Baden & douchesPremium

TECHNISCHE SNUFJES HEBBEN SLECHTS BEPERKTE INVLOED OP INSTALLATIE HANGTOILET

HOE EEN TOILET INBOUWEN VOLGENS HET NATBOUW-, VOORZET- OF DROOGBOUWSYSTEEM?

In het kleinste kamertje kan men tegenwoordig meestal een hangtoilet vinden. Dergelijke toiletten kunnen op drie manieren worden ingebouwd. Dat is met een natbouw-, voorzet- of droogbouwsysteem. Voor de installatie moet echter altijd nagegaan worden of aan de voorwaarden inzake plaatsinname en draagkracht voldaan is, en ook voorzieningen voor extra snufjes maken steeds vaker deel uit van de installatie.

hangtoilet
Wordt het hangtoilet in de buitenmuur ingemetseld? Let dan op dat het de isolatiewaarde van de muur niet negatief beïnvloedt

NATBOUWSYSTEEM (METSELWERK)

Bij installatie volgens het natbouwsysteem wordt het inbouwelement ingemetseld in een (scheidings)muur. Er wordt gebruikgemaakt van jachtbakken die ingewerkt zitten in metalen frames of ingegoten worden in schuimbeton. Dergelijke reservoirs zijn bestand tegen kalk, salpeter en andere corrosieve stoffen.

Beide systemen hebben voorzieningen om metselwerk stabiel te verbinden met het frame. Soms zijn er links en rechts ook zijgleuven voorzien die moeten worden gevuld met cement. Dat draagt uiteraard bij tot een stevige bevestiging.

Wanneer er wordt geopteerd voor een basismodel, moet het achteraf meestal nog bepleisterd worden. Andere systemen zijn direct tegelklaar na installatie en moeten niet worden voorzien van afwerkings- of bekledingsplaten.

Aandachtspunten

Zoals hierboven aangegeven, is een goede coördinatie met de metser voor het plaatsen van de leidingen sowieso noodzakelijk bij nieuwbouw. Wanneer men een hangtoilet volgens het natbouwsysteem wil inbouwen, neemt die noodzaak nog meer toe. Ofwel wordt het immers de taak van de metser om het element in te bouwen, ofwel moet u als installateur de toestemming krijgen om dat tijdens de ruwbouwfase te doen. Lukt het niet om die werken te coördineren, dan zal het element uiteindelijk voor de volle muur geplaatst moeten worden, met als resultaat dat er een muur voor een muur gemetseld wordt en er dus aardig wat plaatsverlies optreedt.

Ook bij renovatie is dat trouwens een risico, tenzij u voor de installatie van een hangtoilet volgens het natbouwsysteem het nodige kap- en slijpwerk uitvoert.

hangtoilet, voorzetsysteem
Uitschuifbare poten laten toe om de hoogte van het element - en bijgevolg die van de toiletpot - aan de situatie aan te passen

VOORZETSYSTEEM

Vloerverankering

Bij voorzet moet het inbouwelement eerst aan de vloer worden verankerd met behulp van twee pluggen en bouten. Daarna worden de poten uitgeschoven. Hoe ver die poten moeten worden uitgeschoven, hangt af van de omstandigheden waarin het element wordt geplaatst. Bij een nieuwbouw of grondige renovatie wordt het element meestal vast­gemaakt aan de onderliggende betonplaat, waarboven nog chape en een afgewerkte vloer moeten komen. Bij een ‘gewone’ installatie wordt het element wel op de vloer gemonteerd, waardoor het al meteen hoger komt. De poten moeten in dat geval dan ook minder ver worden uitgeschoven.

Op het element zelf staat normaal een streepje. De poten van het element moeten zo worden uitgeschoven dat dat streepje gelijkkomt met de waterpas. Volgens de norm bevindt de waterpas zich op 1 m boven de afgewerkte vloer. Als de eindklant echter iets groter is, kan het element ook op 1,03 m worden gezet.

