Alejandro Aravena en Holcim presenteren duurzame woonoplossingen op de Biënnale van Venetië 2025
Hoe innovatieve betonoplossingen en architectuur hand in hand gaan voor een duurzamere toekomst
De wereld staat voor een dubbele uitdaging: de dringende noodzaak om miljarden vierkante meters aan woningen te bouwen en tegelijkertijd de impact van de bouwsector op het milieu drastisch te verminderen. Pritzker Prize-winnaar Alejandro Aravena en zijn architectenbureau Elemental slaan de handen ineen met bouwmaterialenproducent Holcim om deze paradox het hoofd te bieden. Tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië 2025 presenteren zij een baanbrekend woonconcept met een koolstofneutrale voetafdruk.
Architectuur als motor voor sociale en ecologische verandering
Aravena, internationaal geroemd om zijn innovatieve aanpak van sociale woningbouw, heeft in het verleden bewezen dat architectuur méér kan zijn dan esthetiek alleen. Zijn ‘incrementele huisvesting’-concepten in Latijns-Amerika gaven gemeenschappen de kans om stap voor stap hun woningen uit te breiden, afgestemd op hun behoeften en financiële mogelijkheden. Maar nu, zo stelt Aravena, moeten we nóg verder kijken.
"Als we niet miljarden vierkante meters bouwen, verslechtert de humanitaire crisis. Maar als we wel bouwen, verergert de klimaatcrisis. Daarom is innovatie in bouwmaterialen essentieel om deze impasse te doorbreken."
De samenwerking met Holcim brengt deze innovatie naar een hoger niveau. Tijdens de Biënnale testen zij een prototype dat gebruikmaakt van Holcim’s ECOPact, ’s werelds breedste gamma aan low-carbon beton. Dit materiaal combineert structurele sterkte met een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot, zonder in te boeten op kwaliteit of betaalbaarheid.
Van experiment naar realiteit: duurzame woningbouw op grote schaal
De impact van deze samenwerking reikt verder dan een tentoonstelling in Venetië. Holcim en Elemental hopen met hun concept een precedent te scheppen voor grootschalige implementatie van duurzame woonoplossingen wereldwijd. Dit sluit aan bij eerdere initiatieven van Holcim op de Biënnale, zoals de samenwerking met de Norman Foster Foundation in 2023, waarbij energie-efficiënte woningen voor lage-inkomensgroepen werden ontwikkeld.
Met de opkomst van circulair bouwen, innovatieve betonoplossingen en sociale woningbouwinitiatieven wordt duidelijk dat de architectuursector een sleutelrol speelt in de overgang naar een duurzame toekomst. De vraag is niet langer óf de bouwsector moet veranderen, maar hóe snel die verandering kan plaatsvinden.
De expositie van Elemental en Holcim is van 6 mei tot 23 november 2025 te zien in de Time Space Existence-tentoonstelling, georganiseerd door het European Cultural Centre. Voor architecten, stedenbouwkundigen en beleidsmakers biedt dit project een kijk op de toekomst van duurzaam bouwen – en een uitnodiging om deel uit te maken van de oplossing.