Vernieuwde kantoorvakhandel Gijsemberg
brengt beleving in hun zaak

Aan het begin van de Pauwengraaf in Maasmechelen, in de schaduw van het shoppingwalhalla Maasmechelen Village, botsen we op Kantoorvakhandel Gijsemberg. Uitbaters Marleen Gijsemberg en haar man Eddy Beckers staan dit jaar precies 25 jaar achter de kassa van hun zaak daar, alsook van een tweede winkel in winkelcentrum Shopping 1 in Genk. Vorig jaar werd de winkel in een nieuw jasje gestopt en daarbij kwam beleving op de eerste plaats te staan. “We hebben voor we aan de renovatie begonnen heel goed nagedacht over de consumentennoden en hoe we die moeten invullen”, vertelt Marleen. “Aan de vernieuwing is een hele studie voorafgegaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”
Gepokt en gemazeld in het vak
Kantoorvakhandel Gijsemberg kent een rijke geschiedenis. Al in 1930 richtten Henry en Cécile Gijsemberg, de grootouders van huidige uitbaatster Marleen Gijsemberg, een eerste winkel op in Landen. “Mijn grootvader was boekbinder en doreur aan de universiteit van Leuven en mijn oma verkocht destijds bijbels”, vertelt Marleen. “Hun zoon Jos, mijn vader dus, en zijn vrouw openden op hun beurt een drukkerij met winkel in Eisden en 13 jaar later openden ze een tweede vestiging in een gloednieuw winkelcentrum: Shopping 1 in Genk – heel vernieuwend voor z’n tijd aangezien het als eerste in België gebaseerd was op de Amerikaanse malls.”
Hart verloren aan de stiel
“Mijn oudste broer Rik besloot in het jaar 1980 om terug te keren naar Landen en samen met zijn echtgenote de drukkerij en winkel van onze grootvader verder te zetten. Mijn tweede broer Guy nam dan in 1996 de drukkerij in Eisden over, die baat hij tot op vandaag uit samen met zijn echtgenote en zoon.” En hoe Marleen uiteindelijk zelf ook in de stiel is beland? “Ik nam de winkels in Eisden (Maasmechelen) en in Genk over in datzelfde jaar”, vertelt ze, “samen met mijn man Eddy. Zo zijn alle kleinkinderen van opa Henry met hun partner in de stiel terechtgekomen. Onze echtgenoten hebben dus allemaal hun hart verloren aan de stiel”, lacht ze, “of aan de partner.”
“We vullen elkaar aan”
Met 25 jaar ervaring in de stiel op hun palmares, zijn Marleen Gijsemberg en haar man Eddy Beckers op z’n zachtst gezegd gepokt en gemazeld in het vak. “Ikzelf sta in voor de aankoop, verkoop en het beheer van het personeel terwijl Eddy de administratieve en boekhoudkundige taken op zich neemt. We vullen elkaar perfect aan. Daarbovenop hebben we een enthousiast team van jonge verkoopsters die zich toeleggen op het vermarkten.”
Verbouwen met behulp van dochter Charlotte
In het jaar 2013 werd de winkel in Shopping 1 in Genk opgefrist. “Het winkelcentrum kreeg een totale renovatie en in teken van het 45-jarig bestaan van onze winkel daar, leek een vernieuwde look ons geen slecht plan. Ons dochter Charlotte studeerde op dat moment interieurarchitectuur en in het kader van haar studies heeft zij de renovatie voor zich genomen. Haar docent was laaiend enthousiast over het resultaat.” Het kwam dan ook niet als een verrassing dat, toen ze in 2019 plannen maakten om ook de winkel in Maasmechelen in een nieuw jasje te stoppen, ze die taak opnieuw toevertrouwden aan hun dochter. “Zij werkt nu bij het Retail Design Lab aan de Universiteit van Hasselt als interieurarchitect en retail consultant en doet onderzoek naar winkelbeleving en biedt ook advies aan retailers.”
