Wunderkammer: zaak met unieke mix aan stationery & homeware
In het hartje van Antwerpen, gelegen op de Kleine Markt, vind je Wunderkammer. Een klein paradijs voor al wie van stationery én homeware houdt. Hoewel het aanbod erg gecureerd is naar schrijfwaren, is de zaak niet over één kam te scheren. "Je moet al lang en ver zoeken alvorens je vindt wat wij hebben", aldus Lisa Moreels, inkoopverantwoordelijke.
Ontstaan uit voorliefde voor stationery
Wunderkammer is het geesteskind van Sofie Van der Ven en Wouter Cajot. Geen onbekende namen in Antwerpen, want ze baten sinds 2011 al de populaire boekhandel 'Stad Leest' uit. Het duurde echter niet lang alvorens de eigenaars beseften dat ze ook een voorliefde hadden voor stationery en homeware. Aan de overkant van Boekhandel Stad Leest, kwam er een afzonderlijke winkel met schrijfwaren, agenda's en dergelijke meer: 'Stationery Stad Leest'. In pop-upwinkel 'Mark Store', een samenwerking tussen Fietsen De Geus en Wunderkammer, werd het homewaregedeelte ondergebracht. In 2021 hield de pop-upstore het voor bekeken en zochten Sofie en Wouter naar een nieuw pand. Zo werden Wunderkammer en Stationery Stad Leest samengevoegd onder één dak: 'Wunderkammer Stad Leest'.

UNIEK ASSORTIMENT
Het pand werd geopend in april 2021. Op de 300 m2 oppervlakte vind je een groot aanbod aan stationery, homeware, boeken en geschenkartikelen. "Sommigen noemen ons ook wel eens een conceptstore, maar daar houden we niet zo van", vertelt Diana Balder, winkelverantwoordelijke. "Je kan Wunderkammer niet in een hokje duwen", zegt ze.
Het assortiment is erg gefocust op stationery. Het aanbod bevat veel Japanse merken zoals Midori, Penco en Hightide. Ook klassieke merken zoals Leuchtturm en Moleskine kunnen niet ontbreken in het assortiment. Volgens Lisa Moreels, is het aanbod een mooie mix: "Bij ons vind je de gevestigde waarden, maar we hebben ook merken die je nergens anders vindt."
Wanneer we vragen hoe je bij de exclusievere merken uitkomt, vertelt Diana, winkelverantwoordelijke, dat het belangrijk is om steeds je voelsprieten op te zetten. "Via onbekende wegen ontdek je nieuwe toffe merken en labels."
Daarnaast zijn zowel de eigenaars als de personeelsleden enorm gepassioneerd door de branche. Lisa vult aan: "Eén keer per jaar zitten we allemaal samen rond de tafel. Daar wordt besproken wat er nog te kort is in het assortiment, waar we nog kunnen uitbreiden, wat goed gaat en wat beter kan. Iedereen mag zijn zegje doen en elk van ons heeft wel al eens een merk aangehaald dat nu in de winkel ligt. Daar zijn we allemaal heel trots op."
Uitblinken met wenskaarten
Wat meteen opvalt als je in de winkel binnenstapt, is de grote muur met een enorme waaier aan unieke wenskaarten. Dat is volledig aan Sofie, de eigenares, toe te schrijven. "Dat is haar passie", legt Lisa uit. "Ze kan uren spenderen aan een zoektocht naar het perfecte kaartje. Om het assortiment in de winkel samen te stellen, stapt ze vaak lokale winkeltjes binnen tijdens haar reizen. Zo botst ze op zaken die hier niet makkelijk te verkrijgen zijn."
"Hallmark zal je niet in het assortiment terugvinden", verduidelijkt Lisa. De kaartjes zijn gemaakt door kleine designers en illustratoren. Het gamma is heel breed en ook de prijsklasse is erg gevarieerd. Er zijn heel minimalistische kaartjes die 3 euro kosten, maar er zijn ook art cards voor mensen die eens iets speciaals of artistieks willen. Die kosten dan wel al 7 à 10 euro." Voor de kaarten wordt er ook vaak samengewerkt met kleinere ontwerpers. Lisa vertelt: "Sofie heeft ook een persoonlijke band met enkele van de illustratoren. Daarvoor heeft ze hard moeten werken."
Winkelinspiratie
Eigenaars Sofie en Wouter halen inspiratie voor hun assortiment op beurzen in Amsterdam, Londen en Parijs, maar kunnen evengoed inspiratie halen in een klein dorpje op het Engelse platteland of in Frankrijk.
Diana vertelt: "Alles wat we in de winkel aanbieden, is zo uitgezocht dat het allemaal bij elkaar past én ook een verhaal vertelt. Het buikgevoel moet kloppen." Ook het interieur heeft daar een belangrijk aandeel in. Er is echter geen samenwerking geweest met een architect: alles wat je ziet is eigen inbreng. Diana legt uit: "Wat Wouter en Sofie vooral belangrijk vinden, is dat de producten op de voorgrond staan. Het interieur is dus wat ondergeschikt, maar alles vormt wel een mooi geheel. Op de stijl kan je niet echt een naam kleven."

Diana staat ook voor de styling van de winkel en voor de opmaak van de etalages. "Er moet een ziel in zitten. Ik probeer iets te vertellen, een sfeer te creëren waar mensen door getriggerd worden", vertelt ze. Dat wil echter niet zeggen dat de mensen iets moeten kopen. "Mensen moeten zich thuis voelen. Niemand mag met een wrang gevoel naar buiten gaan."
Onderscheid concurrentie
Wunderkammer kan je niet vergelijken met een klassieke kantoorvakhandel zegt Diana. "We doen totaal iets anders en dat voelen de klanten onmiddellijk als ze binnenkomen. Veel mensen zien ons ook als een geschenkwinkel omdat we een uitgebreid aanbod hebben. We zijn in dat opzicht zeker niet typisch en dat is wat mensen naar de winkel trekt. Omdat wij iets hebben voor elke laag van de bevolking, kunnen we een breed publiek aantrekken."
Bediening met een glimlach
Niet enkel met het assortiment kan je je onderscheiden maar ook met klantvriendelijkheid. "Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de persoon onmiddellijk aangesproken wordt van zodra hij de winkel binnenkomt. En een glimlach kost niets. Het klinkt als een cliché, maar het is heel belangrijk voor ons. Vriendelijk zijn maakt toch een verschil, zeker met andere winkels en zeker de dag van vandaag", verduidelijkt Diana.
Belang van online aanwezigheid
Wat de dag van vandaag ook zeker onmisbaar is, is een online aanwezigheid. De webshop heeft een enorme boost gekregen tijdens de eerste lockdown. Lisa verduidelijkt: "We zijn tijdens de eerste lockdown met een webshop begonnen toen Stad Leest en Wunderkammer nog onder één dak zaten. In die periode was er niet enkel vraag naar boeken, maar doordat de mensen van thuis uit moesten werken, was er plots ook een enorme vraag naar schrijfgerief. Wat we konden, brachten we rond in Antwerpen met een bakfiets. Nu corona wat is gaan liggen, is het voor de webshop ook wat rustiger. De website en webshop worden zeker nog bezocht, maar het is voor mensen meer een moodboard geworden. Online zien ze wat ze willen en dat zet aan tot een winkelbezoek. Het is meer een etalage dan een plek om te shoppen. Bovendien weten mensen graag op voorhand wat ze kunnen verwachten."
Toekomstplannen
Concrete toekomstplannen zijn er niet. Er is Boekhandel Stad Leest, Wunderkammer en dan heb je ook nog het Stad Leest Café. Sofie en Wouter hebben de handen meer dan vol. Bovendien zit Wunderkammer nog maar een jaar op de nieuwe locatie. "We zijn nog volop onze weg aan het zoeken en breiden ons assortiment nog uit. We zijn steeds op zoek naar wat het verhaal in de winkel nog completer kan maken. Wat kan het nog beter maken? Dat is vooral wat we zien voor de toekomst", besluiten Lisa en Diana.
Voor meer inspiratie kan je terecht op de website van Wunderkammer.