SchilderenPremium

Hoe verwijdert u tape zonder resten achter te laten?

Delicate ondergrond en tape

Het lijkt misschien simpel, maar iedereen die vaak met tape werkt, weet dat het best verraderlijk kan zijn: tape verwijderen zonder resten achter te laten. In dit artikel gaan we in op de beste strategieën om met tape te werken en telkens een vlekkeloos resultaat te bekomen. Lees verder voor de nodige tips en tricks uit de praktijk!

De juiste tape

Het bekomen van een goed eindresultaat begint eigenlijk al bij het kiezen voor de juiste tape. Er zijn heel wat factoren van tel bij deze afweging. Zo moet u steeds de ondergrond controleren op schade en oude verf. De gevoeligheid van de ondergrond op zich is een cruciale factor en ook de mate van uv-licht speelt een rol, zowel binnen als buiten.

Op basis van deze elementen – en met het oog op de feitelijke toepassing – kan een geschikte tape gekozen worden. Met het gebruik van de juiste tape worden beschadiging, inscheuren en lijmresten al grotendeels voorkomen. Toch zijn er nog bijkomende zaken waar men op dient te letten bij het verwijderen van tape.

De juiste techniek

Doorgaans verwijdert men tape het beste onder een hoek van 30 à 45 graden, van de lak weg. Bij het gebruik voor verfwerken zijn er tegenwoordig tapes die onder alle omstandigheden verwijderd kunnen worden. Kwalitatieve tape geeft hierbij steeds een strakke lakrand. Bij het nat verwijderen is de kans op inscheuren wel kleiner, omdat er minder weerstand is van de lak. Sowieso is het makkelijker om tape te verwijderen wanneer de verf nog niet droog is.

Tape verwijderen zonder resten
Verwijder tape onder een hoek van 30 à 45°, bij voorkeur wanneer de verf nog nat is

Bij pleisterwerken wordt de tape het beste verwijderd wanneer de pleister nog nat is, maar bij voldoende sterke tape kan dit ook wanneer de pleister bijna uitgehard is. Sowieso is tape met een sterke drager vereist. Het is steeds de beste aanpak om de tape zo kort mogelijk aan te brengen: zo is de kans kleiner dat de tape echt vast komt te zitten. Bij het kitten, is het belangrijk dat de kit nog nat is bij het verwijderen maar nog niet volledig uitgedroogd is. Hierbij kan de kit nog nagestreken worden voor een perfect resultaat. Steeds de tape schuin verwijderen zodat de kit niet loskomt.

Opnieuw afplakken tussen verschillende lagen door houdt altijd een zeker risico in. Probeer dit enkel met een tape met een lage kleefkracht. Anders is de kans reëel dat het aangebrachte product wordt meegetrokken. Bij opnieuw afplakken is de kans dat de aflijning niet volledig strak blijft te groot. In principe is het enkel nodig om opnieuw af te plakken als de tijdspanne tussen lagen langer is dan de toepassingsduur van de tape of als de coating zo sterk is dat de tape niet verwijderd kan worden zonder in te scheuren.

De juiste ondergrond

Afplakken ramen, UV-bestendig
Ramen plak je het beste af met een uv-bestendige tape met gemiddelde kleefkracht

Zoals gezegd, is de ondergrond van groot belang bij het kiezen van een bepaalde soort tape, maar er zijn in het algemeen elementen waarop men moet letten bij het behandelen van een bepaalde ondergrond. Zo zijn er ondergronden die extra gevoelig zijn voor resten, vlekken en beschadiging. Natuursteen, geprinte oppervlaktes, akoestische panelen, pas geschilderde ondergrond en behang zullen makkelijk probleemgevallen vormen.

Natuursteen kan bijna niet afgeplakt worden, omdat het materiaal al te snel gaat verkleuren. Bovendien is tape maar moeilijk te verwijderen van dit materiaal. Behang is eveneens een gevoelige ondergrond, die snel kapotgetrokken wordt. Er is dus een tape met lage hechting nodig. Hetzelfde geldt voor oudere lakken.

Een grotere kleefkracht kan worden gebruikt voor meer standaard ondergronden, zoals glas of gladde muren. Ook ramen, deuren en radiatoren – zonder gevoelige coatings – kunnen vaak een gemiddelde kleefkracht aan. Best vooraf testen op een kleine oppervlakte, vanwege de grote variatie in materialen en afwerkingen.

