Brede waaier aan mogelijkheden
Wanneer voor laminaat wordt gekozen, gaat de voorkeur van het grote publiek nog altijd uit naar de traditionele houtdesigns. Daarnaast proberen fabrikanten sterk in te zetten op marmer- en steenimitaties, maar die genieten over het algemeen nog te weinig bekendheid.
Opbouw
Direct Pressed Laminate of DPL is opgebouwd uit vier lagen: een overlay of toplaag, een decorpapier, een HDF-plaat en een onderlaag. De overlay doet dienst als beschermende toplaag en zorgt ervoor dat het laminaat onder andere krasbestendig en slijtvast is. Daarnaast worden in de toplaag groeven aangebracht, zodat het laminaat een (hout)structuur krijgt. Het design – dat kan hout zijn, maar tegenwoordig zijn er ook verschillende andere mogelijkheden – wordt aangebracht op het decorpapier. Via dat onderdeel wordt dus het uitzicht van het laminaat bepaald. De basis van het laminaat is een houtlaag uit HDF (High-Density Fiberboard), maar deze wordt nog verstevigd door middel van een stabiliserende onderlaag. Die laag zorgt er namelijk voor dat het HDF niet gaat buigen.
Opbouwhoogte
De opbouwhoogte van laminaat kan variëren tussen 6 en 14 mm, afhankelijk van verschillende factoren. Zo is hogedruklaminaat (High Pressured Laminate of HPL) sowieso dikker omdat ook de onderlaag en toplaag (of lagen) dikker zijn. Uiteraard is de dikte van het gebruikte HDF ook bepalend voor de opbouwhoogte.
Design
Hout
Wanneer voor laminaat wordt gekozen, gaat de voorkeur van het grote publiek nog altijd uit naar de traditionele houtdesigns. Daarbij zijn echter enkele trends waar te nemen, zoals de populariteit van zowel zeer donkere als zeer lichte tinten. Een andere topper is laminaat dat sterk lijkt op parket, wat wordt bekomen door op de toplaag voor een matte afwerking te kiezen. Eventueel kan ook worden geopteerd voor laminaat in imitatie van oud hout. De vloerbekleding krijgt dat uitzicht door oude en doorleefde planken als het ware in te scannen en dat design digitaal te printen op het decorpapier.
Naast een realistisch design is er nog een ander voordeel verbonden aan digitaal printen, want op die manier is het ook mogelijk om als fabrikant te zorgen voor een unieke (of speciale) laminaatvloer. Een digitaal geprint design kan immers zonder problemen in beperkte oplage geleverd worden.
Steen en marmer
Daarnaast proberen fabrikanten sterk in te zetten op marmer- en steenimitaties, maar die genieten over het algemeen nog te weinig bekendheid. Er zijn nochtans verschillende opties beschikbaar, zoals laminaat dat eruit ziet als tegels met een retrodesign, of steenimitaties in afwerkingen gaande van grijs tot koperkleur. Dergelijke designs passen bijzonder goed in de badkamer, keuken of inkomhal.
Formaten
In de meeste gevallen wordt nog steeds geopteerd voor laminaat in plankformaat, maar daarin zijn allerlei lengtes verkrijgbaar. Daarnaast zijn de planken ook in verschillende breedtes op de markt, meestal heeft men de keuze tussen smal, normaal of breed. Die breedtes kunnen dan met elkaar gecombineerd worden om een natuurlijk parketeffect te verkrijgen.
Visgraat
Inzake formaat is de belangrijkste trend van het moment zonder twijfel de korte planken waarmee een visgraatmoetief kan worden gecreëerd. Dat komt onder andere omdat de fabrikanten een hele waaier aan mogelijkheden aanbieden om tot het gewenste resultaat te komen. Zo kan men kiezen voor klassieke houttinten – zoals donkerbruin of rood(achtig) – om zo de vloeren in luxueuze herenhuizen of kastelen te imiteren. Die kleuren zijn echter vooral in trek bij de oudere generatie. Bij jongeren gaat de voorkeur eerder uit naar lichte tinten, zoals lichtbruin of zelfs wit.
Naast een visgraat kunnen met de korte planken ook nog andere patronen worden gecreëerd, zoals scheepsdek; ladder of mozaïek. Een variant op de visgraat is de Hongaarse punt, waarbij de planken onder een hoek van 45° of 60° ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Bij een visgraatmotief liggen de planken echter loodrecht op elkaar.
Vierkant
Hoewel het ook een mogelijkheid is, wordt laminaat met een vierkanten formaat niet door iedere fabrikant aangeboden. Dat formaat zorgt namelijk voor lange horizontale en verticale naden in een kamer, wat een zwak punt in de zwevende vloerconstructie tot gevolg heeft. Daarom kiezen sommige fabrikanten er eerder voor om een vierkante vorm te creëren (bijvoorbeeld wanneer het laminaat tegels imiteert) door op het decorpapier een nepvoeg te printen en de voegimpressie dan aan te brengen in de toplaag. Meestal wordt dan gekozen voor een U-voeg in plaats van een V-voeg, omdat dit zeer realistisch overkomt als natuurlijke steenvloer.
Enkel als vloerbekleding?
Op zich kan laminaat ook aan de wand of het plafond bevestigd worden, maar dan is een goed bevestigingsmechanisme wel cruciaal. Voor de bekleding van een wand wordt idealiter gewerkt met rachels die horizontaal of verticaal – afhankelijk van hoe men het laminaat wil oriënteren – tegen de muur worden bevestigd. De panelen kunnen dan daaraan worden vastgelijmd. Laminaat is echter geen licht systeem, dus de meeste fabrikanten kiezen ervoor om naast laminaat ook wand- of plafondpanelen aan te bieden. Die panelen zijn dan ook een pak minder zwaar dan laminaat voor het bekleden van een vloer. Daarenboven zijn er met de wandpanelen meer mogelijkheden. Zo heeft een fabrikant een systeem ontwikkeld die voor een 3D-effect zorgt doordat de panelen als het ware uit de muur springen.