Wandbevestiging

Wanneer het streepje op de correcte hoogte staat, kan het element bevestigd worden aan de wand. Daarvoor zijn er twee steunen in de bovenhoeken van het element (één links en één rechts). Bij die bevestiging is het echter mogelijk dat een van de steunen net uitkomt op een rotte steen, waardoor die niet stevig (genoeg) bevestigd kan worden. Fabrikanten hebben er daarom voor gezorgd dat de steunen kunnen worden verdraaid en dus ook van eventuele slechte stenen kunnen worden weggedraaid. Als er in extreme gevallen toch geen goede bevestigingssteen wordt gevonden, kan er nog steeds met een chemisch anker worden gewerkt, al komt dat in de praktijk zelden voor.

Wanneer de poten op hoogte zijn en de steunen in de muur verankerd zijn, moet het element nog verticaal uitgepast worden. Om dat te bekomen, kunnen de muursteunen naar voren of naar achteren versteld worden.

hangtoilet
Naast de klassieke bevestiging aan vloer en wand, kunnen sommige hangtoiletten ook aan vloer en plafond (of zelfs enkel aan de vloer) bevestigd worden

Afwerking

Eens de aan- en afvoer zijn aangesloten, kan het geheel verder worden afgewerkt. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden:

  • ten eerste kan er met profielen en gipskarton een lage afwerking gemaakt worden. Boven het toilet ontstaat zo een soort tablet waar allerlei badkameraccessoires een plaatsje kunnen krijgen;
  • met diezelfde profielen en plaatmateriaal is het echter ook mogelijk om een volledige muurafwerking te voorzien. Dat kan handig zijn wanneer er naast het inbouwelement nog andere leidingen lopen.

Alternatieve systemen

Naast de hierboven beschreven mogelijkheid zijn er nog enkele alternatieve voorzet­systemen op de markt:

  • uit veiligheidsoverwegingen opteren sommige fabrikanten ervoor om het element aan de vloer en het plafond (in plaats van de wand) te bevestigen;
  • zelfdragende elementen met versterkte poten moeten dan weer enkel in de vloer gemonteerd worden. Daardoor kan het element volledig op zichzelf staan en is het in principe mogelijk om het toilet in het midden van een badkamer te plaatsen. Deze elementen vormen ook een goede oplossing bij renovaties waarbij niet-dragende muren worden toegevoegd.

DROOGBOUWSYSTEEM

De installatie van een hangtoilet volgens het droogbouwsysteem is in feite sterk verwant aan voorzet. Er wordt namelijk met hetzelfde element gewerkt, maar de bevestiging gebeurt op een andere manier. Vooraleer het element kan worden geïnstalleerd, moet er een gipskartonnen wand worden opgetrokken. Het element wordt dan bevestigd aan de rails of profielen die de basis vormen van die wand.

Aandachtspunten

Het inbouwelement moet altijd worden vastgemaakt aan de profielen van de voorste wand. Aan beide zijden van het element zijn daarvoor verschillende bevestigingspunten. Het profiel op zich is echter niet sterk genoeg om het volledige gewicht van de toiletpot te dragen. Daarom moeten de voorste en achterste wand met elkaar verbonden worden via een extra profiel. Op die manier wordt er veel meer stevigheid ingebouwd.

Toepassingsgebieden

Hoewel de natbouw- en voorzetsystemen vaak in de particuliere woningbouw worden gebruikt, is dat bij droogbouw veel minder het geval. Dat komt omdat droogbouw meestal wordt toegepast in gebouwen die tijdens de opbouw bestaan uit één groot vloeroppervlak dat nog volledig leeg is, zoals industriële gebouwen, kantoren, ziekenhuizen ... Omdat alle wanden nog moeten worden gezet, is het ook mogelijk om een sanitaire wand te creëren. Aan een en dezelfde muur kan dus gemakkelijk een combinatie van verschillende toiletten, of een toilet met een wastafel en een bad … worden toegevoegd. Alle elementen kunnen met elkaar worden verbonden. Fabrikanten streven dan ook naar een maximale flexibiliteit met zo weinig mogelijk verschillende montagestukken.

Als er leidingen naast het toilet lopen, kan het aangewezen zijn om de volledige muur af te werken met profielen en plaatmateriaal
Als er leidingen naast het toilet lopen, kan het aangewezen zijn om de volledige muur af te werken met profielen en plaatmateriaal

DOUCHETOILETTEN EN ANDERE SNUFJES

Invloed elektronica

Voor technische snufjes moet aan het hangtoilet en inbouwelement enkel een stroomkabel worden toegevoegd
Hedendaagse inbouwelementen hebben vaak standaard al voorzieningen voor elektriciteit etc.

Tegenwoordig worden hangtoiletten uitgerust met allerlei technische snufjes, zoals geur­extractie of automatische en elektrische spoelsystemen. Ook focussen fabrikanten meer op de mogelijkheden van douche-wc’s.

Wanneer elektronica wordt toegevoegd, maakt dat de installatie echter niet per se meer ingewikkeld. Er moet enkel een stroomkabel worden voorzien voor ieder element dat stroom nodig heeft. Fabrikanten komen daaraan tegemoet door de nodige voor­zieningen en aansluitingen standaard in de inbouwelementen te voorzien. Uiteraard moet de installateur wel een bepaalde kennis hebben van de elektronica.

Bij een douche-wc is een stroomkabel overigens niet per se vereist. Er zijn namelijk ook systemen die werken volgens het principe van een thermostatische mengkraan. Daarvoor vol­staat de aanvoer van warm en koud water.

Wateraanvoer met oog voor de toekomst

De opkomst van de douche-wc heeft dan weer wel een invloed op de wateraanvoer. Voor toiletten wordt tegenwoordig namelijk meestal regenwater gebruikt, maar voor douche-wc’s is dat niet ideaal. Daarom kan het aangewezen zijn om twee aanvoeren te voorzien: een aansluiting met regenwater om het toilet door te spoelen en een aansluiting met leidingwater voor de opties van een douche-wc. Fabrikanten raden wel steeds aan om een goede ontkalker en/of filterinstallatie te voorzien, ook al is de douche-wc aangesloten op leidingwater.

Beide leidingen moeten in ieder geval met de nodige kennis worden geïnstalleerd. Het reservoir mag namelijk niet tegelijkertijd met zowel leiding- als regenwater worden gevuld. Mocht regenwater worden opgezogen in de leiding van het drinkwater, dan zou er immers bezoedeling kunnen optreden. Bij een correcte installatie zijn de systemen daar echter goed tegen beveiligd. Daarvoor werden ze (goed)gekeurd door Belgaqua, de Belgische federatie voor de watersector.

Zelfs als er (nog) geen douche-wc wordt geplaatst, kan het trouwens interessant zijn om de aanvoer voor drinkwater al te voorzien. Zo is het toilet meteen klaar voor de toekomst. Daarop wordt ook geanticipeerd door de fabrikanten, want zij hebben ervoor gezorgd dat er voldoende plaats is in het reservoir en dat de nodige openingen voor de aansluitingen reeds zijn voorzien.

hangtoilet
Onderhoud gebeurt bij hangtoiletten eenvoudig via de verwijderbare bedieningsplaat en dat ongeacht het inbouwprincipe

ALGEMENE INSTALLATIEVOORWAARDEN

  • Leidingen: Om een toilet te kunnen plaatsen, moeten steeds de nodige leidingen aanwezig zijn. Dat zijn een toevoerleiding voor spoelwater en een afvoerleiding met een diameter van 90 of 110 mm.
  • Plaats: Tevens moet er voldoende ruimte zijn om inbouwelement en toiletpot te plaatsen. De plaats die het inbouwelement inneemt, wordt bepaald door de positionering van de afvoerleiding. Het element wordt immers zo op de vloer gepositioneerd dat de afvoerleiding pal boven de afvoerbuis in de grond komt te staan. Ligt de afvoer perfect gepositioneerd, dan zal er voor het element zo'n 15 cm nodig zijn. Is dat niet het geval, dan loopt de benodigde diepte op. Net daarom is het - indien mogelijk - noodzakelijk om goede afspraken te maken met de aannemer die de rioleringen plaatst.
  • Draagkracht: Ten slotte moet een hangtoilet (volgens de Duitse TÜV-norm) een belasting van ongeveer 400 kg kunnen dragen. Dat lijkt veel, maar het gaat daarbij om een momentopname. Een persoon laat zich immers niet zachtjes op de toiletpot zakken, maar laat zich voor een deel vallen. Daarbij komt er tijdelijk een zware kracht op het element terecht. Om die belasting op te vangen, mag de rol van de vloer overigens niet onderschat worden. Het gaat immers om een neerwaartse beweging, dus de grootste kracht gaat daarnaartoe.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door LIEN GOETHALS

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine