EmissiePremium

DUURZAME PRODUCTIE AMMONIAK IS NOG te DUUR

CO2-voetafdruk nog te groot

Bij de productie van elke ton ammoniak uit aardgas komt ongeveer 1,8 ton CO2 vrij, waardoor ammoniakproducenten momenteel nog een grote CO2-voetafdruk hebben. OCI Nitrogen bekijkt alvast manieren om die te verkleinen en besloot daarom mee te doen aan Power2Ammonia.

Ruud Swarts"Eens electrolyzers door massaproductie goedkoper worden, zal waterstofproductie via elektrolyse minder energie kosten"

Ammoniak duurzamer produceren

Ruud Swarts, Manager Technology & Energy bij OCI Nitrogen: "Binnen Power2Ammonia brengt OCI Nitrogen kennis in van de productie, vervoer, opslag, veiligheid en markt van ammoniak. We hebben ook kennis van het inzetten van ammoniak om NOX te reduceren bij grote energiecentrales, via selectieve katalytische reductie."

"Je kunt ammoniak duurzamer produceren door de benodigde waterstof te produceren met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Waterstofproductie via elektrolyse kost momenteel ongeveer de helft meer energie dan via steam reforming van aardgas. Dit zou verbeteren zodra electrolyzers door massaproductie goedkoper worden."

"Maar aangezien een gigajoule aan elektriciteit op de markt tweemaal zo duur is als een gigajoule aardgas, is waterstofproductie via elektriciteit op basis van variabele kosten momenteel nog dubbel tot driedubbel zo duur als waterstofproductie op basis van aardgas. Het is dus nog een hele uitdaging om de duurzame productie van ammoniak efficiënter en goedkoper te maken", aldus Swarts.

"Voor de toekomst denken we dan ook aan duurzame productie van ammoniak met een combinatie van technieken", geeft Swarts nog mee. "OCI Nitrogen volgt trouwens meerdere onderzoekstrajecten. Zo bekijken we ook andere duurzame alternatieven zoals de vergassing van huishoudelijk afval of de inzet van biogas als een hernieuwbare grondstof voor ons proces. Daarnaast zijn we continu bezig met het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze installaties." 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Champignonkwekerij kiest na brand voor hybride installatie op ammoniak

Na een grote brand in 2018, waarbij de productiehal grotendeels in vlammen opging, begon champignonkwekerij gemert onmiddellijk met de herbouw. binnen zes maanden was de productie weer op gang gebracht – mede dankzij de snelle bouw van nieuwe koel- en luchtbehandelingsinstallaties, die het ideale klimaat voor de champignonteelt moeten garanderen.

Hoe zo veel mogelijk eigen zonne-energie benutten?

Dankzij een batterij en thermische buffer kan tot 60% van door pv-panelen geproduceerde zonne-energie worden ingezet voor eigen gebruik. daar is echter een zorgvuldige dimensionering van de opslagsystemen en pv-panelen voor nodig.

Energieoverschotten efficient opslaan met power-2-heat

Het onevenwicht tussen het aanbod aan hernieuwbare energie (o.a. via zonnepanelen) en de vraag naar elektriciteit is bekend. nu met de intrede van de digitale meter ook de terugdraaiende teller onder vuur is komen te liggen, dringt de zoektocht naar efficiënte opslagmogelijkheden zich op. naast batterijen laten ook power-2-heat (p2h of pth)-oplossingen toe om elektrische energie op te slaan en op een later tijdstip te gebruiken. enkele van die toepassingen zijn vandaag al op de markt.

Gaswarmtepomp doet intrede in particuliere woningen

De gaswarmtepompen combineren de voordelen van een condenserende gasketel, namelijk de hoge aanvoertemperaturen en de warmterecuperatie, met die van warmtepompen. ze zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine