EgalisatiemiddelenPremium

Verhoog uw rendement met een egalinemengpomp

Mengpomp om egaline te maken wordt steeds vaker gebruikt

Egaline

Of het nu om parket, laminaat of vinyl gaat: het is van cruciaal belang dat de ondergrond egaal en strak is voor de vloerbedekking wordt aangebracht. Die ondergrond wordt daarom dikwijls geëgaliseerd. Steeds vaker wordt de egalisatie machinaal gemengd in plaats van handmatig, omdat het com­fortabeler werken is en een hoger rendement oplevert. Maar wanneer wordt het interessant om te investeren in zo’n machine?

handmatig egaliseren

Wie al eens een vloer handmatig egaliseert, weet dat het een tijdrovend en arbeidsintensief karwei is. Een primer aanbrengen, de egalisatiemortel mengen met water, het mengsel uitgieten, vlakmaken met een spaan, laten uitdrogen … Bovendien moet de mengverhouding zeer nauwkeurig zijn om een goede werking van het mengsel te garanderen.

Met een mengpomp verdwijnt een groot deel van die struikelblokken. Het is comfortabeler werken, minder arbeidsintensief en je haalt een hoger rendement. Zeker voor werven van een paar honderd vierkante meter, zoals een showroom of een sporthal, is het aangewezen om machinaal te werken. Wie eenmaal een mengpomp heeft, kan ze uiteraard ook gebruiken voor kleinere werven.

de mengpomp

Pomp
Machinaal egaliseert u gemakkelijk 300 m² per uur

Opbouw

Een mengpomp bestaat uit een droge kamer of voorraadbak voor droog materiaal en een mengkamer waarin het materiaal met water wordt gemengd. Standaardmachines hebben één mengkamer, maar er zijn ook types met twee mengkamers om het materiaal nog beter te mengen aan de hand van een doorloopproces. Onder de mengkamer zitten de worm en mantel (of rotor en stator) die ervoor zorgen dat het materiaal kan worden verpompt. Onder de worm en mantel kan de mortelslang worden aangesloten op het uitloopstuk. De andere componenten van een mengpomp zijn de waterpomp, de aandrijfmotor en de elek­trische besturingskast.

Verschil met een betonmolen

Het grote verschil met een betonmolen is dat een mengpomp een continu mengsysteem heeft. Dat wil zeggen dat de machine voort­durend moet worden bijgevuld met mortel. Een betonmolen daarentegen vult u met een bepaald aantal zakken materiaal om dan te wachten tot het mengsel de juiste consistentie heeft.

Werkwijze

De werkwijze van een mengpomp is min of meer dezelfde over de merken heen. Beginnen doet u steevast door de machine aan te sluiten op een stroombron of de motor aan te zetten. Er zijn machines met een monofasige aansluiting, maar ook krachtstroom­machines die op 400 volt werken. Andere machines worden dan weer aangedreven door een diesel- of benzinemotor. Nadat de machine van een aandrijving is voorzien, sluit u de water­toevoer aan. Voorzie ook zeker voldoende egalisatiemortel, zodat de hele klus in een keer geklaard kan worden.

Zodra de machine stroom, water en egalisatiemiddel heeft, kunt u de machine naar wens instellen om een mengsel met de juiste consistentie te maken. Wanneer dat gebeurd is, is het tijd om de mortelslang aan te sluiten en kunt u beginnen te gieten.

Egaline
Voor een klus met een egalinepomp zijn minstens drie personen nodig; het is dus nog geen geautomatiseerd proces dat bijvoorbeeld ‘s nachts kan plaatsvinden

Drie personen

Voor een klus met een egalinepomp zijn minstens drie personen nodig; het is dus nog geen geautomatiseerd proces dat bijvoorbeeld ‘s nachts kan plaatsvinden. De eerste persoon staat altijd bij de machine om de zakken egalisatiemortel in de machine te gieten. Gebeurt dat niet, dan wordt er niet gemengd en komt er enkel water uit de machine. Bij bepaalde machines is het ook mogelijk om een droge sonde aan te sluiten. Daardoor stopt de machine met pompen als de voorraadbak leeg is, zodat de consistentie van het mengsel niet verandert. De tweede persoon giet het mengsel met de aangesloten mortelslang op de ondergrond, de derde is in de weer met de spaan of ontluchtingsrol om het mengsel te verdelen over de ondergrond. Hoewel het rendement afhangt van de gewenste laagdikte en de grootte van de werf, is het toch veel hoger dan wanneer u handmatig werkt. Machinaal kunt u gemakkelijk tot 300 vierkante meter per uur egaliseren, handmatig is dat per persoon zo’n 50 à 80 vierkante meter per dag.

Investering

Een mengpomp vergt een relatief grote investering, maar biedt dus wel tal van voordelen. Ook voor de eindklant is het prettig dat het egaliseren minder tijd in beslag neemt. Bovendien kan de pomp buiten blijven staan en kunt u met een lange mortelslang gemakkelijk de hele ruimte egaliseren zonder dat u de pomp moet verplaatsen of de hele werf moet doorkruisen met zakken mortel.

Pomp
In de mengkamer van de mengpomp wordt het droge materiaal met water gemengd

Mogelijke problemen

Als er problemen voorkomen met de machine, zijn die bijna altijd te wijten aan een stroom­tekort, een watertekort, een tekort aan egali­satiemiddel of een verkeerde instelling. De aandrijving van de machine kan ook de geest geven. In het geval van een elektrische aandrijving geldt: hoe performanter de mengpomp, hoe meer energie ze verbruikt en hoe meer ze het lichtnet belast.

Om een permanente stroomtoevoer te garanderen, worden er dus het best geen andere toestellen op hetzelfde circuit aangesloten. Er zijn normaal gesproken weinig andere ar­beiders aan de slag op de werf als u de vloer egaliseert, dus op zich hoeft dat geen pro­bleem te zijn. Zorg ook, voor u begint te ega­liseren, dat de watertoevoer door het pro­ces heen constant kan blijven en dat er voldoende egalisatiemiddel klaarligt.

Machines van een bepaalde fabrikant be­schikken over een panne-indicator die aan­geeft waar het probleem zich situeert: is er te weinig stroom, te weinig water, of viel de machine stil omdat er geen egalisatiemortel meer is?

Het onderhoud

Een doorsneemengpomp gaat zo’n tien à vijftien jaar mee. Het onderhoud bepaalt de levensduur van de machine. Net zoals bij veel machines bestaat het basisonderhoud uit een reiniging na elk gebruik.

Verdergaand onderhoud hangt af van hoe de machine wordt aangedreven: een benzinemotor vergt bijvoorbeeld een sporadische oliewissel, terwijl dat bij een elektrische aan­drijving niet hoeft.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal slijtageonderdelen, zoals worm en mantel en transport- en mengschroeven.

U kunt het onderhoud uiteraard zelf uitvoeren, maar u kunt daarvoor meestal ook terecht bij de handelaar bij wie u de mengpomp aan­kocht.

Mengtechnologie

De mengmachines zijn door de jaren heen vooral verbeterd op het vlak van mengtechnologie. Vloermaterialen bevatten technisch hoogwaardige toeslagstoffen die tijd nodig hebben om in werking te treden en minutieus gemengd moeten worden. Het is daarom belangrijk dat de machine een kwalitatief mengsel maakt, met de juiste verhoudingen.

Soorten MENGPOMPEN

U kunt de mengpomp ook gebruiken om andere materialen te mengen, zoals pleister of cement. Uiteraard dient u na elk gebruik de machine terdege te reinigen, zodat er geen resten van dat materiaal in uw volgend egalisatiemengsel terecht kunnen komen.

Welke pomp voor welk klus?

Welke machine u moet gebruiken, hangt sterk af van het type werf, de laagdikte en de oppervlakte van de vloer. Duurdere en krachtigere machines zullen sneller mengen en zo een grotere opbrengst hebben. Geavanceerdere machines beschikken over extra functies, zoals een frequentieregelaar om de snelheid traploos te regelen. Die machines zijn zeer geschikt om bijvoorbeeld te egaliseren in ziekenhuizen, waar er naast grote oppervlaktes ook veel kleine ruimtes zijn.

Egalines
Nog een stap verder is een vrachtwagen die de egalisatiemortel, het water en een stroomaggregaat combineert en zo volledig plug-and-play werkt. Door met de vrachtwagen ook het vuil water te recu­pereren, laat u de werf proper achter

Op grotere schaal

Vandaag zijn er ook oplossingen om op nog grotere schaal te werken. Zo is het mogelijk om voor een grote werf egalisatiemateriaal te bestellen in een silo, met daaronder een mengpomp. Een silowagen komt de silo af­leveren op de werf en u kunt meteen de pomp inschakelen en beginnen te egaliseren. Op die manier werkt u nog comfortabeler, vermijdt u stof- en lawaaioverlast, en heeft u geen afvalberg van plastic zakken waar de mortel normaal in zit. Nog een stap verder is een vrachtwagen die de egalisatiemortel, het water en een stroomaggregaat combineert en zo volledig plug-and-play werkt. Door met de vrachtwagen ook het vuil water te recu­pereren, laat u de werf proper achter.

Voorschrift

Sommige fabrikanten van egalisatiemortel schrijven tegenwoordig expliciet in hun handleiding dat het mengsel met een bepaalde mengpomp – niet iedere mengpomp is immers geschikt om een egalinemengsel te maken – gemengd moet worden, omdat er zo minder kans bestaat dat er foutief gemengd wordt. Veel fabrikanten van mengpompen voorzien ook opleidingen om hun machine te leren gebruiken. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florus Tack
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine