Klein elektroPremium

AL MEER DAN 24 MILJOEN EUROACCUSTOFZUIGERS VERKOCHT

Robotstofzuigers blijven niche

Steeds meer Belgen zwichten voor snoerloos stofzuigcomfort: accustofzuigers rollen in steeds groteren getale over de toonbank. Fabrikanten hebben deze categorie dan ook een stevige boost gegeven door intensief in te zetten op de twee belangrijkste aankoopcriteria: autonomie en performantie. Voor robotstofzuigers eveneens snoerloos blijft de vraag daarentegen stabiel, al werd er ook hier op het vlak van performantie en autonomie aardig wat innovatiewerk verricht.

ACCUSTOFZUIGERS

Groeimarkt

De Belg kiest steeds vaker voor het snoerloze gebruikscomfort van een steelstofzuiger. Van januari tot november zijn er rond de 95.500 stuks verkocht, dit voor meer dan 24 miljoen euro, leert ons een rondvraag van GfK.

TECHNOLOGISCHE INNOVATIES

Binnen de categorie van accustofzuigers zijn autonomie en performantie de twee belangrijkste aankoopcriteria, zo blijkt uit consumentenonderzoek. Fabrikanten stemmen hun innovatiebeleid dus in hoofdzaak af op deze twee parameters.

Autonomie

Terwijl accustofzuigers vroeger vaak een autonomie hadden van 18 à 20 minuten, zien we nu steeds meer modellen opduiken waarmee men tot 40, 55 en soms zelfs tot 75 minuten onafgebroken kan stofzuigen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer fabrikanten kiezen voor krachtige hoogwaardige batterijen (in het bijzonder lithiumbatterijen), waarvan de gebruiksduur dubbel zo lang is als die van hun klassieke voorgangers. Naast het type batterij is vanzelfsprekend ook het batterijaantal sterk autonomiebepalend. De introductie van hoogwaardige (lithium)batterijen heeft overigens niet enkel een positieve impact op de gebruiksduur, maar ook op de oplaadtermijn van het toestel: terwijl steelstofzuigers vroeger vaak 16 uur lang in de lader moesten, bedraagt de oplaadtijd van de nieuwste generatie van steelstofzuigers amper vier uur, wat ze meteen ook een stuk energiezuiniger maakt.

Performante allround lichtgewichten

Omdat de nieuwe (lithium)batterijen gepaard gaan met een hoger vermogen, dragen ze ook bij aan een verbeterde zuigkracht. Maar ook op tal van andere domeinen leveren fabrikanten heel wat inspanningen om de zuigkracht van hun steelstofzuigers op het niveau van hun klassieke sledestofzuigers te brengen: motoren worden verder geoptimaliseerd, toestellen worden luchtdicht afgewerkt en ook het design van borstel- en mondstuk wordt steeds verder op punt gesteld. Bovendien weet de nieuwste generatie van steelstofzuigers ook raad met hardnekkig vuil: fabrikanten voorzien hun accustofzuigers steeds vaker van extra krachtige, gemotoriseerde opzetborstels waarmee ook haren van huisdieren, vuil uit tapijten, stof uit matrassen enz. doeltreffend verwijderd kunnen worden. Bovendien zijn steelstofzuigers ook steeds vaker allround inzetbaar. Vooreerst kunnen ze vrijwel elk type ondergrond aan (van harde vloeren tot laag- en hoogpolig tapijt).

Accessoires

Daarnaast zijn ze steeds vaker uitgerust met handige accessoires waarmee ook lastiger gelegen oppervlakken of donkere ondergronden makkelijk te reinigen zijn. Denk maar aan modellen met een geïntegreerde kruimelzuiger en/of een borstel met ledverlichting. Het vroegere bezwaar dat steelstofzuigers te zwaar zijn om ook in de hoogte te reinigen, stilaan achterhaald. Steelstofzuigers worden, zonder dat ze daarbij aan performantie inboeten, steeds lichter: sommige modellen wegen 3 kg of minder.

Krachtige filtratie

Om te vermijden dat bacteriën en microscopische kleine allergenen zoals huisstofmijt en pollen via de uitblaaslucht opnieuw de leefruimte worden ingeblazen, wordt er ook binnen het segment van steelstofzuigers steeds vaker gebruikgemaakt van krachtige cyclonische filtratiesystemen en aangepaste filters. Bij sommige steelstofzuigers met HEPA-filter is de lucht die het apparaat verlaat, zelfs zuiverder dan de omgevingslucht. Omdat de stofreservoirs van steelstofzuigers in vergelijking met klassieke stofzuigers relatief klein zijn en dus frequenter geleegd moeten worden, hebben fabrikanten ook op dit punt grote inspanningen geleverd. Zo hebben sommige fabrikanten het volume van hun reservoirs vergroot en zien we ook systemen opduiken waarmee het reservoir heel makkelijk, met een druk op de knop, geleegd kan worden. Een fabrikant pakt ook uit met een nieuw systeem waarbij haren en vezels heel eenvoudig uit de roterende borstel verwijderd kunnen worden: door eenvoudig met de voet op de pedaal boven op de zuigmond te drukken, verwijdert een mes automatisch alle haren en vezels.

Niet stiller

Vanaf 2017 wil de Europese Commissie stofzuigers die meer dan 80 dB produceren, weren. Voor steelstofzuigers is deze reglementering niet van toepassing, al zitten de meeste steelstofzuigers daar met een gemiddeld geluidsniveau van 75 à 78 dB keurig onder. Opvallend is dat de categorie van snoerloze steelstofzuigers nauwelijks 'stille' toestellen (-69 dB) telt, terwijl fabrikanten hun segment van traditionele sledestofzuigers de afgelopen jaren vaak wel met een 'stil' model hebben uitgebreid.

ROBOTSTOFZUIGERS

Stabiele nichemarkt

Terwijl steelstofzuigers de afgelopen jaren een mooi groeiparcours hebben afgelegd, blijft de vraag naar robotstofzuigers veeleer stabiel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze een nichemarkt vormen. Ze blijven immers een 'extraatje': ze zijn een ideale aanvulling op een eerste stofzuiger, voor de tussentijdse stofzuigbeurt, maar ze kunnen het manueel stofzuigen nooit helemaal vervangen. Een robotstofzuiger stoot immers onvermijdelijk op bepaalde grenzen: hij kan geen trappen, sofa's, hoogpolige tapijten enz. reinigen. Daar komt nog bij dat er aan een degelijke robotstofzuiger een stevig prijskaartje hangt. Logisch dus dat slechts een minderheid van de consumenten deze tussentijdse 'schoonmaakassistent' ook effectief in huis haalt.

Innovatie

Ook binnen de categorie van robotstofzuigers wordt er blijvend ingezet op zuigkracht en performantie. Denk maar aan de lancering van toestellen met een triple cleaning systeem waarbij de robot achtereenvolgens draait, veegt en stofzuigt, of toestellen met diverse reinigingsmodi, zoals een 'corner modus', die ervoor zorgt dat hoeken en randen een dubbele reinigingsbeurt krijgen. Ook het gebruik van virtuele muren en smart navigation (met plafondcamera, sensoren en innovatieve software) om zones heel secuur af te bakenen, is in het topsegment een vaste waarde geworden. Terwijl robotstofzuigers vroeger wel eens durfden vast te lopen in het geval van een niveauverschil, zijn er tegenwoordig steeds meer robotstofzuigers op de markt die moeiteloos over (laagpolige) tapijtranden en tot 2 cm hoge drempels raken. Naast de zuigkracht en de performantie werd ook de autonomie fors opgekrikt: steeds meer fabrikanten stappen over op krachtige en duurzame (lithium)batterijen, die het toestel een autonomie van 120 minuten verlenen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine