stille ruimte in heilige kruisverheffingskerk
foré genomineerd voor schrijnwerk awards 2021
De Heilige Kruisverheffingskerk uit Lampernisse is al even ontwijd. Toch vindt het stadsbestuur het belangrijk dat de kerk nog een rol blijft spelen in het leven van de inwoners van de Diksmuidse deelgemeente. Om die functie te kunnen vervullen werd Foré uit Eeklo gevraagd om enkele urnebomen te plaatsen, zodat de kerk een nieuwe functie krijgt binnen de maatschappij.
stille ruimte en zit- en urnebomen
In de Heilige Kruisverheffingskerk vinden al sinds 2018 geen eucharistievieringen meer plaats. De kerk werd op 1 januari in dat jaar ook ontwijd. Om het prachtige bouwwerk alsnog een waarde te geven binnen de maatschappij van de West-Vlaamse inwoners, kreeg hij een volledig nieuwe functie. De kerk van weleer is nu een laatste rustplaats voor 120 overledenen. De urnen worden in speciaal ontwikkelde kasten opgeborgen. Aan deze kasten zijn ook zitbanken verbonden. Deze urnekasten worden urnebomen genoemd en werden ontwikkeld door het architectenbureau Dhooge & Meganck Architectuur Francisco uit Gent. De naam urnebomen is afkomstig van de omgeving rond de kerk, waar de bomen rijkelijk aanwezig zijn.
echt vakmanschap
Het architectenbureau heeft jaren besteed aan de voorbereiding van dit project om een gewenst resultaat te verkrijgen. In samenwerking met schrijnwerkerij Foré stonden zij in voor de creatie van de zit- en urnebomen. Dit was allesbehalve een doordeweekse opdracht. Alvorens aan het project te beginnen, moest er goed uitgedokterd worden hoe deze constructie het best opgebouwd werd. Het boogvormige geheel eiste dan ook echt vakmanschap. Daarnaast wilde het stadsbestuur ook een stille ruimte creëren in de gewezen kerk. Het uitzicht van de klassieke kerk, gecombineerd met de iets modernere look van de stille ruimte en de urnebomen, zorgt ervoor dat er een vrij unieke vorm van architectuur geïntegreerd is in de oude en klassieke kerk. Het project is dan ook uitzonderlijk en indrukwekkend te noemen.
De moeilijkheid van dit project zat hem in twee zaken. Enerzijds moest er een enigszins moderne vorm van architectuur volledig passen binnen de klassieke kerk. Anderzijds waren het de urnebomen die veel aandacht opeisten. In de eerste fase moest er enorm goed nagedacht worden hoe deze constructie - de vakjes voor de urnes - opgebouwd moest worden. Er was dus nood aan echte vakmannen!
een laatste rustplaats voor iedereen
Het resultaat is alleszins enorm knap. De unieke vorm, gecombineerd met de klassieke kerk, komt harmonieus samen in de kerk en vormt een sterk geheel. Dankzij het mooie werk van Foré biedt de kerk nu een laatste rustplaats aan 120 mensen. "Het is niet de bedoeling dat enkel mensen uit Lampernisse hier worden bijgezet", zo geeft de schepen van Kerkfabrieken Martin Obin nog mee tijdens een interview met VRT NWS. "We willen ruimer gaan en er een rustplaats van maken die bekend is in heel Vlaanderen."