Altijd de juiste kwaliteit met nieuwe plaatbewerkingstechnologie
Positief sneeuwbaleffect bij Somaconstruct
Het begon met een gebruikte lasersnijmachine van Trumpf, geleverd door partner V.A.C. Machines. Een investering die een hele sneeuwbal aan positieve effecten in gang zette binnen de gehele productie van Somaconstruct. Want de stukken kwamen voortaan sneller en nauwkeuriger van de machine en daar waren ook de lassers blij mee. Met de komst van een TruBend 5170 werd die lijn een jaar later verder doorgetrokken naar het plooien. De nieuwe plaatbewerkingsmachines zullen het bedrijf in staat stellen om, naast ijzersterk maatwerk in cabines en putdeksels, ook de stap te zetten naar standaardisering.
Twee pijlers
Al sinds zijn ontstaan, meer dan 40 jaar geleden, legt Somaconstruct zich toe op de constructie van gascabines. Vrij snel kwam er een tweede specialisatie bij: de vervaardiging van putdeksels. Klassiek gemaakt uit gietijzer, bood Somaconstruct als eerste binnen België een alternatief in gegalvaniseerd staal, roestvrij staal en aluminium.
Het zijn nog altijd de twee pijlers van het bedrijf, al wil zaakvoerder Wim Vos die in 2011 het bedrijf overnam het toch net iets anders doen. “Door te focussen op deze specialiteiten en meer te standaardiseren willen we ons opwerpen als de specialist in België”, aldus de zaakvoerder.
Nieuw gebouw
Eerste stap in die missie: de verhuizing naar een nieuw gebouw. “We hebben het gebouw niet mee overgenomen met de zaak”, legt Vos uit. “Toen de eerste huurperiode erop zat, hebben we voor een locatie gekozen die ons meer mogelijkheden gaf om te groeien.” Het ging in 2017 van Vilvoorde naar een industrieterrein in Asse. Het atelier verdubbelde, er kwamen los- en laadzones bij en verder uitbreiding in de toekomst is nog mogelijk.
Stap twee: het moderniseren van het machinepark. “De eerste jaren keerde wat we verdienen meteen terug naar de bank. Maar door gestaag te blijven groeien kwam er meer ademruimte en meer kansen om te investeren in nieuwe machines. De meeste orders verlopen immers via aanbestedingen. Prijs is en blijft een doorslaggevend criterium dus. Met moderne bewerkingstechnologie kunnen we competitiever inzetten.”
Meer volume, minder afhankelijk
Somaconstruct wilde enerzijds meer volume kunnen verzetten op één dag. Anderzijds wilde het ongeacht de technische scholingsgraad van het personeel een consistente kwaliteit afleveren. Bovenaan het vervanglijstje stond een lasersnijmachine. Vos: “De machine die we hadden liep op haar laatste benen. Wisselstukken werden steeds moeilijker te krijgen. Een nieuwe laser zou een flinke boost aan onze efficiëntie geven.”
Om de investeringskost draaglijker te maken, keek Vos vooral uit naar een betrouwbare tweedehandsmachine. “De contacten met V.A.C. Machines waren er al. Toen de plannen voor de investering concreter werden, zijn we samen aan tafel gaan zitten om te bespreken wat we nodig hadden.”
Tweedehandslaser kreeg make-over
Niet veel later bleken alle puzzelstukjes al in elkaar te vallen: een Trumpf TruLaser 3030 kwam vrij met een 5kW-laserbron. “De juiste machine op het juiste moment. We hebben ze zelf nog aan het werk gezien bij haar eerste eigenaar, ze gaf vertrouwen en straalde betrouwbaarheid uit.”
De machine was enkele jaren oud toen ze verhuisde naar Asse. Ondanks de goede staat zorgde V.A.C. Machines voor een volledige revisie. Een make-over. “We maken een bestandopname en zorgen dat al het nodige preventief vervangen wordt. De machine komt met garantie en krijgt service van de partij die ze ook verkoopt, wat zekerheid en vertrouwen geeft”, vertelt Francis Sercu daarover.
Kwaliteit verder opdrijven
De TruLaser 3030 toonde zich meteen veelzijdiger en gebruiksvriendelijker. “Al het snijwerk kan er nu mee gedaan worden. De productie van de aluminium gascabines gebeurde daarvoor zelfs nog met een schaar en een pons. Een enorme meerwaarde dus, het snijden gaat nu juister, sneller en in één enkele handeling.”
En belangrijk, er bleef nog budget over om de plooibank te vernieuwen. “Dit was eigenlijk onze grootste bottleneck omdat we sterk afhankelijk waren van de vakkennis van de plooier aan de machine. Als we onze producten willen standaardiseren, dan moet de kwaliteit van het eerste tot het laatste stuk even hoog zijn.”
Beide machines worden aangestuurd vanuit één softwarepakket, wat ons in de werkvoorbereiding weer efficiëntiewinst oplevert
Hele flow optimaliseren
Dat V.A.C. Machines een partner van zijn woord was, had Vos goed onthouden. Hij ging weer ten rade in Brugge om de perfecte match voor zijn productie en producten te vinden. “Ook al omdat we de hele flow in onze werkplaats wilden verbeteren. Door opnieuw te kiezen voor Trumpf en V.A.C. Machines, sturen we beide machines aan vanuit één softwarepakket – TruTops Boost – en dat levert ons efficiëntiewinst op in de werkvoorbereiding. En de kennis zit bovendien geborgd in de machine: de plooier wordt op het scherm visueel langs elke plooi geleid.”
Altijd perfect
Dat gebeurt op een TruBend 5170. “Ze doet eigenlijk het werk van twee. Haar formaat (4 m) geeft flexibiliteit om verschillende gereedschapsopstellingen te maken, haar perskracht (170 ton) is perfect voor het werk dat we doen. De hele range van wat we maken in één machine.”
Met de nieuwe plaatbewerkingstechnologie vielen er een hele hoop dominosteentjes goed. “Winst, efficiëntie en betrouwbaarheid vormden onze voornaamste drijfveren. Maar omdat alle stukken zoveel nauwkeuriger van de machines komen, zien we ook in de processen erna rendementsverbeteringen”, besluit De Vos.