ELIET plant ZIJN WORTELS DIEPER IN VLAAMSE GROND
BUISLASERSNIJMACHINE VAN BYSTRONIC Biedt DE MEESTE MOGELIJKHEDEN
Eliet Machines uit Otegem behoort tot het selecte kransje van Belgische machinefabrikanten met internationale uitstraling. Wat het bedrijf nog bijzonderder maakt, is dat het zijn productie verankert in België. Een keuze van het hart, maar ook van het verstand. Ons land ligt namelijk pal in het centrum van de afzetmarkt. Handig, maar tegelijk wordt Eliet met dezelfde uitdagingen geconfronteerd als alle andere firma’s die hier produceren. Hoe lost men dat op? Door te investeren in de laatste stand der techniek. De nieuwe buislasersnijmachine van Bystronic is daar een uitstekend voorbeeld van.
Gelauwerd innovator
Eliet Machines maakt tuinmachines binnen vier niches: groenafvalverwerking, gazonmachines, afval- en sneeuwruiming. Door zich te beperken tot die zijtakken van de markt en weg te blijven van bijvoorbeeld de grasmaaiers, kon de fabrikant zich wereldwijd opwerken tot leidinggevend vernieuwer, met verscheidene prijzen en een portfolio van maar liefst 36 machines.
Eliet Machines in een notendop
• Oprichting: 1988 door Emiel Lietaer
• Activiteiten: fabrikant van tuinmachines
• Afzetmarkt: (West-)Europa, VS
• Omzet: 14 miljoen euro
• Personeel: (geconsolideerd) 70
• Bedrijfsoppervlakte: 10.000 m²
Er zit ook weinig anders op dan te innoveren, want zowel de regelgeving als de behoeften van de klant evolueren voortdurend, en ook de klimaatverandering heeft een impact. Van de 70 personeelsleden die werkzaam zijn bij Eliet, houden er zich 6 fulltime bezig met productontwikkeling.
Zo weinig mogelijk uitbesteden
Al die machines moeten natuurlijk ook worden geproduceerd. Dat doet men het liefst in eigen huis. Frederic Lietaer, zaakvoerder en tevens de zoon van de oprichter, legt uit waarom.
"Uitbesteden betekent inboeten aan flexibiliteit; iets wat wij ons niet kunnen veroorloven"
“Door de specifieke noden van klanten, in combinatie met onze brede waaier aan machines, stijgt het aantal varianten. Onze reeksen bereiken daardoor niet de aantallen die nodig zijn om uitbesteden echt interessant te maken. Bovendien werken we conform de regels van lean manufacturing met minimale voorraden, wat de samenwerking met externe partners nog meer bemoeilijkt. Een derde reden is gelinkt aan de eigenheid van onze sector, die gekenmerkt wordt door seizoensgebonden pieken. Uitbesteden betekent inboeten aan flexibiliteit; iets wat we ons niet kunnen veroorloven, omdat we net tijdens die pieken kort op de bal moeten kunnen spelen.”
Produceren in eigen land
Eliet blijft zijn roots trouw en ziet geen heil in het verhuizen van de productie naar lageloonlanden. Dat heeft trouwens ook een heel rationele reden. Het kloppend hart van de tuincultuur ligt in West-Europa en België ligt daar middenin. Dan lijkt het vanuit logistiek oogpunt ook weinig zinvol om weg te trekken, zeker als je daar een hoge kwaliteit aan kunt koppelen. Alleen blijft de vraag hoe je de uitdagingen, zoals de hoge lonen, het hoofd biedt.
Lietaer is duidelijk: “Dat kan alleen door verregaand te automatiseren en te kiezen voor een modern machinepark dat een maximale flexibiliteit biedt. Bij ons vertaalt zich dat onder meer in meerdere lasrobots en in een productieapparaat dat zeer snel kan schakelen.”
