HOU BINNENZONWERING VEILIG VOOR KINDEREN
Heel wat mogelijkheden om bedieningssysteem conform EN 13120 te maken

We overlopen de vereisten die de norm oplegt, staan we stil bij de verschillende oplossingen, uitgewerkt door de fabrikanten, en vertellen we u wat u als installateur precies moet doen om in orde te zijn met de normgeving.
TECHNISCHE OPLOSSINGEN
Net zoals in de norm maken we ook hier een duidelijk onderscheid tussen systemen met bedieningslussen of -kettingen en systemen met trekkoorden.
Bedieningslussen of -kettingen

Breakawaysysteem.
Dit houdt in dat wanneer men met een kracht van 6 kg aan de ketting of lus trekt, deze loskomt of afbreekt. De ketting of lus moet ook steeds minimaal 60 cm boven de grond hangen. Voor de interne koorden van vouwgordijnen bestaat er eveneens een dergelijk breakawaysysteem.
Vast opspansysteem (kettinghouder).
U dient deze kettinghouder op de muur te bevestigen. De houder zorgt ervoor dat de ketting steeds vrij strak gespannen blijft. Op die manier kan een baby of kind nooit zijn hoofd tussen de kettinglus steken. Dit systeem moet zich steeds minimaal 150 cm boven de grond bevinden.
Trekkoorden
Koordkikker
Indien de bediening gebeurt door middel van trekkoorden, dan moet de eindgebruiker deze kunnen vastmaken aan een koordkikker of een ander op de muur vastgemaakt bevestigingselement. Ook dit element moet zich op zijn minst 150 cm boven de grond bevinden.
Trekkoord met vaste lengte
Er bestaat ook een trekkoordsysteem waarbij de koord steeds dezelfde lengte aanhoudt en steeds op 150 cm boven de grond hangt. Door eenmaal zijwaarts aan de koord te trekken, kan de eindgebruiker het rolgordijn volledig openen. Door meerdere malen naar onderen te trekken, komt het rolgordijn dan weer langzaam, in verschillende stappen, naar beneden.
VEELGESTELDE VRAGEN
Wat betekent 'installatiehoogte?

Wat met herstellingen aan producten die vóór het uitkomen van de child safety-normering op de markt zijn gekomen?
De herstelling gaat gepaard met een wijziging, zodat het product conform EN 13120 weer op de markt gebracht wordt.
Wat met onderdelen die nabesteld worden, zoals kettingen van 2 meter?
Het leveren van onderdelen wordt niet beschreven in de norm. Het is de taak van de leverancier of de verkoper om de klant in te lichten omtrent wat de Child Safety-normering precies inhoudt.
Wat als het veiligheidssysteem om een of andere reden niet geplaatst kan worden?
Het opmeten is van groot belang. Eventuele problemen moeten bij de opmeting opgemerkt worden, zodat men voor een aangepaste oplossing kan zorgen.
De eindklant wenst geen installatie conform de child safety-wetgeving. wat nu?

Wat met de levering van systemen op zich (geen afgewerkte producten)?
Degene die het product afwerkt, is verantwoordelijk voor het leveren en plaatsen conform de wetgeving.