BouwmaterialenPremium

Duurzaamheid in DIY: meer dan ooit een hot topic

Duurzaamheid is een cruciaal thema geworden in de wereld van doe-het-zelf. Fabrikanten en leveranciers realiseren zich meer dan ooit de urgentie om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor hun producten en processen. Pioniers zoals tesa, Saint-Gobain, Compo en Eltra streven ernaar om duurzaamheid te integreren in al hun activiteiten, van productie en logistiek tot verpakking. Laten we eens kijken hoe deze bedrijven zich inzetten voor een groenere toekomst.

Hogere versnelling

Tesa heeft consequent sociale en milieugerelateerde verplichtingen erkend en duurzaamheid als een kernpunt in zijn bedrijfsstrategie omarmd. Als onderdeel van wereldwijde inspanningen heeft het bedrijf zich gecommitteerd aan de doelstellingen van de Verenigde Naties en heeft het deelgenomen aan de 'Business Ambition for 1.5 degrees' binnen de Beiersdorf Group. Deze roep om grotere verantwoordelijkheid voor onze planeet wordt niet alleen gevoeld door tesa als organisatie, maar ook door zijn medewerkers, partners en klanten.

Bio based packaging tape
Tegen 2030 wil tesa ervoor zorgen dat 70% van de materialen die worden gebruikt voor zijn producten en verpakkingen gerecycled of biogebaseerd zijn

Als reactie op de dringende noodzaak heeft tesa besloten duurzaamheid met nog grotere urgentie aan te pakken dan oorspronkelijk gepland. Het engagement van tesa voor sustainability omvat een allesomvattende benadering van het gehele productieproces, met de focus op het versneld verminderen van emissies, het versterken van de duurzaamheid van zowel producten als verpakkingen, en het waarborgen van ethische inkooppraktijken. Dit streven omvat tevens het minimaliseren van de ecologische voetafdruk gedurende de hele levenscyclus van producten, wat wordt bereikt door het selecteren van duurzame grondstoffen, het optimaliseren van productieprocessen om energieverbruik te verminderen, en het ontwikkelen van gemakkelijk recyclebare producten. 

Leiderschap in duurzaam bouwen

Duurzaamheid staat centraal in de bedrijfspraktijken van Gyproc® en Isover®, beide onderdeel van Saint-Gobain. Hun gedeelde toewijding aan groene initiatieven resulteert in tastbare impact op het milieu. Een vlaggenschipinitiatief is de Gyproc® Recycling Service, gelanceerd in Kallo als een baanbrekend project op de markt. Door gebruikte gipsplaten volledig en zonder kwaliteitsverlies te recyclen, sluiten ze de gipskringloop en dragen ze bij aan een circulaire economie. Deze inzet voor duurzaamheid wordt weerspiegeld in het Cradle-to-Cradle brons certificaat, dat werd behaald voor een aantal gipsplaten. Isover® vertoont vergelijkbare vooruitgang op Europees niveau, met projecten die gericht zijn op het verzamelen en hergebruiken van gebruikte glaswol, als onderdeel van het I-LOOP-project van Saint-Gobain.

Gyproc® Recycling Service
Recycling van gebruikte gipsplaten sluit de kringloop en bevordert een circulaire economie 
Logistieke processen
Het georganiseerde transport van afgedankte gipsplaten per schip van Moen naar Kallo heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot
2/2

Naast inspanningen op het gebied van productie, richten Gyproc® en Isover® zich ook op het verduurzamen van hun logistieke processen. Een prominent voorbeeld hiervan is de modal shift naar duurzaam transport en mobiliteit. Het afgedankte gipsplaatmateriaal wordt verzameld op een containerpark in Moen en vervolgens via watertransport naar Kallo gebracht. Dit initiatief vervangt het traditionele wegtransport en draagt zo bij aan aanzienlijke CO2-reductie. Sinds de start van dit pilootproject in 2021 zijn al 119 vrachtwagens van de weg gehaald, wat resulteert in een indrukwekkende besparing van 823 ton aan gipsafval. Het streven is om dit project ook naar andere regio's uit te breiden.

Samenwerkingen met externe partners dragen bij aan de verdere verduurzaming van de activiteiten van Gyproc® en Isover® binnen de Saint-Gobain groep. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Valipac, een professionele verpakkingsspecialist. Door gezamenlijke inspanningen wordt gestreefd naar een optimalisatie van de verpakkingen, waarbij de nadruk ligt op een verbeterde recyclebaarheid en een vermindering van bedrukking en belettering. De aanpak van Valipac past binnen een bredere visie op een circulaire economie, waarbij bedrijven worden gestimuleerd om verpakkingsmateriaal te gebruiken dat recyclebaar is en om de hoeveelheid verpakkingsafval te minimaliseren.

Groene toekomst voor tuinliefhebbers

COMPO bekrachtigt zijn toewijding aan duurzaamheid door middel van concrete doelstellingen en acties, zoals de lancering van Bio Granuplant. Deze innovatieve puimsteenkorrels vormen een milieuvriendelijk alternatief voor kleikorrels, waarbij de CO2-uitstoot met maar liefst 96% vermindert. Bovendien bestaat de verpakking van Bio Granuplant voor 80% uit gerecycled materiaal en is volledig recyclebaar, wat de ecologische voetafdruk verder verkleint.

COMPO Organic & Recycled
Bio Granuplant van COMPO, een innovatief alternatief voor kleikorrels, vermindert  de CO2-uitstoot met 96% en wordt geleverd in een verpakking van 80% gerecycled materiaal

Naast deze mijlpaal heeft het bedrijf onlangs zijn 'COMPO Organic & Recycled'-assortiment gelanceerd als onderdeel van zijn voortdurende inspanningen om duurzame oplossingen te bieden aan tuinliefhebbers. Dit assortiment, dat gericht is op circulariteit en afvalvermindering, maakt gebruik van gerecyclede materialen voor zowel ingrediënten als verpakkingen, waardoor het een bewuste keuze is voor consumenten die begaan zijn met het behoud van onze planeet. Deze initiatieven onderstrepen de inzet van COMPO voor het creëren van een groenere toekomst voor de tuinbouwsector.

Verder heeft COMPO zijn "Responsibility Pledge" gepubliceerd, wat een cruciale stap is richting transparantie en verantwoording. Dit uitgebreide rapport van meer dan 40 pagina's biedt inzicht in het bedrijf en het merk, waardoor duurzaamheid en het brede ESG-programma tastbaar worden gemaakt. Het rapport richt zich op alle belanghebbenden, waaronder werknemers, partners en eindconsumenten. Hendrik Vervenne, Managing Director COMPO Benelux, benadrukt: "Verantwoordelijk handelen en duurzaam management zijn integrale onderdelen van ons DNA. Dit komt duidelijk naar voren in elk hoofdstuk, interview en statement in ons 'Responsibility Pledge'."

Proactieve benadering

Eltra zette zijn duurzaamheidsreis in gang in 2021, toen het bedrijf de groeiende noodzaak van duurzaam handelen onder ogen zag. In plaats van achter te blijven bij andere sectoren die al stappen ondernamen, koos Eltra voor een proactieve benadering. Een Franse klant die naar hun standpunt over duurzaamheid vroeg, zette hen bijvoorbeeld aan tot een ontmoeting met Ecovadis, een auditbedrijf voor duurzaamheid. Dit leidde tot de toewijding van Eltra om het Ecovadis Silver-label te behalen, wat hun inzet voor duurzaamheid bekrachtigt.

Eltra campus gebouw
Het distributiecentrum van Eltra in Evergem is nu BREEAM-gecertificeerd en draait volledig op hernieuwbare energiebronnen

Een van de meest in het oog springende prestaties van Eltra is zijn succesvolle inspanningen om plastic te verminderen. Door plastic verpakkingen te vervangen door karton, hebben ze aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft Eltra nauwe partnerschappen gesmeed om stakeholders zoals klanten en leveranciers actief te betrekken bij hun duurzaamheidsdoelen. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van beleidslijnen en initiatieven die de gehele supply chain ten goede komen.

Eltra heeft zich ook toegelegd op verantwoorde consumptie en productie door zijn hypermoderne distributiecentrum in Evergem om te vormen tot een BREEAM-gecertificeerd gebouw dat volledig draait op hernieuwbare energie. Dit bewijst dat duurzaamheid niet alleen een ethos is, maar ook een praktijk diep geworteld is in Eltra's kern. Desalniettemin staan ze voor uitdagingen, met name op het gebied van financiële rapportage en het creëren van draagvlak binnen de organisatie, wat toewijding van het management en betrokkenheid van alle medewerkers vereist om duurzaamheid te integreren in de bedrijfscultuur.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Mauro D'Abbenigno

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine