VEILIG VAN DE GROND
Huren van hoogwerkers
Een ladder is niet altijd de meest stabiele oplossing. En wat met een opdracht op 50 meter hoogte? Veel bouwprofessionals doen daarom vaak een beroep op een hoogwerker. Bovendien hoeven ze die niet te kopen. Huren heeft immers heel wat voordelen. Zo kan er gekozen worden uit talloze types, geschikt voor elke denkbare taak, op elke locatie en op elke ondergrond. Buiten én binnen. We lijsten het gemak van een hoogwerker huren, en de ruime keuze, graag voor u op.
SITUERING
Marktsituatie
Tegenwoordig kiezen bouwprofessionals steeds meer voor de flexibiliteit van verhuurbedrijven en kopen ze dus zelf minder machines aan. Logisch natuurlijk, want aan huren zijn veel voordelen verbonden. Zelf investeren in een peperduur machinepark wordt overbodig, en dat laat ruimte voor andere aankopen. Bovendien huren ze enkel een hoogwerker als ze die nodig hebben.
Trends
De fabrikanten van hoogwerkers zitten niet stil. Ze blijven innoveren. Vooral veiligheid en duurzaamheid spelen de hoofdrollen in dat verhaal, maar natuurlijk steken ook andere vernieuwingen de kop op:
- Met tal van nieuwe technieken worden hoogwerkers steeds veiliger gemaakt. Stabiliteit en houvast troef.
- Werkhoogte en reikwijdte zijn twee belangrijke parameters. Met het ontwikkelen van nieuwe technologieën wordt daar flink aan gesleuteld. Hoger, verder, breder. Met meer mogelijkheden als gevolg.
- Mobiliteit is een must tegenwoordig. Hoe compacter en lichter de hoogwerker, hoe makkelijker inzetbaar.
- Sommige hoogwerkers zijn erg geschikt voor taken vlak boven de begane grond. Die low level access maakt ladders overbodig, wat de veiligheid verhoogt en bv. het onderhoud van gebouwen een pak makkelijker maakt.
- Veel fabrikanten kiezen voor milieuvriendelijke oplossingen. Zo proberen ze de motoren zuiniger en stiller te maken, om te voldoen aan de huidige, maar ook de toekomstige regelgeving. Er zijn zelfs hybride hoogwerkers op de markt.
KOPEN OF HUREN?
Een hoogwerker kopen is een flinke investering. Enkel handig dus, als de professional dezelfde machine het hele jaar door nodig heeft. Bovendien moet er ook gedacht worden aan verplichte keuringen en het broodnodige onderhoud. Om van het transport nog maar te zwijgen. Want zo'n hoogwerker past natuurlijk niet in de doorsneebestelwagen. Huren is echter zorgenvrij: geen keuringen, geen onderhoud of herstellingen, geen transport regelen … Ook op langere termijn een goed idee, trouwens. Belangrijk is wel dat de machinist over de juiste papieren beschikt om de machine te bedienen. Letterlijk en figuurlijk.
Aandachtspunten
De huurder let het best op een aantal zaken.De kwaliteit van de geleverde machines (op het vlak van veiligheid, rendement en netheid), bijvoorbeeld. Of de naleving van de gemaakte afspraken (zoals een tijdige levering en een correcte facturatie). Het opbouwen van een vertrouwensband met de leverancier is altijd een goed idee, voor beide partijen. Bovendien moet de hoogwerker aansluiten bij de uit te voeren werkzaamheden. De werkhoogte en de reikwijdte zijn daarbij erg belangrijk. Maar ook de ondergrond is van tel. En de bereikbaarheid van de werklocatie. Want voor binnen of buiten is er telkens een ander type hoogwerker nodig.
Volgens de regels
Als het op hoogwerkers aankomt, bepaalt Europa met norm EN-280 wat mag en niet mag. Al verschilt het toepassen van die regelgeving, zij het een weinig, van land tot land. Zo worden in Nederland hoogwerkers minstens één keer per jaar gekeurd. In België gebeurt dat bij de eerste indienststelling en daarna minstens drie keer per jaar. Alle machines moeten een CE-certificaat hebben. Ook het bedienen van hoogwerkers wordt door Europa met de Richtlijn Arbeidsmiddelen 89/655/EEG aan banden gelegd. Dergelijke machines vallen onder de categorie Mobiele Arbeidsmiddelen, met een aantal specifieke bepalingen:
- Arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die hiervoor een adequate opleiding hebben ontvangen.
- De werkgever neemt de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de werknemers die tot taak hebben mobiele arbeidsmiddelen te gebruiken, een adequate opleiding ontvangen, onder meer wat betreft de risico's die dit gebruik eventueel met zich meebrengt.
TYPES
Overzicht
Hoogwerkers komen in alle soorten en maten. De populairste groepen zijn de schaarhoogwerkers, kniktelescoophoogwerkers, telescoophoogwerkers en autohoogwerkers. Toch blijven het type werk, de benodigde werkhoogte en reikwijdte, en de locatie bepalend. Een overzicht:
- Telescoophoogwerkers worden gebruikt bij toepassingen waarbij een rechte lijn getrokken kan worden tussen het punt waar de machine staat, en waar er gewerkt moet worden. Door de rechte arm hebben de machines een groot zijdelings bereik en zijn ze iets sneller boven. Meestal zijn ze uitgerust met een vierwielaandrijving voor het werken onder zware omstandigheden. Er bestaan zelfs machines met rupsbanden.
