EmissiePremium

waterstof hanteerbaar maken

Ammoniak heeft hogere energiedichtheid dan waterstof

Ammoniak maakt het mogelijk om energie-overschotten in Nederland op te slaan om ze later, bijvoorbeeld 's winters, weer in te zetten. Ook valt te denken aan velden met zonnepanelen in bijvoorbeeld de Sahara, waar de opgewekte stroom meteen wordt gebruikt voor de productie van ammoniak, die naar Nederland getransporteerd kan worden. Extra hoogspanningskabels zijn dan niet nodig.

Geert Laagland, projectleider Power to Ammonia bij Nuon
Geert Laagland, projectleider van het Power2Ammonia-project bij Nuon

"Door waterstof aan stikstof te binden krijg je ammoniak, dat veel beter hanteerbaar is en een veel hogere volumetrische energiedichtheid heeft"

energiedichtheid waterstof niet direct bruikbaar

"Het gaat ons erom waterstof hanteerbaar te maken," zegt Geert Laagland, projectleider van het Power2Ammonia-project bij Nuon. “De energiedichtheid van waterstof is op volumebasis veel te laag. Wil je het als brandstof transporteren of opslaan, dan moet je het eerst vloeibaar maken door het te comprimeren tot 700 bar of af te koelen tot bijna het absolute nulpunt. Door het aan stikstof te binden krijg je ammoniak, dat veel beter hanteerbaar is en een veel hogere volumetrische energiedichtheid heeft. Op gewichtsbasis is de energiedichtheid van ammoniak met 18,7 megajoule per kilogram (lower heating value - red.) iets minder dan de helft van die van aardgas." Ammoniak acht hij zeer geschikt voor de seizoensopslag van duurzame energie, batterijen alleen voor de opslag gedurende enkele dagen.

Ammoniak maakt het volgens Laagland mogelijk overschotten aan energie in Nederland op te slaan om later, bijvoorbeeld 's winters, weer in te zetten. Ook valt te denken aan velden met zonnepanelen in bijvoorbeeld de Sahara, waar de opgewekte stroom meteen wordt gebruikt voor de productie van ammoniak, die naar Nederland getransporteerd kan worden. Er hoeven dan geen extra hoogspanningskabels te worden gelegd. Er leven ook ideeën om de ammoniakinstallaties te plaatsen op oude boorplatforms ver weg uit de kust, die draaien op de energie van nabijgelegen windturbines. Af en toe komt een schip de geproduceerde ammoniak ophalen. Er hoeven dan geen dure stroomkabels van de windmolens naar de kust te worden aangelegd.

Tweede gasturbine Magnumcentrale
Tweede gasturbine Magnumcentrale

Tweede gasturbine Magnumcentrale

Samen met de Universiteit Twente kijkt Nuon met name naar hoe ammoniak in een combined cycle kan worden ingepast (combinatie van gasturbine en stoomturbine als aandrijving voor de stroomgenerator) en naar de aspecten van de verbranding van ammoniak in gasturbines.

"Over vijf jaar willen we zover zijn dat we ammoniak in een demonstratie-installatie kunnen maken en als brandstof samen met aardgas kunnen mee stoken in onze Magnum-energiecentrale. Over tien jaar moet er een volledig systeem zijn voor de productie, opslag en gebruik van ammoniak op ons terrein aan de Eemshaven. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om volledig op ammoniak als koolstofvrije brandstof te kunnen draaien", aldus Laagland.

Volgens hem kan met de huidige technologie elektriciteit in ammoniak worden omgezet met een energetisch rendement van zestig procent. Met de in ontwikkeling zijnde technologieën worden rendementen van meer dan 70 procent verwacht, maar ook meer flexibiliteit. "Omgekeerd gaat het opwekken van elektriciteit met ammoniak als brandstof eveneens met een rendement van zestig procent gepaard. Dat doe je met een combined cycle, die al vergaand geoptimaliseerd is. Daar valt dus niet veel meer aan te verbeteren", voegt Laagland eraan toe.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Champignonkwekerij kiest na brand voor hybride installatie op ammoniak

Na een grote brand in 2018, waarbij de productiehal grotendeels in vlammen opging, begon champignonkwekerij gemert onmiddellijk met de herbouw. binnen zes maanden was de productie weer op gang gebracht – mede dankzij de snelle bouw van nieuwe koel- en luchtbehandelingsinstallaties, die het ideale klimaat voor de champignonteelt moeten garanderen.

Hoe zo veel mogelijk eigen zonne-energie benutten?

Dankzij een batterij en thermische buffer kan tot 60% van door pv-panelen geproduceerde zonne-energie worden ingezet voor eigen gebruik. daar is echter een zorgvuldige dimensionering van de opslagsystemen en pv-panelen voor nodig.

Ammoniak: ruud swarts van oci nitrogen

Bij de productie van elke ton ammoniak uit aardgas komt ongeveer 1,8 ton co2 vrij, waardoor ammoniakproducenten momenteel nog een grote co2-voetafdruk hebben. oci nitrogen bekijkt alvast manieren om die te verkleinen en besloot daarom mee te doen aan power2ammonia.

Energieoverschotten efficient opslaan met power-2-heat

Het onevenwicht tussen het aanbod aan hernieuwbare energie (o.a. via zonnepanelen) en de vraag naar elektriciteit is bekend. nu met de intrede van de digitale meter ook de terugdraaiende teller onder vuur is komen te liggen, dringt de zoektocht naar efficiënte opslagmogelijkheden zich op. naast batterijen laten ook power-2-heat (p2h of pth)-oplossingen toe om elektrische energie op te slaan en op een later tijdstip te gebruiken. enkele van die toepassingen zijn vandaag al op de markt.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine