Inductieproof van Le Creuset
Le Creuset startte in 1925 met een revolutionaire zet binnen het gietijzer. Door de pannen te coaten met een geëmailleerde laag in het klassieke Le Creuset oranjerood veroverde ze de markt. Het typerende oranjerood is de kleur die je ziet wanneer het ijzer wordt gesmolten in een ketel (Creuset in het Frans). De pan is gemaakt van duurzame materialen en door de kwaliteit en degelijkheid gaat de pan jaren mee van generatie tot generatie. De pan is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar er zijn naast gas een tal aan nieuwe manieren van koken bijgekomen. Een populaire keuze is inductie; duurzaam en zonder gas. Maar kan de pan van Le Creuset hier in mee?
Inductie is een manier van koken waarbij gebruik wordt gemaakt van elektromagneten. Deze magneten hebben ijzer, staal of gietijzer nodig om optimaal te werken. De gietijzeren pannen zijn hierdoor perfect om op inductie te koken en kunnen van gas mee overgenomen worden naar deze populaire manier van koken. Let er wel op dat de bodem van de pan vlak is en goed in contact staat met de kookplaat, zo kan warmte zich beter verdelen. Niet alleen de gietijzeren braad-/stoofpannen van Le Creuset zijn ideaal voor inductie, maar ook de grillplaten zijn optimaal in te zetten. Het assortiment bestaat uit verschillende formaten en modellen die perfect passen op de pitten van de inductiekookplaat. Naast het gietijzer heeft Le Creuset een uitgebreid assortiment aan gegoten aluminium en roestvrijstalen pannen. De pannen zijn gecoat met een antiaanbaklaag die 100% PFOA vrij zijn en geen belemmering vormen voor de distributie van warmte. Naast dat inductie een duurzame manier van koken is, is het ook een snellere manier van koken. De plaat is sneller op temperatuur, waardoor men sneller aan de slag kan. Hier kan het misgaan. Pannen die uit verschillende lagen materiaal bestaan hebben even de tijd nodig om tot dezelfde temperatuur te komen. Het ene materiaal doet dit sneller dan het andere. Gaat dit te snel dan kunnen er scheurtjes en beschadigingen ontstaan. Het beste is om pannen op een laag tot middelmatig vuur, desgewenst met wat olie of boter, geleidelijk op te warmen. De pannen van Le Creuset worden op een middelhoog vuur al goed heet en daarom is het niet nodig om op de hoogste stand te koken.