Voorwoord
Als er iets is wat voor mij de afgelopen maanden weer eens is bevestigd, dan is het wel dat België zich als land met de absolute wereldtop kan meten als het gaat om verpakkingsonderzoek. U gaat daar in deze uitgave diverse fraaie staaltjes van tegenkomen.
Wat te denken van het project PROMIPOL waarbij nota bene CO2 een van de bestanddelen van een nieuw ontwikkeld verpakkingsmateriaal is. In dit project, waarin meerdere universiteiten participeren, worden twee vliegen in één klap geslagen. Naast een verpakkingsmateriaal van biologische origine dat zo nodig ook nog eens biocomposteerbaar is, biedt het ook nog eens de mogelijkheid van de broodnodige CO2-opslag waar in onze huidige fossiele werkelijkheid zo’n nood aan is.
Of een project aan de UGent. Daar doet men onderzoek in hoeverre – goed recycleerbare – monoverpakkingsmaterialen toch voldoende barrière kunnen hebben om een voedingsmiddel efficiënt te kunnen blijven beschermen tegen bederf. En welk specifieke, op het product afgestemde gasmengsel in een MAP-verpakking daarvoor nodig is. Daarbij blijkt, naast het gasmengsel, de pH-waarde van een product van doorslaggevend belang te zijn.
En daar blijft het niet bij, want de onderzoeksgroep microbiologie van de Vrije Universiteit Brussel koerst op bioplastics die met het micro-organisme/de microbe Haloferax mediterranei worden geproduceerd. Daarbij doet dit micro-organisme zijn ‘werk’ in een uiterst zout milieu waardoor er quasi geen maatregelen moeten worden genomen om contaminatie tegen te gaan.
Om het blokje wetenschap af te ronden, keren we nog een keer terug naar de wereldverpakkingsconferentie van IAPRI/ITENE in Valencia waar zoveel aan ontwikkeling te zien was, dat we dat niet tot alleen het vorige nummer van Verpakking & Label Magazine konden beperken.
Maar naast al die prachtige wetenschappelijke ontwikkelingen, hebben wij natuurlijk ook gewoon te maken met de wat meer 'dagelijkse' verpakkingsrealiteit. Op dat vlak is echter ook genoeg nieuws te melden. Zo blikken we terug op Empack Gent en Fachpack. Op Empack Gent vonden we diverse nieuwtjes en op de beurs in Nürnberg concentreerden we ons op de winnaars van de prestigieuze Duitse verpakkingsawards.
Verder gingen we bij Mondelez op bezoek dat een heel nieuwe koekjesverpakking heeft laten ontwerpen. De nieuwe innovatieve papieren omverpakking voor LU’s Veritable Petit Beurre-koekjes betekent volgens opgave van de fabrikant 63 procent minder plastic per verpakking.
Wanneer u zelf interessant verpakkingsnieuws heeft te melden, laat het ons dan ook weten, want hoe meer oren en ogen in de markt, hoe beter.
Ik wens u hele fijne feestdagen en alle goeds voor 2025!