Plaatsing van baksteenstrips op buitenisolatie
Bij de plaatsing van baksteenstrips op buitenisolatie is het belangrijk dat alle componenten – isolatie, wapeningslaag, verlijming en baksteenstrips – met elkaar compatibel zijn. Daarenboven is de performantie van het systeem in grote mate afhankelijk van een correcte plaatsing.
Startprofiel plaatsen
Indien de isolatie start boven het maaiveld, dan wordt de isolatie aan de onderzijde afgewerkt en beschermd door middel van een startprofiel. Er zijn echter ook systemen op de markt die onder het maaiveld kunnen starten. Op die manier kunnen koudebruggen gemakkelijker worden aangepakt. In dat geval is een startprofiel niet nodig.
Isolatieplaten plaatsen
Isolatieplaten worden eerst en vooral verlijmd met een kleefmortel. Die mortel moet steeds over minstens 60% van het verlijmingsoppervlak worden aangebracht en de randen moeten volledig worden ingestreken. Hiermee kunnen oneffenheden in de ondergrond tot 15 mm opgevangen worden. Er kan ook voor 100% verlijming worden geopteerd.
Naast een verlijming moeten de isolatieplaten ook nog mechanisch worden bevestigd door middel van speciale schroefschotelpluggen. Daarna moeten de schroefschotelpluggen en de plaatnaden nog worden afgewerkt met een wapeningsmortel. Vervolgens wordt, afhankelijk van het systeem, een wapeningsnet geplaatst. Bij sommige systemen is dit wapeningsnet al voorzien op de isolatieplaten, bij andere systemen wordt het wapeningsnet achterwege gelaten. Indien er een wapeningsnet is, moeten de schroefschotelpluggen en de plaatnaden nog worden afgestreken met een wapeningsmortel, waardoor er een waterdichte barrière ontstaat.
Aandachtspunten
Compatibiliteit
Bij het gebruik van baksteenstrips als harde bekleding voor een buitengevelisolatiesysteem is het uitermate belangrijk om steeds te werken met een gesloten systeem of pakket, geplaatst door een opgeleide aannemer. Een gesloten systeem is een systeem dat in zijn geheel is getest – dus met de verschillende componenten – waardoor de prestaties ervan gegarandeerd zijn. Zo moet bijvoorbeeld de (lijm)mortel steeds compatibel zijn met de te verkleven baksteenstrip én met de isolatieplaat. Het is daarom niet toegestaan om zelf een systeem samen te stellen uit losse elementen.
Prestaties
Uiteraard moeten ook de prestaties van het systeem steeds in acht worden genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de waterdichtheid, de bestandheid tegen klimatologische omstandigheden (zoals windbelasting en impactbelasting), de duurzaamheid van de verlijming …
Dergelijke prestaties kunnen worden opgenomen in een gebruiksgeschiktheidsverklaring, zoals een technische goedkeuring (ATG). Dat is een vrijwillige attestering die als het ware dienst doet als een gunstige beoordeling van het bouwsysteem van een bepaalde fabrikant of leverancier voor een specifieke toepassing. Op basis van de ATG-goedkeuringstekst kan tevens de kwaliteit van de uitgevoerde werken gecontroleerd worden.