TuinwerkzaamhedenPremium

SLIMME BEWATERINGSSYSTEMEN IN OPMARS BIJ BLOEMPOTTEN

Bloempotten spelen in op botanische woontrend

In het groen wonen is in. Op muren, meubels en accessoires: de kleur groen is helemaal terug. De mensen hebben ook graag veel bloemen en planten in huis omdat ze voor een warme sfeer zorgen. Ze hechten daarbij veel belang aan de bloempot of plantenbak. Die moet mooi, praktisch en duurzaam zijn. Andere trends zijn kruidenpotten en slimme bewateringssystemen.

NATUURLIJKE KLEUREN

Vandaag zijn vooral bloempotten in natuurlijke kleuren in trek. Kleuren als zwart, grijs, antraciet, roestkleur, bruin en camel zijn sober en neutraal. Ook de traditionele roodsteen is terug. Deze kleuren zijn een pak tijdlozer dan meer uitgesproken, levendige tinten als groen, paars en roze. Deze worden in hoofdzaak gebruikt voor kleinere bloempotten, die bijvoorbeeld dienen als eyecatcher op een kast of op een terras.

MATERIALEN

Veelzijdige kunststof

Stevigheid en gewicht zijn belangrijke criteria voor de aankoop van een bloempot. De mensen willen graag een sterke pot die tegen een stootje kan (zeker bij buitengebruik), maar die toch niet te zwaar weegt en makkelijk verplaatst kan worden. Kunststof is daarom het meest gebruikte materiaal voor bloempotten en plantenbakken. Het is veelzijdig en biedt tal van voordelen:

  • 160pxsterk en duurzaam;
  • lichtgewicht, maar dankzij de kwaliteitsvolle afwerking krijgt kunststof toch een robuuste uitstraling;
  • kleur- en vormvast;
  • bestand tegen hitte, vorst en uv-stralen;
  • recycleerbaar en milieuvriendelijk;
  • onderhoudsvriendelijk: met water en een lichte borstel of spons;
  • betaalbaar.

Klei & terracotta voor natuurlijke sfeer

160px

Bloempotten in klei en terracotta zorgen voor een natuurlijke, mediterraanse sfeer. Ze zijn uv-bestendig, stevig en meestal ook vorstbestendig. Door hun poreuze wand houden ze de waterhuishouding van de plant op peil. Hierdoor kan er een witgrijze tot mosgroene schijn op het oppervlak verschijnen. 

Dit hoort bij de natuurlijke look van dit materiaal, al is niet iedereen hier zo dol op. Andere (minder gebruikte) materialen voor bloempotten zijn cement, keramiek (aardewerk, steengoed en porselein), fiberstone (mix van kunsthars en natuurlijke materialen op een net van glasvezel), polyterrazzo (kunststof met granietachtig oppervlak) of een mengsel van cement en graniet.

AANGEPAST KLEIN FORMAAT

Qua vorm is de meerderheid van de bloempotten en plantenbakken 'traditiegetrouw' vierkant, rechthoekig of rond. De meest courante diameter bedraagt 40 à 50 cm, wat overeenkomt met de ruimte die de meeste mensen beschikbaar hebben. 

Voor mensen met weinig plaats (bv. op een appartement of een smalle vensterbank) bestaan er kleinere formaten. Zo is er een pot met een diepte van slechts 13 cm die dankzij de conische vorm op de meest smalle plekjes gezet kan worden.

STRAK EN EIGENTIJDS DESIGN

Om kunststof bloempotten te doen 'leven', kiezen veel fabrikanten voor een specifieke structuur als afwerking. Zo zijn er bijvoorbeeld bloempotten met een ribbel- of lagenstructuur en een natuursteenlook, wat zorgt voor een strakke uitstraling. Een eigentijds design, in lijn met de 'cleane' Scandinavische trend, is trouwens een duidelijke trend in het pottensegment. De mensen houden het graag eenvoudig.

GROENE OASE IN HUIS

Vandaag zijn planten in het algemeen erg populair; de mensen houden van groen in huis. Hangsystemen voor planten zijn in trek omdat men hiermee makkelijk een soort 'groene oase' kan creëren om te genieten. Cactussen en vetplanten, helemaal terug van weggeweest, belanden vaak in een trendy plantenhanger. Hangende potten, eenvoudig aan te brengen op de muur, zijn ook populair. Ze zijn gestroomlijnd, waardoor je ze bijna niet ziet hangen: ideaal in een strak interieur. Ook bij hangende plantenbakken voor buitengebruik wordt er veel aandacht besteed aan het esthetische aspect. Het ophangsysteem wordt vaak geïntegreerd in het ontwerp van de bak, zodat het geheel mooi oogt.

Kruidenpotten voor in huis

Steeds meer mensen zijn bezig met gezonde voeding. Wie graag zelf kruiden wil oogsten, kan kiezen uit heel wat kruidenpotten met een deksel/kap (soms ook met geïntegreerde kruidenschaar). Een handige ventilatieschuif zorgt voor het ideale kweekklimaat en sommige kruidenpotten zijn zelfs zelfbewaterend. Door het compacte formaat kunnen de potten in de keuken blijven staan in plaats van in de tuin of op het terras, wat handig is tijdens het koken.

GEBRUIK BINNEN ÉN BUITEN

Veel buitenpotten zijn tegenwoordig ook geschikt om binnenshuis te gebruiken. Ze zijn voorzien van een gat onderaan voor buitengebruik, dat gedicht kan worden met een plug/schroef. Zo is de pot waterdicht en kan hij binnen geplaatst worden. Die multi-inzetbaarheid is een troef die u zeker kunt gebruiken om klanten te overtuigen.

SLIMME BEWATERINGSSYSTEMEN

De mensen willen graag groen in huis, maar kunnen niet altijd goed inschatten hoeveel water een plant nodig heeft. Een schotel gebruiken is vaak de gemakkelijkste oplossing, maar niet altijd de beste en de mooiste. Daarom ontwikkelden verschillende fabrikanten een ingenieus bewateringssysteem waarmee plantenverzorging kinderspel wordt. Overtollig water wordt opgevangen in een reservoir, waaruit de plant in droge periodes water kan halen.160px

Zo krijgen planten exact de hoeveelheid water die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien en zijn ze beschermd tegen wortelrot. Gedaan met giswerk en ongecontroleerd water geven! Bovendien vormen deze drainagesystemen een mooi geheel met de rest van de pot, wat ze ook nog eens 'esthetisch verantwoord' maakt. Een prima verkoopargument naar uw klanten toe!

DISPLAYS EN SCHAPPENPLANNEN

Voor de presentatie van hun bloempottencollecties leveren de fabrikanten diverse presentatiemeubels, displays en POS-materiaal. U kunt bij hen ook terecht voor de ontwikkeling van een schappenplan, dat houvast biedt bij het inrichten van de beschikbare ruimte in uw winkel. Zo kunt u uw assortiment overzichtelijk presenteren, zodat klanten makkelijk een keuze kunnen maken. 

Met dank aan Artstone, Capi, Ecopots, Elho, Lechuza, Scheurich, Vandergucht

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine