ad
BeurzenPremium

Smart Industry oplossingen en Additive Manufacturing

TechniShow na vier jaren vol met innovaties

Méér dan vier jaren heeft de maakindustrie erop moeten wachten: de nieuwe editie van Technishow. Samen met ESEF Maakindustrie presenteert de grootste machinebeurs in de Benelux zich na het verlof in Utrecht. Compacter dan anders, maar na die lange tijd met absoluut spannende innovaties. Vooral op het vlak van Industrie 4.0 en Additive Manufacturing.

Handmatig lassen
Na vier jaren zonder beurs, kunnen exposanten laten zien hoever de ontwikkelingen zijn. Vorige keer werd nog met de hand gelast, dit jaar toont TechniShow het automatisch genereren van een robotlasprogramma met Model Based Definition

Traditiegetrouw presenteren de machine-, gereedschappen- en softwareleveranciers voor de maakindustrie zich gelijktijdig met hun klanten. Dit keer zijn TechniShow en ESEF Maakindustrie nog meer verweven met elkaar, doordat ze in de hallen 7 tot en met 12 worden gesitueerd. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijker van de ene beurs naar de andere gaan, wat met name voor bezoekers aan TechniShow interessant is. ESEF Maakindustrie 2022 kent namelijk een sterk inhoudelijk programma, met workshops, presentaties, kennissessies en paneldiscussies over actuele onderwerpen in de maakindustrie. Op TechniShow vindt de bezoeker traditiegetrouw een groot aantal machines die live worden gedemonstreerd.

Industrie 4.0 innovaties

Een belangrijk thema is Industrie 4.0. Op TechniShow blijft dit onderwerp dit jaar niet beperkt tot praten over smart industry en digitalisering, exposanten tonen ook opvallende innovaties. Zo is er onder andere te zien hoe een lasrobot grotendeels automatisch geprogrammeerd wordt met behulp van Model Based Definition, het 3D-model waaraan de maakgegevens gekoppeld zijn. Hiermee wordt de inzet van lasrobots nog aantrekkelijker, omdat ook hele kleine series door de robot gelast kunnen worden. Een van deze voorbeelden hoe MBD kan worden ingezet voor het lassen, is het platform Smart Welding Factory van stichting LAC. Dit platform komt voort uit de smart industry fieldlabs waarvan Nederland er tientallen telt. Naast het automatisch genereren van robotprogramma’s wordt met dit concept ook het lasproces gemonitord en verloopt het calculeren geautomatiseerd. Een andere innovatie die op beide beurzen gepresenteerd wordt, is de slimme gegevensuitwisseling tussen bedrijven in de keten die aan één project werken. Bijvoorbeeld OEM, toeleverancier en materiaalleverancier. Dankzij het in Nederland ontwikkelde Smart Connected Supplier Network, een universele interface, kunnen orderregels gemakkelijk digitaal worden uitgewisseld worden, zo lang de ketenpartners software gebruiken die SCSN-proof is. Hiermee zetten bedrijven de stap naar een digitale fabriek. In hal 10 kunnen bezoekers hun vragen over automatisering, bijvoorbeeld de inzet van AGV’s, voorleggen aan de experts op het Digitaliseringsplein.

Automatisering en schaarste op arbeidsmarkt

Automatisch afbramen
Automatisering is een van de belangrijke thema’s op de beurs in Utrecht

Maakbedrijven beginnen stilaan in te zien dat de schaarste aan vakmensen blijvend is. Automatisering is een van de oplossingen. De Nederlandse metaalindustrie en met name de verspaning loopt al voorop qua automatisering. Toch wordt op deze editie van TechniShow een nieuwe stap gezet, onder andere door de verdere integratie van vision-systemen. Daarmee kan het uitnemen en sorteren van onderdelen, bijvoorbeeld plaatdelen van een lasersnijmachine, worden geautomatiseerd. Maar een vision-systeem met Machine Learning vormt ook de basis voor het geautomatiseerd afbramen van de stukken, iets dat op de beurs getoond wordt. Ontbramen, slijpen en schuren verlopen vergaand geautomatiseerd. Verder zijn op automatiseringsgebied meerdere fabrikanten van robotlaadsystemen voor CNC-machines aanwezig. Naast werkstukhandling begint stilaan ook pallethandling bereikbaar te worden voor kleinere bedrijven doordat de robotcellen beide aankunnen.

3D-printen

Dit jaar is 3D-printen – oftewel Additive Manufacturing – een van de hoofdthema’s van TechniShow. Naast het speciale 3D Techniekplein komt er een 3D Procesplein (beide in hal 11). Op de eerste laten enkele partijen hun AM-technologie zien; op het andere plein brengen partijen het hele proces in kaart. Want additive manufacturing staat niet op zichzelf, maar kent werkvoorbereiding en post processing. Elke dag zijn er rond 3D-printen presentaties, de ene dag over de technologie en de bijhorende businesscases; de andere keer over de verschillende processtappen. De praktijk van industrieel 3D-printen komt onder andere naar voren bij enkele exposanten op ESEF Maakindustrie die zich richten op on-demand productie van machineonderdelen met 3D-printen. Daarnaast laten exposanten zien welke rol Additive Manufacturing kan spelen in de hightech industrie, wat onder andere gedemonstreerd wordt aan de hand van prototypes voor de halfgeleiderindustrie.

TechniShow 2022 en ESEF Maakindustrie 2022 vinden van 30 augustus tot en met 2 september plaats in Jaarbeurs Utrecht. De TechniShow is dinsdag en woensdag open van 10.00 - 19.00 uur; donderdag van 10.00 – 21.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Op woensdag zijn er speciale Guided Tours, onder andere 3D, Verspanen en Automatisering. Registreren voor gratis toegang en meer informatie vind je op metallerie.be.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter Weber
ad

Ontdek vorige edities