In internationaal verband voedselverpakkingen verduurzamen
Value4Pack-project
Voor het Value4Pack-project worden concrete projectideeën gezocht om de 4R-uitdagingen van duurzame voedselverpakkingen internationaal aan te pakken. 4R staat daarbij voor: refuse, reduce, reuse, recycle. De inzendtermijn, die eind juni werd geopend, loopt nog tot en met eind september.

“Binnen Value4Pack werken vijftien partners samen uit elf EU landen. Ons doel is om interregionale samenwerkingen te bewerkstelligen en de innovatie-leemtes - zeg maar de hiaten in de EU voedselverpakkingsketen die de transitie naar een duurzame circulaire voedselverpakkingsketen verhinderen - aan te pakken. En dit in lijn met de ambitieuze doelstellingen van de EU Green deal, PPWR, SUP…”, aldus een toelichting van Angelique Vandemoortele, Project Manager van Pack4Food, als een van de initiatiefnemende partijen.
4R’s van voedselverpakkingen
“Concreet richt Value4Pack zich op het ontwikkelen van interregionale bedrijfsprojecten gerelateerd aan de 4R's van voedselverpakkingen - refuse, reduce, reuse, recycle - door stakeholders in de voedselverpakkingswaardeketen te ondersteunen en samen te brengen”, legt Vandemoortele uit. “Dat betekent matchmaking tussen bedrijven binnen het partnerschap-netwerk maar ook met investeerders, ondersteunen bij opzetten van een business plan, verspreiden en communiceren op EU-niveau en het zoeken naar financiering.
Analyse in de regio’s

Om de innovatieleemtes te identificeren, werd in eerste fase een uitgebreide analyse van de voedselverpakkingswaardeketen in elke deelnemende regio uitgevoerd om de regionale sterktes en de innovatie-leemtes van de voedselverpakkingsketen te identificeren, licht Vandemoortele verder toe. “Deze analyse werd gefinaliseerd in maart waarna de interregionale analyse werd gestart om de mogelijkheden voor samenwerking tussen regio's te identificeren. Vervolgens wordt eind juni tot september, een oproep voor projectideeën opgezet om geïdentificeerde innovatieleemtes aan te pakken en in te vullen met concrete oplossingen.”
Bedrijfsgeoriënteerde oplossingen
In de call4projectidea zoeken de partners bedrijfsgeoriënteerde oplossingen en innovaties om de leemtes in de keten aan te pakken. Vandemoortele: “De ideeën zullen worden geëvalueerd op basis van hun innovativiteit, business potentieel en haalbaarheid.” Uit de call4ideas zullen dertig ideeën geselecteerd en ondersteund worden door de Value4Pack-partners. Concreet betekent dat het zoeken naar mogelijke partners om mee samen te werken en het idee eventueel verder finetunen naar de noden. Dit alles ter voorbereiding van een online pitching event op 26 november. Tijdens het event worden de ideeën gepitched aan mogelijke partners - bedrijven in de waardeketen uit diverse EU-landen, die de innovaties willen uittesten of implementeren en investeerders. Na de pitching zullen er tien interregionale multi-actor cases ontwikkeld worden om verder te ondersteunen. Dat gebeurt in de vorm van matchmaking, uitwerken van het business plan, verdere verspreiding binnen het brede EU-netwerk van de projectpartners. Dit om de visibiliteit van de oplossingen te verhogen. Ook het vinden van financieringsmogelijkheden behoort bij de opgaven. De geselecteerde cases zullen worden uitgevoerd door meerdere actoren en interregionaal van karakter zijn.
Voedselveiligheid en -verlies
Binnen het bereik van de oproep voor projectideeën vallen alle innovaties en oplossingen die gelinkt kunnen worden aan de 4R’s. “Uiteraard mogen de oplossingen niet leiden tot meer voedselverliezen en de voedselveiligheid en -kwaliteit (shelf-life) in gedrang brengen. Oplossingen kunnen echter ook indirect de duurzaamheid van de waardeketen verhogen.” Bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe innovaties voor sorteerlijnen, nieuwe digitale oplossingen voor tracing van herbruikbare verpakkingen en een digitaal productpaspoort.
“Binnen Value4Pack definiëren we duurzame voedselverpakkingen als optimale balans tussen functionaliteit van de verpakking - het verzekeren van de voedselkwaliteit en veiligheid, reduceren van voedselverliezen en convenience - versus duurzaamheid in de vorm van ecodesign - de 4R’s - en lage ecologische voetafdruk.”
Bedrijven en instellingen
Vandemoortele meldt verder dat zowel bedrijven als onderzoeksinstellingen ideeën kunnen indienen. Alle bedrijven in de voedselverpakkingsketen kunnen zich aanmelden, dus zowel leveranciers van digitale oplossingen, machine- en verpakkingsleveranciers, reinigingsinstallaties, afvalsorteerders… Voorwaarde is wel dat het idee ontwikkeld moet worden in de EU en de indiener open moet staan voor interregionale samenwerking.
Bedrijven en organisaties kunnen zich melden via het B2Match platform van Value4Pack of via info@pack4food.be.
Eerste initiatief
Value4Pack is het eerste initiatief van het S3 Partnership Food Packaging om bedrijven te ondersteunen in hun transitie naar duurzame voedselverpakkingen. Het wordt financieel ondersteund door de EU. Het is tegelijkertijd een I3-project (I3 = interregional, innovation, investment) gefinancierd door de EU. De volledige titel van het Value4Pack-project luidt: Bridging investments to achieve a resilient EU food packaging value chain.