- Kniktelescoophoogwerkers schuiven uit, net als een gewone telescoophoogwerker. Maar dankzij een knik op het einde is een horizontale oversteek over obstakels en gebouwen erg gemakkelijk.
- Schaarhoogwerkers (elektrisch of met een accu voor binnen, op diesel voor buiten) zijn erg mobiel en zijn vooral bedoeld om recht onder de werkzaamheden of langs vlakke gevels te plaatsen. Ze gaan minder hoog dan telescoophoogwerkers, maar hebben vaak een groter hefvermogen. En meer werkruimte, dankzij een uitschuifbaar platform. Materiaal mee naar boven nemen wordt zo erg eenvoudig.
- Spiderhoogwerkers zijn ideaal voor binnen- en buitenwerkzaamheden met een delicaat karakter. De uitschuifbare of klapbare 'poten' zorgen voor de nodige stabiliteit. Door hun compacte bouw en het lage eigen gewicht zijn deze types perfect voor werk op moeilijk bereikbare plaatsen. Ze passen zelfs door een standaarddeur.
- Autohoogwerkers zijn uiterst mobiel en flexibel, ideaal voor wanneer meerdere werkzaamheden op verschillende locaties uitgevoerd moeten worden. De hogere types (tot boven de 100 meter) worden mét een machinist geleverd. Veiligheid troef dus.
- Aanhangerhoogwerkers zijn de meest effectieve en economische oplossing om veilig te werken op hoogte. Ze zijn uitgerust met hydraulische 'poten'. Stabiel positioneren wordt zo erg makkelijk.
- Verticalemasthoogwerkers maken werken tot op een grote hoogte tussen stellingen en in magazijnen en fabriekshallen prettig en efficiënt. Erg geschikt voor service-, montage- en onderhoudswerkzaamheden.
- Heavydutyhoogwerkers zijn aangepast aan extreme omstandigheden. Zo zijn leidingen en slangen beschermd, ideaal voor het gebruik op bijvoorbeeld scheepswerven.
- Personenliften en andere heftrucks zijn makkelijk te manoeuvreren in kleine ruimtes. Deze hoogwerkers zijn zeer wendbaar en zijn geschikt voor werkhoogtes tot 15 meter. Ze besparen veel tijd tijdens onderhouds- en installatiewerkzaamheden.
- Lowlevelaccesshoogwerkers zijn veilig, efficiënt en erg geschikt voor taken in kleine ruimtes en onderhoudswerkzaamheden. Er zijn zelfs machines waar geen accu of olie aan te pas komt, ideaal voor bijvoorbeeld ziekenhuizen.
Aandrijving
Hoogwerkers die draaien op diesel, worden buiten ingezet. Elektrische machines binnen. De hybrides passen uiteraard overal.
Onderstel
We onderscheiden vier types onderstellen:
- Non-markingbanden laten binnen geen sporen achter.
- Schuimgevulde banden zijn steviger dan lucht, en dus zeer stabiel.
- Luchtbanden zorgen voor meer veerkracht en comfort bij het rijden over een ruw terrein.
- Rupsbanden zijn geschikt voor moeilijk berijdbare terreinen.
Transport
Vrijwel alle hoogwerkers zijn zelfrijdend. Niet voor grote afstanden natuurlijk. Behalve dan de autohoogwerkers. Die kunnen snel en makkelijk ingezet worden op meerdere locaties. Aanhangwagenhoogwerkers zijn niet zelfrijdend, maar kunnen wel makkelijk met een auto getransporteerd worden.
BESTELLEN
Huren voor gevorderden
Een hoogwerker huren kan op allerlei manieren. Bij het verhuurbedrijf op kantoor of via de website bijvoorbeeld. Of via telefoon en mail. Bij een bepaalde leverancier kan het zelfs via een app. Meestal staat de hoogwerker de volgende dag klaar voor gebruik. In noodgevallen kan het vaak zelfs nog sneller. En dat, zolang de klant de hoogwerker nodig heeft. Want huren kan ook op lange termijn.
Voorwaarden
De hoogwerker moet gebruikt worden voor de functie waarvoor die ontwikkeld is: werken op hoogte. De machines mogen dus niet gebruikt worden om te hijsen. De machinist moet minstens achttien jaar oud zijn. Is er schade? Dan is de huurder daar verantwoordelijk voor. Al bestaan er tal van verzekeringen. En meestal is er eentje afsluiten verplicht. Net als de hoogwerker in perfecte staat terugbrengen, natuurlijk. Vervuiling van de machine, zoals verfspatten, spuitnevel of opgedroogde mortel, wordt gezien als schade en in rekening gebracht. Het onderhoud tijdens de huur is wél voor de verhuurder. Eenvoudige reparaties en storingen worden meestal op locatie verholpen. In het geval van grote reparaties en/of onderhoud wordt de machine vaak geruild met een vergelijkbaar model.
Tips en tricks
Veilig werken heeft altijd de hoogste prioriteit. De persoon die de machine zal bedienen, moet de geschikte certificaten hebben. Niet bekend met het soort hoogwerker en de bijbehorende bediening? Dan is voldoende advies of training een must. Veel ongelukken ontstaan immers door bedieningsfouten.