Fiorino-recepten die je zomer compleet maken
Met Fiorino voeg je een pittige, mediterraanse toets toe aan je gerechten. Ontdek hoe je met Fiorino drie originele zomerrecepten op tafel tovert: van een heerlijke BBQ-focaccia tot een frisse pastasalade en elegante hapjes voor bij speciale gelegenheden.
Focaccia met Fiorino op de BBQ
Ingrediënten
- 40 plakjes Fiorino
- 8 stukken focaccia
- 2 courgetten
- 1 aubergine
- 2 puntpaprika’s
- Tijm
- Rozemarijn
- BBQ-saus
Bereiding
- Snijd de focaccia’s horizontaal doormidden.
- Besprenkel de snijkanten lichtjes met wat olie en gril beide zijden goudbruin.
- Snijd de courgetten en aubergines in dikke plakken.
- Snijd de puntpaprika in grove stukken.
- Gril de groenten beetgaar in een hete grill of grillpan.
- Hak de tijm en rozemarijn fijn.
- Bestrooi de gegrilde groenten met de verse kruiden en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd daarna de groenten grof en meng goed door elkaar.
- Besmeer de onderste helft van elke focaccia lichtjes met bbq-saus.
- Verdeel het groentemengsel erover en leg daarop de plakjes Fiorino.
- Sluit af met de bovenste helft van de focaccia.
Tip: serveer warm van de grill of koud als rijk gevulde lunch.
Pastasalade met asperges en Fiorino
Ingrediënten
- 80 plakjes Fiorino
- 800 gr pasta pipe rigate
- 2 bussels groene asperges
- 1 bussel peterselie
- 6 el mayonaise
Bereiding
- Kook de pasta gaar in een ruime hoeveelheid water met een snuifje zout en een scheutje olijfolie.
- Giet af en laat afkoelen.
- Hak de peterselie zeer fijn en roer onder de mayonaise.
- Schil het onderste deel van de asperges.
- Leg ze in koud water in een kookpot en breng aan de kook.
- Neem de pot onmiddellijk van het vuur zodra het water kookt en laat de asperges nog 10 min. garen in het warme water.
- Spoel ze daarna direct af met koud water om de garing te stoppen.
- Snijd de asperges in stukjes.
- Rol de plakjes Fiorino op tot mooie rolletjes.
- Meng de peterseliemayonaise onder de afgekoelde pasta.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg ook de stukjes asperges toe.
- Verdeel de pastasalade over een schaal en schik de Fiorinorolletjes er mooi boven.
Tip: ideaal voor zomerse buffetten of als fris bijgerecht bij de barbecue.
Fiorino met zwarte olijventapenade
Ingrediënten
- 20 plakjes Fiorino
- 10 rondjes bladerdeeg met een diameter van 10 cm
- 300 gr zwarte olijven
- 10 kerstomaatjes
- 250 gr Manchego kaas
- Scheutje olijfolie
- Scheutje sushiazijn
- 2 el gehakte peterselie
- 2 ansjovisfilets
- 1 el kappertjes
- Peper en zou
Bereiding
- Doorprik het bladerdeeg en plaats ze in muffinvormpjes.
- Bak de bladerdeegkuipjes in een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudgeel en knapperig zijn, ongeveer 15 à 20 minuten.
- Hak de zwarte olijven, Manchego kaas, ansjovis en kappertjes grof. Voeg olijfolie toe totdat je een smeuïge tapenade krijgt. Breng op smaak met peper en zout, en meng de gehakte peterselie erdoor.
- Hak de kerstomaatjes en marineer deze in sushiazijn.
- Leg twee plakjes Fiorino trapsgewijs op elkaar, plooi ze in twee en rol ze op tot een elegante bloemvorm.
- Vul de bladerdeegkuipjes met de zwarte olijventapenade, maak een kuiltje in het midden en plaats de Fiorino-bloem erin.
