From Design to Manufacturing (D2M)
A connecting experience from industrial design to manufacturing
Praktisch
27 & 28 maart 2024
Kortrijk Xpo, Kortrijk
Industrialfairs, organisator van vijf Belgische technologiebeurzen, sloeg de handen ineen met de 'powering partners' Agoria, Howest Industrial Design Center, Flanders Make en POM voor een volledige make-over van de netwerkbeurs Prototyping-MNE. D2M, ofwel Design to Manufacturing vond voor de eerste keer plaats in 2022. Het demo- en netwerkevent brengt de volledige keten van de maakindustrie samen met een sterke focus op Industry 4.0 en digitalisering. Zowel Industriële designers, productontwikkelaars, R&D teams als productiegerelateerde C-levels en afdelingshoofden vinden op D2M een compleet en representatief Benelux-aanbod om alle punten tussen ontwerpen en maken te verbinden.
Maakindustrie komt samen in Kortrijk
Tweede editie van Design to Manufacturing (D2M)
Met de steun van powering partners als Howest Industrial Design Center, Agoria, Flanders Make en POM is de organisatie van Industrialfairs (organisator van 5 Belgische technologiebeurzen) klaar voor een hernieuwde editie van D2M in 2024. Deze zal plaatsvinden op woensdag 27 en donderdag 28 maart 2024, in Kortrijk Xpo.
Blijvende uitdagingen
Geopolitiek, reshoring uit Azië en Oost-Europa, krappe voorraden aan materialen, componenten en langetermijn-tekorten aan operatoren, nopen de volledige Benelux maakindustrie om niet alleen sterker te automatiseren, maar vooral de meer geavanceerde maaktechnologie in huis te halen. Kleinere series en complexere bewerkingen met hogere marges zijn het speerpunt voor dit decennium.
Flexibel maakbedrijf
De exponentiële verschuiving naar Industry 4.0 en digitalisering voltrekt zich in een razendsnel tempo, en vooral in sectoren als metaal- en kunststofbewerking en machinebouw. De klant van morgen wil zaken doen met maakbedrijven die sterk online inzetten en snelle designconfiguratie en ordering mogelijk maken, met een korte time-to-market, goed georganiseerde toeleveringsketens en flexibele voorraden.
Kortom, de nieuwe waardeketen van het slimme maakbedrijf vereist een dynamische en digitale integratie van alle relevante processen in combinatie met het gebruik van innovatieve productie- en designtechnieken. D2M biedt het antwoord op deze uitdagingen en brengt u een alomvattende mix aan exposanten die oplossingen tonen voor alle onderdelen van de keten.
Netwerken en demo's
D2M biedt een gezellige netwerksetting met tevens een centrale 'machinery demo zone' waar u actieve demo's van de exposanten kunt verwachten. Zowel industriële designers, productontwikkelaars, R&D teams als productiegerelateerde C-levels/afdelingshoofden vinden op D2M een compleet en representatief aanbod om alle punten tussen ontwerpen en maken met elkaar te verbinden.
D2M staat tevens garant voor neutrale inzichten en kennisoverdracht. Een high-end aanbod aan Expert Classes dompelt de bezoekende teams onder in de nieuwste inzichten, voorspellingen en best practices van experten, competentiecentra en industry peers. Het programma van de Expert Classes wordt binnenkort bekendgemaakt en zal u hier kunnen terugvinden.
Hier alvast een greep uit het aanbod:
- Problemen bij het programmeren van lasrobots
- 7 hulpmiddelen om sneller van design tot productie te komen
- 3D-printen in kleur
- Opleiding en ondersteuning via augmented en virtual reality
- Creatief ontwerpen van medisch te keuren producten
- Project POM over verpakkingen, textielproducten en kunststofproducten
Het motto: 'Keep it real'
D2M vertrekt van de realiteit dat in België de klassieke metaalbewerkingstechnologieën nog steeds de hoofdmoot uitmaken: verspaning, plaatbewerking, lassen en oppervlaktebehandeling. Uiteraard krijgen ook 3D-printing oftewel additive manufacturing (AM) en de vele hybride technieken (vonkerosie, robotic machining, wire arc additive manufacturing, fusion bonding ...) een plaatsje op de beurs.
Om deze technologieën te verkennen zijn er dan ook tien verschillende routes ontworpen, zodat u met de juiste focus D2M kan bezoeken. Via de Expert Classes, ten slotte, wil de organisatie use cases presenteren die met name Belgische maakbedrijven kunnen inspireren bij het zetten van de volgende stappen in hun transitie.
Ten slotte mag een inspirerend debat niet ontbreken. Op woensdag 27 maart om 16 uur gaat Karl D'haveloose in debat met Carl Berlo, CEO van één van de meest geautomatiseerde en gedigitaliseerde metaalsubcontractors in de Benelux en Duitsland. Het centrale thema: "Subcontracting 4.0 – Heeft de Benelux toelevering (g)een toekomst?" Samen sparren ze met de nodige inzichten over hoe de toeleveringsmarkt (en -keten) in de komende jaren indringend zal veranderen en hoe u de uitdagingen als industrieel toeleverancier kan navigeren. Een must voor contract manufacturers, co-creators, subcontractors en machinebouwers.