AMB
The heart of metalworking
Praktisch
- Datum: 10/09/24 - 14/09/24
- Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur,
zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur - Locatie: Messe Stuttgart,
Messepiazza 1, 70629 Stuttgart (Duitsland) - Website: www.messe-stuttgart.de/amb
Wat valt er te zien op uitverkochte editie van AMB?
De AMB 2024 wordt een goede testcase om te zien of de investeringsbereidheid in de Duitse metaalindustrie weer toeneemt. Vorig jaar zagen de Duitse machinebouwers de binnenlandse vraag immers met 14% krimpen, aldus de VDW die de beurs in Stuttgart ondersteunt. Aan het aanbod van de exposanten zal het in elk geval niet liggen.
Volle hallen
De AMB trekt dit jaar meer dan 1.200 exposanten uit 30 landen, waaronder ook 13 exposanten uit de Benelux. Daarmee zijn alle hallen van het beurscomplex in Stuttgart vol. Uiteraard is er volop aandacht voor de harde kant van de metaalbewerking: de CNC-machines, de gereedschappen en de automatisering. Een van de hoofdthema’s is dit jaar de communicatie tussen machines en vooral tussen CNC-machines en de IT-systemen in de onderneming. Digitalisering vult een hele hal.
Industrie 4.0 gaat nieuwe fase in
Industrie 4.0 komt stilaan in een nieuwe fase. Doordat er alsmaar meer data van machines beschikbaar komen en dankzij de snelle ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie, kan de slimme fabriek autonoom beslissingen nemen. Of op zijn minst kunnen productieleiders met de beschikbare data scenario’s doorrekenen, simulaties maken en beter en efficiënter plannen. Digitalisering stopt niet meer bij de I/O-uitgang van een machine, maar loopt als een rode draad door het hele bedrijf.
Machinefabrikanten tonen op de beurs hoe ze in hun nieuwe besturingen direct CAD-modellen inlezen en daarmee deels automatisch de machine programmeren. Voorinstelsystemen voor gereedschap communiceren direct met de CNC-machines, maar het gereedschapsbeheer is ook gekoppeld aan de CAD/CAM-software en het ERP-systeem.
Interessant is dat de machinefabrikanten beginnen in te zien dat, als zij zelf niet breder gaan kijken, andere partijen aan de haal gaan met de integratie van de machine in het hele proces. Dit zie je terug bij de komst van eigen automatiseringsoplossingen die de fabrikanten op de markt brengen; al dan niet geproduceerd door een externe partij.
Sommige machineproducenten laten zien dat zij nog een stap verder gaan en bijvoorbeeld alles rondom het gereedschap naar zich toe trekken; van aankoop tot voorinstellen tot recycling, en dit onafhankelijk van het merk. Met een digitale oplossing sluit de machinebouwer dan de gereedschappenkringloop.
Generative AI, zoals ChatGTP, doet inmiddels ook zijn intrede in de maakindustrie. "Dankzij dergelijke technologieën heeft AI nu ook zijn weg gevonden naar bedrijfstoepassingen en zo de sprong gemaakt van de werkvloer naar de kantoorvloer", zegt professor Claus Oetter, Managing Director van VDMA Software en Digitalisering. De VDMA informeert op de beurs onder meer over nieuwe bedrijfsmodellen gebaseerd op data, maar ook over de impact van de EU Data-Act.
Live demo's
De digitale tweeling van de CNC-machine is eveneens een thema dat bij meerdere exposanten aan bod zal komen. Hierdoor kan simulatie van een CNC-programma verder gaan dan tot dusver, omdat men met een realistische kopie van de machine de afloop van een bewerking nabootst om fouten vroegtijdig te ontdekken en het proces virtueel te optimaliseren.
De VDW zal samen met de machinebouwers nieuwe umati-interfaces op basis van OPC UA demonstreren. Op het demoplein wordt live gedemonstreerd hoe enkelstuks producten geautomatiseerd tot stand komen in een digitaal proces. Verschillende exposanten doen mee aan dit demoplein.
Voorts kun je als bezoeker een multitool dobbelsteen van aluminium bestellen. Wanneer de bestelling geplaatst is, start de productie. Je hoeft niet te wachten op de afloop, want van zodra de dobbelsteen klaar is, krijg je automatisch een melding op je smartphone dat het product kan worden afgehaald.
Thematische indeling
De AMB 2024 is helemaal volgeboekt. Dat betekent dat de bezoeker zich op meer dan 120.000 m2 bruto beursvloer kan oriënteren op de nieuwe oplossingen voor de CNC-verspaning. De indeling van het beurscomplex in Stuttgart leent zich heel goed voor een eendaags bezoek, ook al vanwege de ligging naast de luchthaven. Wie dieper op details wil ingaan, profiteert van de thematische indeling van de beursvloer.
Hallen 1 en 3 herbergen de verspaningsgereedschappen. Slijpen, honen, polijsten, leppen, afbramen en oppervlaktetechniek staat in hal 5. In de hallen 7 en 9 staan de frees- en draaimachines, evenals EDM-machines en meetoplossingen. Deze oneven hallen liggen allemaal naast elkaar aan één zijde.
Als men vervolgens langs de andere kant van het beurscomplex terugloopt, komt men in hal 10, met eveneens frezen en draaien als thema. Hal 8 is voorbehouden voor de exposanten met componenten voor machines en bewerkingsvloeistoffen en alles wat daarvoor nodig is. In hal 6 staan nog exposanten met draai- en freesmachines en de automatiseringsaanbieders. Hal 4 is de hal voor de CNC-draaimachines en hal C2 (ICS) is voor alles rond digitalisering.
Kennis vergaren
Daarnaast zijn er elke dag lezingen waar bezoekers kennis kunnen opdoen. Op de AMB Stage komt elke dag een ander thema aan bod. Interessant is bijvoorbeeld woensdag 11 september, wanneer ’s middags experts op het vlak van Kunstmatige Intelligentie ingaan op de vraag wat AI kan betekenen in de maakindustrie.
De VDMA organiseert dagelijks een VDMA Technologieforum met in totaal meer dan 40 presentaties over zowel de verspanings-, meet- als opspantechnologie, alsook over digitalisering, onderzoek en duurzaamheid.