GraafmachinesPremium

WERKEN OP KRAPPE WERVEN MOGELIJK MET BINNENDRAAIER

Draaien binnen rupsoppervlak

Conventionele graafmachine versus binnendraaier: bij het draaien wordt duidelijk dat het contragewicht bij de conventionele machine ver buiten het rupsoppervlak komt

'Short radius' graafmachines, vernederlandst tot 'binnendraaiers', hebben sinds hun eerste invoering in de jaren 90 een groot deel van de Belgische markt veroverd. Door het compacte ontwerp van de machines - de machine draait aan de achterzijde binnen zijn rupsen - werd het voor de bezitters van een dergelijke graafmachine makkelijker werken in krappe ruimtes.

GESCHIEDENIS

Binnendraaiers begonnen hun evolutie als minigraafmachines, waarbij het contragewicht binnen de rupsen geplaatst werd, zodat de bovenbouw 360 graden kon ronddraaien zonder dat de achterkant buiten het rupsoppervlak komt. De Japanse machinebouwers waren pioniers op het vlak van dergelijke machines, terwijl ze bij het Europese publiek niet meteen op bijval konden rekenen. De oosterse normen, voornamelijk weerspiegeld in te kleine cabines, schrokken velen af. De cabines van 'short radius'-machines werden dan ook spottend 'telefooncellen' of 'douchecabines' genoemd. Ook de revolutionaire plaatsing van het contragewicht binnen de rupsen, deed vragen rijzen over de stabiliteit. Daarbij gingen velen voorbij aan het feit dat het chassis langer en breder gemaakt werd en dat bij de grote binnendraaiers de arm centraler boven de draaikrans werd geplaatst.

België en Europa
Binnendraaiers (zoals deze minigraafmachine) kunnen met hun bovenbouw binnen hun rupsoppervlak draaien en zo dicht tegen obstakels aan werken Eind jaren '90 begonnen machinebouwers steeds meer brood te zien in binnendraaiende graafmachines. De stijgende vraag naar oplossingen met een grote capaciteit op kleinere werven zorgde ervoor dat de orders voor binnendraaiende machines begonnen binnen te lopen. De eerste grote binnendraaier in België (en Europa) deed zijn intrede in 1999, toen een Limburgse firma de machine van 25 ton uitgebreid in de kijker zette tijdens de beurs Matexpo. Gelijklopend met de stijgende interesse voor binnendraaiers op de Belgische markt, begon in heel Europa de vraag naar 'short radius' te stijgen. Europese én Amerikaanse machinebouwers sprongen op de kar, omdat ze de markt niet volledig ingepalmd wilden zien door Japanse fabrikanten.

Dit alles leidde ertoe dat tegenwoordig bijna elke machinebouwer in bepaalde mate binnendraaiers in zijn gamma heeft. In welke gewichtsklassen dat aanbod zich bevindt, heeft elke constructeur voor zichzelf beslist. Zowel de minigraafmachine, middelzware graafmachine en zware graafmachine zijn immers te verkrijgen als binnendraaier.

VERSCHILLEN MET CONVENTIONELE GRAAFMACHINES

Binnendraaiers kunnen op één rijstrook werken terwijl verkeer ernaast passeert 1. Contragewicht

Bij conventionele graafmachines hangt het contragewicht, zelfs bij een niet-gedraaide bovenbouw, buiten het oppervlak van de rupsen. Natuurlijk vormt dat voor conventionele graafmachines een probleem op krappe werven. Het is niet ondenkbaar dat een zwenkende conventionele graafmachine schade aanricht rondom en aan de machine zelf. Daarom wordt achteraan op die machines vaak een camera geplaatst. Binnendraaiers hebben het contragewicht binnen de breedte van hun onderbouw en draaien binnen hun rupsen. Indien gewenst kan een binnendraaier uitgerust worden met een extra, 'afneembaar' contragewicht achteraan op de bovenbouw, om de hefcapaciteit nog te verhogen.

2. Capaciteit

De beperkingen van de binnendraaier liggen in zijn capaciteit. Omdat de binnendraaiers door hun chassis een hoger eigengewicht hebben, komen ze al makkelijker in een hogere gewichtsklasse terecht. Een conventionele graafmachine in diezelfde gewichtsklasse zal dus over iets meer capaciteit beschikken.

3. PrijsBinnendraaiers kunnen ook benut worden om pijpleidingen te plaatsen

Omdat conventionele graafmachines al vroeger werden ontwikkeld, is hun prijs lager ten opzichte van binnendraaiers. Binnendraaiende machines kosten simpelweg meer om te produceren en ontwikkelen.

FUNCTIES

Multifunctioneel

De voornaamste functie van binnendraaiende graafmachines is graven. Daarnaast wordt hun hefcapaciteit ook benut bij het plaatsen van riolering. Dankzij de uitstekende stabiliteit is het plaatsen van pijpleidingen of betonputten bij rioleringswerken geen probleem voor binnendraaiers. Indien de binnendraaiende graafmachine over een dozerblad beschikt, kan de machine in beperkte mate ook ingezet worden om terrein te effenen en de oppervlakte beter berijdbaar te maken.

Geluidsreductie

Omdat een stedelijk gebruik de binnendraaier niet vreemd is, schenken de meeste machinebouwers aandacht aan geluidsreducerende maatregelen. Het motorgeluid wordt zo veel mogelijk gedempt en afgeleid zodat zowel de operator, de nabije arbeiders als de lokale inwoners zo min mogelijk last hebben ervan.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Waterontharding hoeft niet per se veel ruimte in te nemen

Plaatsgebrek wordt nogal eens als excuus ingeroepen om geen waterontharding te plaatsen. maar houdt dat argument steek, gezien het bestaande aanbod van bijzonder compacte toestellen op de markt? om op die vraag een afdoend antwoord te kunnen geven,

Jonge opvolging zorgt voor ongeziene boost bij b-stuc

Sinds raphaël goossens, een viertal jaar geleden in b-stuc stapte, kreeg het afwerkingsbedrijf dat zijn vader oprichtte, een ongeziene boost. met dank aan de gedrevenheid van de nu 25-jarige entrepreneur groeide het bedrijf exponentieel en verdubbelde het team tot 60 mensen. ondanks de grote groei slaagt de jonge zaakvoerder er toch in om de kwaliteit op alle werven goed te bewaken. “de inzet van onze projectleiders en het gebruik van administratieve software maakt de dagdagelijkse leiding over een 20-tal lopende werven mogelijk.”

Graafmachineverhuur niet klaar voor elektrificatie

De verhuurmarkt voor graafmachines is de laatste jaren gestaag gegroeid. tegelijk lijkt de elektrificatie van de graafmachinemarkt maar niet van de grond te komen.

Verhoogde productiecontrole biedt verhoogde zekerheid

Voor belangrijke werven verwachten bouwheren terecht grote kwaliteitsinspanningen van alle bouwpartners. het ontwerp, het bestek, de gebruikte producten en de uitvoering ... allemaal zijn het belangrijke parameters die bijdragen tot een kwaliteitsvol eindresultaat. om de nodige zekerheid te bieden over de toegepaste producten, heeft de vzw copro zich gespecialiseerd in de keuring en certificatie van de kwaliteit en conformiteit van deze producten. wanneer het cruciaal is dat het werk van de eerste keer uitstekend is, kan er bovendien een verhoogde productiecontrole uitgevoerd worden.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine