Koninklijk bezoek voor Polet en De Pypere
Prins Laurent opent met een spadesteek officieel de productiesite in Ardooie
Prins Laurent opende onlangs officieel de nieuwe productiesite, showroom en magazijnen van handgereedschapproducenten Polet en De Pypere in Ardooie. Hier worden jaarlijks 250.000 schoppen, 60.000 spades en andere gereedschappen gefabriceerd, die bekend zijn tot buiten onze landsgrenzen. "Met onze nieuwe locatie, gericht op innovatie, ambacht en duurzaamheid, streven we naar een groei van 7% door efficiëntere productie, meer export en een breder assortiment," zeggen medezaakvoerders Nicolas Ampe en Xavier Devos.
Een rijke traditie van vakmanschap
Ardooie kan je met recht de Belgische bakermat van kwalitatief handgereedschap voor tuinbouw, bouw en industrie noemen. Ruim 150 jaar geleden richtte Joannes De Pypere zijn 'smidse' voor 'Ardoois alaam' op, vlakbij het station. In dezelfde periode startten de broers Francis en August Polet hun smederij in het Oost-Vlaamse Borsbeke. Nu zitten de voormalige concurrenten samen op hun nieuwe stek van maar liefst 8.000 m² in de Stationsstraat 176 bus A in Ardooie.
Jaarlijks fabriceert men hier zo’n 250.000 schoppen, 60.000 spades maar ook hakken en schoffels, woelvorken, … voor de tuinbouw, de bouw en de industrie. Dat gebeurt voor drie merken: De Pypere, Polet en Polet Traditional. Deze laatsten worden beschouwd als de Rolls-Royce onder de handgereedschappen en worden op een meer ambachtelijke wijze gesmeed. Al deze producten zijn verkrijgbaar in zo’n 1.300 verkooppunten zoals tuincentra, bouwmarkten en DIY (do it yourself)-zaken in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden en sinds vorig jaar ook in Denemarken.
“De passie voor het ambacht en het gebruik van de beste grondstoffen, zorgen samen voor producten van de hoogste kwaliteit. Een De Pypere of Polet heb je voor het leven. Meer nog: onze schoppen, spades, hakken en schoffels worden doorgegeven van generatie op generatie”, zegt Xavier Devos.
7% meer omzetgroei dit jaar
De coronaperiode zette ons massaal aan het tuinieren. Dat legde Polet en De Pypere geen windeieren: ze zagen hun verkoop en omzet met ruim een kwart stijgen tot zo’n 15,5 miljoen euro. Een terugval na corona kwam er niet. Geholpen door een hogere export, de verbreding van het assortiment met innovaties zoals de Polet Click-PRO (een made in Belgium kliksysteem om verschillende gereedschapskoppen te monteren aan één steel) en een overname van het Franse idées B Création (tuinafvalzakken Power Sac) konden de bedrijven deze sterke omzet vasthouden. Meer nog: voor dit jaar verwachten Polet en De Pypere met 7% te groeien naar een omzet van zo’n 16,6 miljoen euro. Vandaag tellen Polet en De Pypere zo’n 65 werknemers. Om in te spelen op de groei willen ze dit jaar minstens 10 extra werknemers aanwerven.
Koninklijke inhuldiging
Prins Laurent reisde naar Ardooie voor de inhuldiging van de productiesite, showroom en magazijnen van Polet en De Pypere. Tijdens een rondleiding zag hij met eigen ogen het vakmanschap en de passie voor het ambacht die het handgereedschap zo kwaliteitsvol maakt.
Op de nieuwe locatie zetten de pioniers in de sector heel wat stappen om de productie nog efficiënter en duurzamer te maken. Zo investeerde men in inductieovens voor de opwarming van het staal, die werken op de opgewekte energie van de zonnepanelen. De infraroodoven voor de laklijn werd dan weer gemaakt om afval te verminderen en energiezuiniger te zijn. De site beschikt ook over een waterzuiveringssysteem dat 95% van het productiewater hergebruikt.
“Dit jaar gaan we op hetzelfde elan verder. Zo investeren we ruim 300.000 euro in nieuwe ERP (Enterprise Resource Planning)-software die onze bedrijfsprocessen zoals voorraadbeheer, productie en verkoop verder integreert en automatiseert. Zo zijn we meer dan ooit klaar voor de toekomst”, besluit Nicolas Ampe.