Architectuur

Negen nieuwe 'transitwoningen' in Sint-Amandsberg voor gezinnen in nood

maquette
De maquette van de toekomstige transitwoningen in Sint-Amandsberg

In de Alfons Braeckmanlaan in Sint-Amandsberg komen extra transitwoningen voor gezinnen die dringend tijdelijk onderdak nodig hebben, bijvoorbeeld na een brand. De werken starten in juni. Op dit moment telt Gent 41 transitwoningen verspreid over de stad.

In de Alfons Braeckman komen vier eengezinswoningen en één meergezinswoning met vijf wooneenheden, waarvan twee woningen integraal toegankelijk voor minder mobiele personen. Er komt ook een groene buitenruimte waar de tijdelijke bewoners en de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor fietsers en wandelaars komt er een doorsteek naar de Nachtegaaldreef.

"We zetten onze onze stadsgronden in om mee(r) woningen te realiseren. In het ontwerp werd ook nagedacht over ontmoetingen met buurtbewoners en de sociale cohesie, door een groene buitenruimte te voorzien."
- Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

 Een toekomstbeeld van de toekomstige transitwoningen in Sint-Amandsberg.
Een toekomstbeeld van de toekomstige transitwoningen in Sint-Amandsberg
De voormalige pastoriewoning wordt afgebroken
De voormalige pastoriewoning wordt afgebroken
2/2

De werken starten in juni en zullen ongeveer anderhalf jaar duren. Eerst worden de voormalige pastorijwoning en de bijgebouwen afgebroken, daarna begint de eigenlijke bouw. De Stad Gent is samen met de vzw Ocup, die de pastorijwoning nu nog gebruikt voor buurtactiviteiten, op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor de vzw. Die is intussen gevonden in de Westveldstraat.

Transitwoningen zijn woningen voor Gentenaars die plots geen dak meer boven het hoofd hebben, bijvoorbeeld na een brand of omdat hun woning onbewoonbaar is verklaard. Zij kunnen voor zes maanden terecht in een transitwoning. Die periode kan één keer verlengd worden met zes maanden. Gent telt op dit moment 41 transitwoningen, waarvan er nu 36 bewoond zijn.

"Transitwoningen zijn een onmisbaar gegeven in onze stad, goed dat er nu negen bijkomen. Zo kunnen die mensen die door zeer acute omstandigheden niet meer in hun woning kunnen wonen, even op adem komen en zoeken naar een oplossing."
- Filip Watteeuw, schepen van Wonen

De totaalkost van de werken wordt geraamd op zo'n 2.465.000 euro. De Vlaamse overheid subsidieert ongeveer de helft. FELT-architecten staat in voor het ontwerp.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine