Woon-zorgcentrum Denderrust werkt nieuw woon- en leefconcept uit
“streven naar meer beleving bij de maaltijden”
De zorgcampus Denderrust in Herdersem bij Aalst – met onder meer een woonzorgcentrum, een dagverblijf en assistentiewoningen – ondergaat dezer dagen een grondige metamorfose. De oude gebouwen maken plaats voor nieuwbouw waarin een volledig nieuw woon- en leefconcept wordt uitgewerkt. De maaltijden worden zoveel mogelijk in huiselijke leefgroepen genuttigd en het ontbijt is in buffetvorm. “We bakken nu zelfs al eens biefstuk à la minute in de keukentjes van de leefgroepen”, klinkt het.
Traditie sinds jaren 1800
In Herdersem, een dorpje dat behoort tot de stad Aalst, weten ze wat zorgverstrekking en gastvrijheid betekent. Ze hebben er een traditie die teruggaat tot de jaren 1800; waarbij het vooral de Zusters Jozefienen waren die de zorg voor ouderen, zwakken en zieken opnamen. “De huidige werking stamt daaruit voort. In 1978 deed de zusterorde al afstand van het woonzorgcentrum maar wij werken verder in hun traditie en ook vanuit een zekere christelijke inspiratie; al zijn mensen van allerlei achtergronden of geloofsovertuigingen hier zeker welkom”, zegt algemeen directeur Freddy Horlez. “We zijn als Denderrust best wel een ondernemende vzw en doorheen de jaren hebben we al heel veel gebouwd en verbouwd om onze infrastructuur uit te breiden en te versterken. 2011 was zeker een belangrijk jaar want toen werd het voormalige kloostergebouw van de zusters Jozefienen omgebouwd tot serviceflats, een dagverblijfcentrum en een kinderdagverblijf.”
‘Wissel op de toekomst’
Maar daar blijft het dus niet bij want met het project ‘20/24 – Een wissel op de toekomst’ zit Denderrust middenin een bijzonder grote metamorfose. De oude gebouwen, met daarbij ook het gebouw met onthaal aan de straatkant dat dateert uit het begin van de jaren ‘90, worden afgebroken en vervangen door drie nieuwe van elkaar onderscheiden clusters met daartussen groenaanplanting. “Cluster 1, een residentiële zorgcluster in een aangepaste, kleinschalige woon-leefzorgomgeving is intussen klaar en operationeel”, zegt algemeen directeur Freddy Horlez. “Ook cluster 2 is een residentiële zorgcluster maar wel met daarbij ook een zorghotel voor tijdelijke bewoners in kortverblijf. Cluster 3, aan de straatkant is een publieke cluster met onthaal en kantoorruimte, dagverzorgingscentrum, lokaal dienstencentrum, uitgebreid ontmoetingscentrum en vergaderfaciliteiten. De gebouwen zijn uitgewerkt in ‘hoeve-typologie’ en moeten bij de ongeveer 150 bewoners een huiselijke sfeer oproepen. We wilden het ‘klinische’ zoveel mogelijk vermijden.”
Met de flexichef kan er onder zeer hoge druk worden gekookt waardoor je producten tot wel drie keer zo snel kunt garen
Nieuwe keuken met ‘flexichef’
“Achter de nieuwe infrastructuur zit echter ook een geheel nieuw concept van samen leven en dus ook samen eten in Denderrust”, vult directeur facilitaire diensten Jürgen Eeckhout aan. “We hebben alvast de keuken, die zich in de kelderverdieping aan de straatkant situeert, grondig vernieuwd met de nieuwste materialen en toestellen. Op termijn zullen we nog ondergrondse doorgangen maken van de keuken naar de nieuwe clusters. Want nu moeten we nog met de maaltijden naar buiten en over vaak wat oneffen terrein wat dus niet bepaald handig is. Ik benadruk graag dat we de keuken geheel in eigen beheer, met eigen mensen, runnen. Ook de was van kledij van de bewoners en beddengoed wordt overigens volledig in eigen huis gedaan. Met de nieuwe keuken is een investering van 170.000 euro gemoeid. Die omvat onder meer twee grote rendement frituurketels met vetopvangbak, een gaskomfoor met vier platen en een kookketel van 150 liter. De grootste vernieuwing is wellicht wel de ‘flexichef’, een multifunctioneel kooktoestel voor zowat alle bereidingen en kooktechnieken: koken, bakken, braden … het kan allemaal en het toestel is voorzien van allerlei voorgeprogrammeerde programma’s. Het bijzondere is ook dat er onder zeer hoge druk kan worden gekookt waardoor je producten tot wel drie keer zo snel kunt garen. Met deze flexichef kan je bijvoorbeeld stoofvlees bereiden in een half uurtje tijd.”
Bij Denderrust werd verder ook nog geïnvesteerd in twee nieuwe voedselverdeelwagens met warme en koude zones om zowel de avondmaaltijden als warme middagmalen rond te brengen. Per wagen gaat het om een investering van zo’n
32.000 euro.
Het ontbijt proberen we zoveel mogelijk te serveren in buffetformule en dat binnen de leefgroepen
Ontbijt in buffetvorm
In de keuken van Denderrust werken 10,4 voltijdse equivalenten; quasi allemaal mensen met een koks- of grootkeukenopleiding. “Bij het bereiden en klaarzetten van de maaltijden maken de mensen in de keuken trouwens gebruik van een softwareprogramma waarin per bewoner informatie zit die belangrijk is voor de portionering en eventuele te vermijden ingrediënten”, weet Jürgen Eeckhout, die ons ook graag nog een en ander vertelt over de maaltijdkeuze en de gehele maaltijdbeleving. “Het ontbijt proberen we zoveel mogelijk te serveren in buffetformule en dat binnen de leefgroepen. Een leefgroep bestaat uit zo’n 12 à 13 personen die naast hun individuele kamers een gezamenlijke leefruimte met een salon en eetruimte hebben. Daar behoort ook een klein keukentje bij. De bewoners appreciëren zo’n buffet met dus keuzemogelijkheid maar dat kunnen we natuurlijk alleen maar voorzien voor bewoners die dat kunnen en willen. We bouwen die beleving ook wat op in de loop van de week: zo is er op woensdag een eitje voorzien en op zaterdag en zondag zijn er steevast croissants en ontbijtkoeken.”
Wat het middagmaal betreft wordt in Denderrust elke dag een andere maaltijd aangeboden die niet eerder dan na vier weken terugkomt, en dan nog vaak in een andere samenstelling.
Steak-friet op het menu
“We houden zeker ook rekening met de seizoenen en serveren ook graag eens zaken als mosselen, maatjes, skrei en asperges als die op hun best zijn”, weet Jürgen. “Een of twee keer per week staat er vis op het menu en ook een tweetal keer gevogelte. Voor volledig vegetarische maaltijden is er bij de bewoners weinig appetijt, al kan het natuurlijk wel voorzien worden als bepaalde mensen er expliciet zouden naar vragen. Nog een vaste waarde is dat het woensdag of donderdag kroket- of frietdag is. We hebben al van alles geprobeerd om de frietjes lekker en krokant bij de mensen te krijgen, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om die à la minute te bakken en bij de mensen aan tafel te serveren. Als je die meegeeft met de voedselverdeelwagens resulteert dat in slappe frieten … Hetzelfde met biefstuk: een moeilijke bereiding in een grootkeuken. Onze bewoners weten een lekkere steak te waarderen en die wordt dan, niet voor iedereen tegelijk uiteraard, in de keukentjes bij de leefgroepen ter plaatse gebakken. Het komt er dus op neer dat we streven naar meer beleving bij de maaltijden. De mensen kijken er vaak echt naar uit om samen te eten. Ook de avondmaaltijden, in principe steeds een broodmaaltijd, verzorgen we goed en voorzien we telkens van een nagerechtje. Vanuit onze keuken worden trouwens ook maaltijden bereid voor thuisbezorging bij ouderen en hulpbehoevenden.”
De directie van Denderrust streeft ernaar om het gehele project, met dus alle nieuwbouwclusters operationeel klaar te hebben tegen 2025.