16-jarigen mogen werken in de procesindustrie
Sommige jongeren kiezen of kozen voor een technische opleiding, om in de industrie te kunnen gaan werken. Maar voor 16- en 17-jarigen is dit geen vanzelfsprekendheid. Artikel 4.105 van het Arbobesluit over gevaarlijke stoffen en biologische agentia vormt een belangrijke drempel. Een brede vertegenwoordiging van bedrijven in de (petro)chemie en onderhoudssector heeft daarom met de Nederlandse Arbeidsinspectie overleg gehad om het wetsartikel te verduidelijken.
Verheldering van de werkinstructie over inzet van 16-jarigen
Dit heeft geleid tot een heldere werkinstructie over de inzet van 16- en 17-jarigen in de procesindustrie. De werkinstructie is bedoeld om aan te geven hoe ver de reikwijdte is van artikel 4.105 van het Arbobesluit, als het gaat om stages en leerwerkplekken die jeugdigen lopen in het kader van hun opleiding in de procesindustrie. Onder specifieke voorwaarden is dit mogelijk.
Voorwaarden voor veilig werken
Omdat veilig werken centraal staat in de industrie, is er een reeks voorwaarden waaraan 16- en 17-jarigen moeten voldoen om te mogen stagelopen of leren en werken (Beroep Begeleidende Leerweg – BBL) in de (proces)industrie:
- zij werken onder begeleiding,
- zij doen geen werkzaamheden die vragen om meer dan de standaard persoonlijke beschermingsmiddelen (helm, gehoorbescherming, veiligheidsbril, veiligheids(hand)schoenen en dichte werkkleding),
- ze mogen ook mét PBM’s niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (in of op handschoenen, op kleding of door middel van inademing), en
- zij mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan of met opslagmiddelen (leidingen, vaten, tanks, reservoirs) waarin (restanten van) aangewezen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.
Als hieraan is voldaan, is er geen sprake van overtreding van artikel 4.105 Arbobesluit en kunnen 16- en 17-jarigen werkzaamheden verrichten.
Uiteraard moet bijkomend ook voldaan worden aan de overige voorwaarden voor arbeid door minderjarigen, zoals het houden van deskundig toezicht als bedoeld in artikel 1.37 van het Arbobesluit.
Hoop op een betere instroom
Omdat jongeren op deze manier al in een vroeg stadium kennis kunnen maken met het werken in de procesindustrie, verwacht de sector ook de instroom te verbeteren.
Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van het overleg met de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn:
- VOMI – de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de industrie,
- Deltalinqs dat de belangen behartigt van ruim 95% van alle logistieke, haven- en industriële bedrijven in de mainport Rotterdam,
- Sitech – Technologie Leverancier Machinebesturing oplossingen,
- SITO – Vereniging voor werkgevers in de industriële reiniging, conservering en asbestsanering,
- Stichting OOI – het opleidings- en ontwikkelingsfonds in de isolatiebranche en
- Stichting Procestechniek & Maintenance Limburg (PML).
Bron: VOMI