 volgt dan de lancering van de nieuwe campagne richting de wedstrijd in 2028. "Dat wordt een 'butcher festival' op een centrale plek in Vlaanderen waar we al onze supporters en trouwe sponsors uitnodigen. Ook alle scholen zijn welkom; we willen op die gelegenheid vooral ook de jeugd aanspreken en inspireren. Het wordt een uniek event."

Toekomst: de kluis
Gevraagd naar de toekomstplannen, verwijst Jan-Klaas terug naar zijn oorspronkelijke idee voor een afhaalpunt in het voormalige bankkantoor.
"Bij het strippen hadden wij de kluizenzaal bewaard. In de originele opvatting zouden we daar de bestellingen klaarzetten zodat men met een code die dan kon afhalen. De superette kwam daar heel even tussenfietsen, maar de kluis en het idee blijven in het achterhoofd. Met de nieuwe webshop in het najaar van 2025 is er een project dat eerst nog moet afgerond worden, maar daarna komen we terug op de kluis", besluit de beenhouwer.