Persdistributie: nieuwe deadlines
Nieuwe overeenkomst tussen bpost en Franstalige uitgevers
De Franstalige uitgevers en bpost hebben een nieuwe overeenkomst bereikt betreffende de krantendistributie. Enerzijds verlengden ze hun samenwerking tot 30 april jongstleden, anderzijds voorziet de overeenkomst in een nieuwe kalender voor de geleidelijke afbouw: 50% van de volumes zal tegen september 2026 niet meer door bpost worden verdeeld en vanaf 1 mei 2027 zal bpost geen dagbladen meer bezorgen.
Beide partijen spreken van een win-win: aan de ene kant biedt de overeenkomst bpost meer duidelijkheid over zijn toekomstige activiteiten, zodat het die kan structureren zonder sociaal plan; aan de andere kant geeft deze termijn de uitgevers de tijd om nieuwe oplossingen uit te werken.
Logistieke tests
Le Soir meldt dat de uitgevers vanaf het derde kwartaal logistieke tests zullen uitvoeren in drie zones (Ath, Leuze-en-Hainaut, Frasnes-lez-Anvaing) om hun nieuwe distributieoplossingen te valideren. Volgens Philippe Decoster die bij Rossel verantwoordelijk is voor distributie en logistiek, zijn er namelijk niet één maar meerdere oplossingen nodig, met alternatieven op lokaal niveau. Hij herinnert er ook aan dat Rossel over expertise beschikt op dit vlak, aangezien het zelf instaat voor de distributie van zijn kranten in Noord-Frankrijk.
Bij de bijkomende pistes die naar voren worden geschoven, is er onder meer sprake van het behoud van relaties met gespecialiseerde operatoren zoals PPP en AMP, het inschakelen van taxibedrijven of krantenwinkels die kranten zouden kunnen leveren. "En als we in bepaalde gebieden geen geschikte partner vinden, zullen we deze dienst zelf verzorgen via Direct Presse", aldus Philippe Decoster nog in L’Echo. Deze gezamenlijke vennootschap van Rossel en IPM werd vorig jaar opgericht, aldus onze collega's.
Vlaanderen
In Vlaanderen is er eveneens sprake van een nieuwe overeenkomst, meer bepaald met... BD Group. Na vrij positieve tests zouden de Vlaamse uitgevers beslist hebben om 40 tot 45% van de volumes aan hen toe te vertrouwen, terwijl het resterende deel verdeeld wordt tussen AMP en PPP.
Ter herinnering: aangezien de tarieven van bpost door de Vlaamse uitgevers als te hoog werden beschouwd, was afgesproken dat het overheidsbedrijf vanaf vorig najaar 70% tot 75% van de volumes zou overdragen aan dochteronderneming AMP, en de rest aan PPP. Sinds het najaar kregen de uitgevers echter talrijke klachten van abonnees.