Ruwe ondergronden – denk aan pleisterwerk, steen of beton – hebben minder hechting en hebben dus tape met een hoge kleefkracht nodig. Hoe slechter de ondergrond hecht, hoe sterker de tape moet kleven. Ook hier is het op voorhand testen aangeraden.

Glas afplakken Deltec
Ook glas vraagt om uv-bestendige tape

De juiste toepassing

Het gebruik van een bepaalde soort tape is ook afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Zo zal crêpe toegepast worden wanneer geen strakke lakrand vereist is. Denk hierbij aan het afplakken van maskeerpapier. Vooral voor het beschermen tegen vuil en verf is dergelijke tape goed geschikt. Er bestaat een 'normale' variant voor de meeste binnentoepassingen en een blauwe variant om buiten te gebruiken.

Washitape wordt dan weer gebruikt voor het creëren van strakke lakranden, bijvoorbeeld om verschillende kleuroppervlaktes mooi van elkaar te scheiden. De vezelversterkte variant wordt ingezet bij dikkere lakken, coatings en gedroogde verf om inscheuren tegen te gaan.

De te kiezen tape hangt doorgaans af van de specifieke toepassing

Washitape is erg breed inzetbaar en er vallen drie grote categorieën te onderscheiden. Ten eerste is er de tape voor normaal gebruik: deze is geel of oranje. Deze tape heeft een medium kleefkracht, zorgt voor een strakke aflijning en is geschikt voor de meeste ondergronden. De tweede soort dient voor delicate ondergronden en heeft een lagere kleefkracht: deze is paars of roze. De laatste soort is voor gebruik op poreuze of licht vochtige ondergronden: deze is blauw of rood.

Verder ligt de te kiezen tape doorgaans aan de specifieke toepassing. Zo is er niet één vaste oplossing wanneer het aankomt op het afplakken van vloeren en meubels. De ondergrond is hierbij de cruciale factor. Zo zal men bij houten vloeren bijvoorbeeld vaak afplakken met tape met een lichtere hechting, terwijl bij betonnen vloeren een sterke hechting vereist is.

Kip tape
Tape buiten moet tegen vocht kunnen

Verder is er ook de impact van uv-licht. Bestendigheid hiertegen zorgt ervoor dat tape voor langere tijd ingezet kan worden. Bovendien valt een dergelijke tape aan te raden wanneer er rechtstreeks zonlicht op de tape komt: zo kan men het achterlaten van lijmresten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan ramen of oppervlaktes die vol zonlicht ontvangen. Vooral bij ondergronden die gevoelig zijn aan lijmresten is uv-bestendige tape erg nuttig. Zo zijn bepaalde parketvloeren gevoelig hieraan.

Bij hardere lakken of coatings is het belangrijk dat de tape extra sterk is

Tape kan ook buiten worden toegepast en hier is UV-bestendigheid zeker belangrijk. Daarnaast moet de tape – en dan vooral het papier dat de lijm draagt – tegen vocht kunnen. Op deze manier wordt het papier niet vochtig en is de kans op inscheuren bij het verwijderen veel kleiner.

De juiste specificaties

Kip foto
Kwalitatieve tape geeft bij het verwijderen een strakke lakrand

Kleefduur is van groot belang bij het gebruiken van tape. Het product moet voldoende lang meegaan, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken. De meeste tapes behouden hun kleefkracht minstens twaalf maanden voor effectief gebruik, op voorwaarde dat ze onder goede omstandigheden bewaard worden.

Schat op voorhand de duur van de werken in en koop tape die hieraan aangepast is. Wanneer deze termijn toch overschreden wordt, is er kans op een moeilijke verwijdering of het achterlaten van lijmresten. Tegenwoordig bestaat er tape die tot wel zes maanden uv-bestendig is, wat in de praktijk betekent dat geen enkele opdracht de levensduur van de tape overschrijdt.

Trekkracht is nog zo'n belangrijke factor. Als er wordt gewerkt met hardere lakken of coatings is het belangrijk dat de tape extra sterk is, zeker wanneer er product op de tape terechtkomt en opdroogt. Door een versterkte drager scheurt de tape niet in en kan de tape in één vlotte beweging worden verwijderd. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook heel wat frustratie.

Met medewerking van Deltec, HPX, Kip en Storch

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door dr. Alexis Daveloose
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine