Verduurzaming van de voedingsindustrie door innovatie
Lars Roba, innovatiemanager bij Flanders' FOOD, focuste op de energietransitie tijdens het Food Process Seminar.
"Volgens de Green Deal van de EU moet er in 2050 een netto-nul-CO2-uitstoot zijn, met tegen 2030 al een reductie van 55% ten opzichte van 1990. Ook de Belgische voedingsindustrie heeft natuurlijk haar steentje bij te dragen, maar bij veel bedrijven ontbreekt de kennis over de nieuwste technologieën en hun potentieel om een versnelde transitie in te zetten. Er is ook onzekerheid of de voedselveiligheid, productkwaliteit en processtabiliteit behouden zullen blijven bij het gebruik van die nieuwe technologieën. Tot slot is ook de return on investment natuurlijk een belangrijke parameter", zei hij.
Rethink Energy 4 Food
Veel vragen dus, en die tracht Flanders' FOOD samen met Flux50 (speerpuntcluster van de energiesector) en Fevia Vlaanderen te beantwoorden in het Rethink Energy 4 Food-project, in nauwe samenwerking met onderzoeksexperts en voedings- en energiebedrijven.
"De komende vier jaren zullen we onderzoek voeren en technologieën demonstreren, zodat onze bedrijven hiermee vertrouwd raken. Daarbij hebben we na een bevraging vier focustrajecten gedefinieerd: elektrificatie van ovenprocessen, duurzame warmtevoorziening, het flexibel inzetten van energiebronnen en innovatieve koeling", kondigde Roba aan.
Hij belichtte elk traject alvast met een concrete case.