dossier dakkapellen
Bij het plaatsen van een dakkapel creëert men niet enkel extra lichtinval, maar wordt ook de ruimte vergroot. Van dakkapellen is algemeen geweten dat ze voor de klant betaalbaar is en toepasbaar zijn op zo goed als elk dak. Bovendien is er de keuze om voor een prefab dakkapel te kiezen of een op maat. Alles is afhankelijk van de type woning: nieuwbouw of renovatie.
Prefab dakkapel of dakkapel op maat?
Voor nieuwbouwprojecten is er de optie om te opteren voor een prefab dakkapel. In geval van renovatieprojecten wordt echter in de meeste gevallen voor een dakkapel op maat gekozen. Deze keuze is in die gevallen noodzakelijk aangezien er verstevigingen moeten worden geplaatst in het oude dak omwille van bepaalde drukpunten die er met de bijkomende constructie zullen komen. De ramen in het dakkapel worden wel voorafgaand aan de plaatsing gemaakt.
In geval van renovatieprojecten wordt in de meeste gevallen steeds voor een dakkapel op maat gekozen
Prefab uitvoering
Er zijn enkele bedenkingen te noteren voor de prefab uitvoering. Belangrijke kenmerken van dit type dakkapel zjin vooral snelle plaatsing, maar belangrijker nog het feit dat de constructie ervan met lichtere materialen opgebouwd wordt zodat de prefab constructie op zo goed als alle daken geplaatst kan worden. Duidelijk is ook dat bij prefab de keuzes aan materialen beperkter zijn, maar dat uit zich ook in de (lagere) prijs.

Opbouw dakkapel
Bij een dakuitbouw voorziet de schrijnwerker links en rechts een versteviging waar de dakkapel op zal rusten. Van hieruit vertrekken de opwaartse wanden waarop de dakconstructie zal steunen. De grootte van de dakkapel bepaalt de sectie van de balken. Hierbij worden balken of gelamineerde balken gebruikt. De zijwanden worden vervaardigd uit CLS-wanden. De dikte van een wand wordt bepaald door de dikte van de isolatie. Langs de binnenzijde gebruikt men bijvoorbeeld OSB-platen en langs de buitenzijde houtvezelplaten.

Plaatsing dakkapel
Voorwaarden
In sommige gevallen is er voor de plaatsing van een dakkapel een vergunning nodig. Of er een vergunning nodig is, hangt onder meer af van de locatie van het dakkapel. Wordt deze op de achtergevel van de woning aangebracht, dan is er geen verplichting tot vergunning. Dit geldt echter enkel wanneer het dakkapel aan de vereiste breedte en positionering voldoet en de maximale hoogte niet overschrijdt.
Een vergunningsvrije dakkapel mag niet hoger zijn dan 1 m 75. De vereiste breedte hangt af van de gevelbreedte. Maximaal is dat 4,5 meter aangezien een doorsnee gevel ongeveer 5,5 meter breed is. Ook moet een dakkapel minimaal 0,5 m van de erfgrens verwijderd zijn en minstens een halve meter uit de nok blijven. Ze moet bovenaan voorzien worden van een plat dak en onderaan minstens 0,5 meter en maximum 1 meter boven de dakvoet beginnen.

Bestaat er echter toch de wens een afwerking met dakpannen te verwezenlijken in plaats van te opteren voor een plat dak? Of wil men graag een verlegde of verhoogde nok plaatsen? Dan is het sowieso een noodzakelijke vereiste om een vergunning aan te vragen.
Of er een vergunning nodig is, hangt onder meer af van de locatie van het dakkapel
Ook wanneer de dakkapel gebouwd wordt op de voorgevel, is een vergunning nodig. De richtlijnen zijn dezelfde als voor een aanbouw op de achtergevel, maar de hoeveelheid te verbouwen voorgevel is wel beperkt in omvang. Deze beperking hangt af van de gemeente waarin de woning gesitueerd is.

Stappenplan
Allereerst worden in het geval van renovatieprojecten de dakpannen aan de buitenzijde weggehaald waar de opening in het dak gemaakt wordt voor de installatie van het dakkapel. Op die manier wordt er zo weinig mogelijk gewicht op de omliggende dakconstructie uitgeoefend. In een volgende stap gaat men over tot het open maken van de constructie in het dak en het plaatsen van de draagbalken. Waar dat nodig is, worden verstevigingen aangebracht.
Vervolgens worden de zijwanden getimmerd op de gewenste plafondhoogte. Ook de raamopeningen worden in deze fase in elkaar getimmerd. Daarna plaatst de installateur de houten roostering op de zijwanden waarop de hellingspieën en een OSB-plaat bevestigd worden.
Nu de constructie na deze eerste stappen constructief in orde is, vat men de afwerking van het geheel aan. Eerst wordt de dakkapelconstructie geheel wind- en waterdicht gemaakt. Langs de buitenzijde worden de houtvezelplaten bevestigd en op het plat dak wordt een dampscherm aangebracht. Op deze elementen komt dan de isolatie en een EPDM-afwerkingslaag. Om optimaal te isoleren wordt een dampscherm tot op het bestaande dampscherm gebracht en wordt alles luchtdicht afgetapet. Vanzelfsprekend wordt de wanddikte hierdoor iets dikker.
Ten slotte worden de dakpannen - ter bevestiging aan de buitenzijde - aangeslepen en wordt het lood ingevlochten. Pas daarna kan men de afwerking voorzien die afhankelijk is van de vraag van de klant. Met dit afwerkingsmateriaal worden de dagkanten gemaakt waar het raam tegen geplaatst wordt.

Afwerking
hout
Houten dakkapellen hebben een streepje voor in renovatieprojecten, al is het niet zeldzaam dat een kunststof dakkapel met houtnerfstructuur/houtlook toch de voorkeur uitdraagt. Een ander voordeel van hout als materiaal is de mogelijkheid dat het materiaal brengt om meteen of in de (nabije) toekomst het uitzicht te veranderen met behulp van verf, beits ... Toch zijn er ook redenen om niet voor hout te kiezen.

Kunststof
Zoals eerder aangegeven behoort ook pvc tot de populaire opties voor de uitvoering van het dakkapel. Deze keuze is meestal gebaseerd op het isolerend vermogen van het materiaal, alsook de akoestische isolatie en inbraakwerendheid van het materiaal. De belangrijkste troef is echter hoe onderhoudsarm pvc is in vergelijking met bijvoorbeeld hout. Pvc met houtnerfstructuur is populair voor zij die de uitstraling van hout wensen met de troeven van pvc. Ten slotte merken we op dat ook combinaties van pvc en hout voor dakkapellen in de markt voorkomen. De afwerking bestaat dan uit pvc en de binnenkant wordt voorzien in hout. Zo geniet men van de (warme) troeven van het hout binnen en de pvc-afwerking buiten.
zink
Onderhoud mag dan minder frequent zijn bij pvc dan in het geval van hout, bij zink is die zo goed als overbodig. Andere troeven van zink zijn zijn duurzaamheid, waterdichtheid en brandwerendheid. Zink mag dan de beste optie zijn, het materiaal is jammer genoeg (en vanzelfsprekend) duurder en niet voor elke woning geschikt. Veel hangt af van de esthetische wensen van de klant en diens budget dus.