"Het resultaat werd een middenweg tussen de creativiteit van mijn dochter en mijn praktische ervaring"
Studie
Voor Marleen en Eddy zich aan de vernieuwing van hun winkel in Maasmechelen waagden, hebben ze een grondige studie gedaan samen met Charlotte. “Belangrijke zaken die we daarbij onderzochten waren onder meer wat wij als uitbaters wilden, wie onze klanten zijn en wat zij wilden, hoe we meer winkelbeleving wilden creëren en hoe we dat alles wilden uitstralen naar de buitenwereld toe. Volgens de planning zouden we met Pasen 2020 terug opengaan, dus in januari 2020 begonnen we met een uitgebreide stockverkoop. Maar toen hadden we corona nog niet mee in rekening gebracht. 15 maart hebben we noodgedwongen de deuren moeten sluiten, en de strakke planning om op drie weken tijd de verbouwingen af te ronden, was plots compleet overbodig. Dat werd een lastige periode, we kregen namelijk niks van materiaal binnen – vloeren, plafond, meubelstukken … We moesten heel lang wachten op alles. Uiteindelijk konden de werken wel afgerond worden tegen de tijd dat we weer open mochten op 11 mei.”
Mama’s praktische kennis en dochters creativiteit
De belangrijkste wijziging was het aanbod dat in nieuwe categorieën werd opgesplitst. Elke categorie kreeg een eigen zone in de winkel en daarmee werd ook het strategische grondplan aangepast en werden nieuwe looplijnen en rustpunten met kleurrijke paspoppen aan het interieur toegevoegd. “Lederwaren blijven onze corebusiness, dus die kregen een heel prominente plek in de winkel waar in alle rust gekozen en gepast kan worden. Charlotte had het voordeel dat ze in de kantoorvakhandel is opgegroeid en dat ze de producten heel goed kent, maar ik heb haar hier en daar op praktische zaken moeten wijzen. Het resultaat werd een beetje de middenweg tussen haar creativiteit en mijn praktische ervaring met en kennis van de producten die we aanbieden.”
Samenwerking met Klinkers
De kasten en het meubilair werd grotendeels hergebruikt. Bij Gijsemberg dragen ze duurzaamheid hoog in het vaandel, dat zien we ook duidelijk terug in hun aanbod. Bij het kiezen van het meubilair hebben ze dan ook geen seconde getwijfeld. “De kasten komen van Klinkers Interieurproducties, dus we zijn bij hen gaan aankloppen om die kasten een mooie en frisse look te geven. Dat hebben ze gedaan met onder meer een likje verf en nieuwe leren handvatjes."
Grootste concurrent
“Onze naamsbekendheid hebben we mee, maar dat is niet langer voldoende om het hoofd boven water te houden”, aldus Marleen. “Online is onze grootste concurrent, maar met onze website proberen we daar wel tegen te concurreren.” Bij kantoorvakhandel Gijsemberg investeren ze daar dan ook heel wat tijd en energie in. “De website moet bestaande en potentiële klanten teasen en nieuwsgierig maken naar de winkel. We hebben een verkoopster die al zes jaar werkzaam is in de winkel, maar zelf is afgestudeerd als leerkracht Engels/geschiedenis. Zij heeft heel wat voeling met taal en is ook blogster. Zij onderhoudt onze Facebook- en Instagrampagina en onderhoudt ook samen met onze dochter Charlotte de website. Dat is op zich bijna een full-time job, maar als je met een professionele website en socialemediakanalen wil uitpakken, dan is dat wel nodig.”
Winkelstraat weer leven inblazen
Marleen en Eddy kijken beiden ook verder dan de eigen stoep. Eddy is voorzitter van winkelcentrum Pauwengraaf en zit in het bestuur van Leasure Valley, en Marleen is lid van het overlegcomité Shopping Center 1, Genk en van de ondernemersvrouwen Unizo. Beiden zetten graag hun schouders onder initiatieven om de winkelstraat weer leven in te blazen. “Dat is nodig”, beaamt Eddy. “Veel winkelstraten in omringende steden stellen niet meer zoveel voor, dus daar moeten wij hier in Maasmechelen van profiteren. Mensen moeten blijven komen. We hebben nu een nieuw initiatief waarbij vlaggen zullen geplaatst worden in de winkelstraat met portretten van de voornaamste winkeluitbaters hier. Zo hopen we voorbijgangers te prikkelen de winkelstraat opnieuw te ontdekken."