Kennismaking met het lasersnijden
Volledig in lijn met die visie, werd beslist om een buizenlasersnijmachine aan te kopen. Voor Eliet was dit een introductie in de lasertechnologie tout court, aangezien buizen daarvoor op de klassieke manier werden verwerkt en het plaatsnijden een van de weinige bewerkingen is die wél worden uitbesteed. Als gevolg van de trend naar een almaar groter wordende vormvrijheid, met name in het gatenpatroon, moest men ook de buizen meer en meer uitbesteden, tegen de bedrijfsfilosofie in.
“Klassiek worden de buizen eerst op maat gezaagd”, legt de zaakvoerder uit. “Daarna brengen we de gaten aan via ofwel het ponsen, ofwel het boren. Maar doordat de vormen van de gaten steeds vaker afwijken van het normale, stijgt aan de ene kant de complexiteit, en aan de andere kant leidt elk nieuw gat tot een extra bewerking en manipulatie. Zo neemt de kans op fouten sterk toe. Dit levert dan weer problemen op bij de bewerkingen die daarop volgen, zoals het buigen en het lassen.”
FL 170 van Bystronic
Voor de productontwikkeling is het snijden van buizen in het kader van ontwerpvrijheid een vrij belangrijke technologie. Daarom wilde men ze bij Eliet niet uit handen geven en werd er beslist om een buizenlasersnijmachine aan te kopen. De markt werd grondig bestudeerd en uiteindelijk - rekening houdend met het uitgetrokken budget - sloot de machine van Bystronic, type FL 170, het beste aan bij de wensen. Dat had met een paar technische aspecten te maken.
Waarom Bystronic
“Vooreerst biedt deze machine een relatief grote verwerkingscapaciteit wat betreft de te snijden diameters: tussen 12 en 168 mm voor ronde buizen. Bij andere fabrikanten moesten we meestal een model opschalen om dat bereik te hebben. Qua lengte zitten we met een aan- en afvoer van telkens 6 m”, zegt Lietaer.
Naast de capaciteit speelden ook de beladingsmogelijkheden mee. “Het is bijna standaard bij dit model dat je zowel beschikt over een bundellader als de optie om individuele buizen te laden Een bijkomend voordeel is dat er makkelijk tussen beide gewisseld kan worden, zonder dat je daarvoor de bundel moet leegmaken of helemaal moet afwerken. Een operatie onderbreken, vormt geen probleem.”
Een laatste punt dat de pendel in het voordeel van Bystronic heeft doen overhellen, is de vaststelling dat zij in de configuratie van de machine meer vrijheid bieden dan hun concurrenten. “Dat is niet onbelangrijk, gezien de omvang van de machine en het feit dat we nu eenmaal niet over een ongelimiteerd beschikbare ruimte beschikken. Het feit dat we met de plaats van de verschillende elementen (aan- en afvoer, belading …) kunnen spelen, liet ons toe om de buizenlasersnijmachine optimaal in te passen in onze productie”, aldus de zaakvoerder.
Belangrijke features
Behalve de aangehaalde punten, beschikt de machine nog over een aantal technische snufjes om de belangrijkste problemen die inherent zijn aan het snijden van buizen, zoals torsie en banaanvorming, in de sturing te compenseren. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van een laserscanner, die aan beide zijden van de buis de afwijkingen opmeet.
In dit geval werd ook gekozen voor de optie waarbij de snijkop over 45° kan bewegen. Dat biedt uiteraard meer snijmogelijkheden. In de snijmodule zelf werd bovendien een camera geïntegreerd om de lasnaad van binnenuit te detecteren, zodat het eventuele opstuiken van de buis tijdens het buigen vermeden kan worden. Het voordeel van dat binnen in de buis te doen, is dat er geen interferentie optreedt van bijvoorbeeld roest of reflectie.
Besluit
Met deze investering volgt Eliet Machines consequent zijn strategie. Door te gaan voor een moderne machine met veel mogelijkheden, kan er tegelijk met veel vrijheid worden ontworpen en op een flexibele en kwalitatieve manier in België worden geproduceerd.