Duurzaamheid in de bouw

Embuild over het federaal regeerakkoord

Belangrijke fundamenten gelegd, ondanks enkele minpunten

niko demeester Embuild
“We juichen toe dat de nieuwe federale regering goed heeft geluisterd naar onze analyses en voorstellen”, vertelt Niko Demeester, CEO van Embuild (Foto: Embuild)

Uit een eerste analyse die Embuild maakte van het federaal regeerakkoord blijkt dat bouwen en renoveren op fiscaal vlak aangemoedigd zal worden. De btw op renovatie blijft 6% bedragen, terwijl ook verkoopprojecten van sloop en heropbouw permanent aan 6% btw mogelijk zullen worden en de btw op de levering en plaatsing van warmtepompen de komende 5 jaar van 21% naar 6% btw zal gaan.

“Die maatregelen zijn absoluut nodig, vermits we de komende 5 jaar 375.000 bijkomende woningen moeten bouwen en ons renovatieritme tot viermaal sneller moet”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. Ook een aantal intersectorale maatregelen, zoals de verlaging van de loonkosten, de beperking van de werkloosheid in de tijd en de herinvoering van de proefperiode, juicht de bouwfederatie toe. Daarentegen kant Embuild zich tegen de invoering van een checkout-systeem in de bouw en de bijdrage van 30% die een werkgever gedurende 2 maanden zal moeten betalen op de ziekte-uitkering van zijn werknemer.

Positieve signalen

Het federaal regeerakkoord van de Arizonacoalitie bevat meerdere positieve maatregelen, zo blijkt uit een eerste analyse die Embuild maakte. Zo wordt bouwen en verbouwen fiscaal gestimuleerd door de btw op renovatie op 6% te houden (en dus niet te verhogen naar 9%, zoals eerder gepland), de btw van 6% op sloop en heropbouw nu ook te bestendigen voor verkoopprojecten (die maatregel liep normaal gezien tegen 30 juni 2025 af) en de btw op warmtepompen gedurende 5 jaar te verlagen van 21% naar 6%.

“Die maatregelen zijn nodig om een wooncrisis af te wenden en een grootschalige renovatieoperatie van ons woningpark te ondersteunen”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “We juichen dan ook toe dat de nieuwe federale regering op dat punt goed heeft geluisterd naar onze analyses en voorstellen.”

Competitiviteit en flexibiliteit

De bouwfederatie is ook tevreden dat de competitiviteit en de flexibiliteit van onze arbeidsmarkt een stevige injectie krijgt. De verlaging van de loonkosten via een plafonnering van de sociale werkgeversbijdragen, de beperking van de werkloosheid in de tijd, de herinvoering van de proefperiode en het schrappen van de FLA (federal learning account) zijn stuk voor stuk maatregelen die ook een positieve impact hebben op de bouw- en installatiesector.

Het kan altijd beter

Werkgevers draaien op voor kosten 

Toch is er qua arbeidsmarktbeleid ook een maatregel die op een koude steen valt, namelijk dat werkgevers gedurende 2 maanden zullen opdraaien voor 30% van de uitkering wanneer hun werknemer arbeidsongeschikt is. Dat maakt het kostenplaatje voor bedrijven nog zwaarder: gelukkig worden de vele kmo’s in de bouw- en installatiesector hiervan vrijgesteld.

Checkin/checkout

Embuild is ook niet te spreken over de invoering van een checkout-systeem in de bouw.

“In onze sector bestaat er al een zogenaamde ‘Checkinatwork’ waarbij aannemers hun werknemers en hun onderaannemers registreren. Dankzij deze verplichte aanwezigheidsregistratie kan de RSZ nagaan wie zich op welk moment op welke werf bevindt. De bijkomende checkout zal echter zijn doel voorbijschieten: het zorgt enkel voor extra administratieve verplichtingen."

"We vrezen voor een 'boetemachine' waarbij administratieve vergetelheden of vergissingen hard worden beboet, zonder dat er sprake is van fraude. Bovendien checken malafide bedrijven niet in en zullen ze dus ook zeker niet uitchecken. De overheid zou beter malafide bedrijven financieel aanpakken eerder dan bonafide bedrijven te bestoken met extra regels en bijkomende administratieve lasten”, verduidelijkt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.

“Als de checkout wordt ingevoerd, vragen we dan ook dat de werknemer, en niet de werkgever, verantwoordelijk wordt voor zijn effectieve checkin en checkout (realtime).”

Overleg is en blijft nodig

De eventuele uitbreiding van de wet Breyne, de creatie van een volwaardige ombudsdienst voor de bouw en elke eventuele nieuwe reglementering inzake consumentenbescherming moeten volgens Embuild in nauw overleg met de bouw- en installatiebedrijven gebeuren, zoniet riskeert dit opnieuw veel rompslomp te creëren voor de bouwbedrijven zonder toegevoegde waarde voor de consument.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine