EFFICIENTER WERKEN OP DE WERF DANKZIJ STAPELBARE CONTAINERUNITS
Verhoogd comfort en organisatie
Voor een aannemer is het de dag van vandaag een must om telkens een of meerdere werfcontainers op de werf te plaatsen. Containerunits zijn er in verschillende types en kunnen voor diverse doeleinden ingezet worden. Of het nu gaat om het stockeren van materieel, de inrichting van een kantine, de nodige sanitaire voorzieningen of het bekijken van een technisch plan met de bouwpartners. Maar wat doe je nu het best? Aankopen of huren? In dit artikel kijken we alvast even naar de verschillende opties die op tafel liggen.
WERFCONTAINERS: EEN FLEXIBEL BOUWSYSTEEM
Werfcontainers zijn niet meer weg te denken op hedendaagse bouwplaatsen. Ze verhogen het comfort voor al wie op de bouwwerf aanwezig moet zijn. Er is nu eenmaal nood aan een verzorgde kleedruimte met sanitaire voorzieningen, een kantine of een kantoor- en vergaderruimte ... Daarbovenop leveren containers een economisch voordeel omdat de traditionele bouweisen bij units gewoonweg minder kosten. De containerunits maken bovendien een optimaal gebruik van de oppervlakte doordat sommige modellen op elkaar gestapeld kunnen worden. Laten we ook niet vergeten dat de constructies eenvoudig en snel te installeren zijn en dus een flinke tijdsbesparing opleveren.
De standaardcontainer die de meeste bedrijven aanbieden om te huren of aan te kopen, is meestal al voldoende als oplossing. Wat niet wegneemt dat uitbreidingen altijd mogelijk zijn. Containers zijn ontworpen als een modulair systeem, wat ze erg flexibel maakt om te stapelen, tot wel drie verdiepingen hoog of tien containers per verdieping, maar men kan ze ook uitbreiden door ze aan elkaar te schakelen. Dat schept perspectieven op het vlak van configuraties: een open of halfopen constructie met of zonder inkom, een toiletvoorziening, een douchegelegenheid, een keukenblok …
De cabines kun je vervolgens aan elkaar linken, zodat je niet elke container apart op het water, het riool en het elektriciteitsnet moet aansluiten. Wat behoort er zoal tot het standaardpakket? Doorgaans kun je rekenen op een verzinkte of gegalvaniseerde constructie die dan ook nog eens volledig thermisch en akoestisch geïsoleerd is (wanden en dak), de ramen zijn dan ook voorzien van dubbelglas en zijn meestal uitgerust met rolluiken. Ook op het vlak van accommodatie zit er al behoorlijk veel in het basispakket, zoals aansluitingen voor water, elektriciteit en bijbehorende kabelgoten, stopcontacten, verlichting, verwarming …
HUREN OF AANKOPEN?
Wat zijn de aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden om een container te huren of aan te kopen? Zolang je als aannemer je gading vindt in de basismodellen, lijkt huren de meest aangewezen optie. De onderlinge verscheidenheid tussen wat bedrijven aanbieden, kan echter wel wat verschillen en men dient uiteraard ook rekening te houden met de tijdsspanne waarin de units gebruikt zullen worden. Zo is er meestal ook sprake van een minimale huurperiode …
Maatwerk is dan weer een ander verhaal. Dan is kopen uiteraard de beste oplossing, en soms bestaat de mogelijkheid om er een terugkoopgarantie bij te nemen, waarbij de fabrikant zich ervoor engageert om de aangekochte container(s) terug te kopen na een bepaalde voorziene datum. Een andere interessante mogelijkheid kan zijn om de containers tweedehands aan te kopen. Het gaat dan niet om gebruikte containers of units die niet verkocht raken omdat ze beschadigd zijn of niet meer beantwoorden aan de huidige voorschriften, maar gewoon omdat er minder vraag naar is of omdat ze niet meer passen in het aanbod van de verhuurder.
Is er op de werf slechts tijdelijk wat ruimte nodig om materiaal te stockeren? Dan bieden materiaalcontainers soelaas. Ze zijn eveneens snel opgebouwd en gedemonteerd om tijd te besparen en ze zijn doorgaans voorzien van afstandhouders onder de vloerplaat, zodat ze vlot verplaatst kunnen worden met de heftruck op de werf zelf of klaargezet kunnen worden voor een verder transport. De materiaalcontainer vormt een ideale optie voor de technicus die voor een kortere periode op de site aanwezig moet zijn, maar toch op zoek is naar een meer economische manier om materiaal op te slaan voor enige tijd. De constructies maken de opslag van lange materialen, buizen of planken van meer dan 6 m op 2,5 m mogelijk en zijn daarom ideaal voor installateurs van HVAC, elektro of sanitair.
INNOVATIES
Er vallen ook enkele trends te spotten onder werfcontainers. Op het vlak van brandveiligheid zijn brandwerende units ontworpen conform de normeringen EN1305 en EN1365 voor zowel de wanden als de gehele structuur. Naast veiligheid zijn uiteraard ook het ecologische en het economische plaatje steeds meer van tel. In het segment bureelunits vind je momenteel al een isolatielaag, bestaande uit 50 tot 80 mm polyurethaanschuim met een dichtheid van 40 kg/m³ en een K-waarde van 0,40 kcal/h.m² °C. Dit maakt ze bestand tegen water, waardoor ze dus in alle omstandigheden te plaatsen zijn. Bovendien bevatten de constructies geen hout, maar zijn ze volledig gegalvaniseerd of verzinkt. De units zijn dus rotvrij en levenslang bruikbaar. Een bijkomend voordeel: na hun levensduur zijn de units nog voor 95% recycleerbaar.
BESTELLEN
Een werfcontainer bestellen doe je niet zomaar. Hou er rekening mee dat je op zijn minst al weet wat de beschikbare ruimte zal zijn op de werf. De afmetingen van de container moeten ook voldoende afgestemd zijn op de noden van het aantal personen die in de ruimte zullen werken. Ook de mogelijke opties moet je in het achterhoofd houden. Waar moeten de ramen en deuren gepositioneerd zijn? Wil je er een noodverlichting in plaatsen? Misschien wil je een containerslot ter preventie van diefstal? Wil je de ruimte voorzien van rookmelders? En hoeveel brandblussers zul je nodig hebben?
Een goede planning is uiteraard ook nodig. Wie units koopt, mag doorgaans rekenen op een tijdspanne van een zestal weken vooraleer hij gebruik kan maken van de werfcontainers. Gepersonaliseerde units gaan meestal langer mee. Huren gaat wel vlugger. Het gaat dan immers om gestandaardiseerde versies die op voorraad zijn bij het verhuurbedrijf. De huurtijd ligt op voorhand vast. Maar wat indien de werken vlugger klaar zijn dan verwacht, of net langer duren? Verhuurbedrijven stellen zich hier flexibel op in door aan klanten te verhuren volgens een systeem van afmelden.
Zolang de klant zich niet afmeldt, blijft de huurperiode doorlopen. De huurder moet zich aan enkele voorwaarden houden. Zo dient hij als een goede huisvader zorg te dragen over de werfcontainerunit(s). Aanpassingen uitvoeren of een gat boren in een wand kunnen dus niet door de beugel. Bij eventuele schade maakt het verhuurbedrijf daar uiteraard een bestek van op. Vervolgens staat de huurder ook zelf in voor het onderhoud. Vooraleer het verhuurbedrijf de units komt ophalen, dienen de werfcontainers dus eigenlijk al gereinigd te zijn, tenzij er andere afspraken in het huurcontract gemaakt zijn.