Hoe maak je je douchewanden waterdicht?
Vochtproblemen wil je uiteraard vermijden in je badkamer, daarom is het belangrijk om van in het begin te zorgen dat water nergens kan insijpelen - in het bijzonder in de natste zones: de douche of het bad. We geven mee hoe je zelf kan zorgen voor perfect waterdichte wanden.
Een effen ondergrond
De douche is uiteraard een natte ruimte, die volledig waterdicht moet afgewerkt worden. Voor je dit kan doen, moet je steeds zorgen dat je ondergrond min of meer vlak is. Dit betekent dus dat te grote putten of oneffenheden weggewerkt moeten worden. Je kan dit doen met een gewone renovatiepleister. Respecteer dan de nodige droogtijd voor je tot de waterdichting overgaat.
Waterdicht verzegelen
Vooreerst zorg je dat de achtergrond waterdicht is. Dat doe je door een afdichtingskit voor de douche aan te brengen. Begin met de ondergrond af te borstelen, zodat het meeste stof weg is. In ons geval zijn de douchebak en de douche 120 op 90 cm groot. Dit is dus ook de afmeting van de natte cel. In principe moeten enkel die stukken van de douchewand en de bodem van een extra waterdichte onderlaag worden voorzien.
Hechtprimer aanbrengen
Zet de afmetingen van je douche uit op je muren, zodat je weet tot waar je het product moet aanbrengen. Breng eerst een hechtingsprimer aan, die zal ervoor zorgen dat de afdichtemulsie goed op de ondergrond zal hechten. Je kunt dit product gerust aanbrengen met een borstel, maar bij grote oppervlakken kan een rol handiger zijn.
TIP
Als grondlaag zou je ook de emulsie zelf kunnen gebruiken. Die moet je dan wel verdunnen. Voor 1 deel product, moet je 4 delen water toevoegen.
Eerste afdichtingslaag
Controleer de technische fiche voor de nodige droogtijd van je hechtingsprimer voordat je tot de volgende stap overgaat.
Die bestaat uit het aanbrengen van de eerste afdichtingslaag, eveneens met een kwast of roller. Hiervoor gebruik je een kit. Die bestaat uit een emmer dichtingsemulsie, een dichtingsband voor de hoeken en een paar dichtingsmembranen.
Het product is gebruiksklaar, maar je moet het goed mengen voordat je van start kunt gaan. Begin met de moeilijke, kwetsbare punten. Dit zijn de binnenhoeken en de muurdoorvoeren voor je waterleiding.
Binnenhoeken aanpakken
In de hoeken komt telkens een dichtingsband. Dit hoort ook bij de kit. Deze strook zorgt voor een extra dichting in de hoek, want met het product krijg je die moeilijk volledig gevuld. Breng eerst grondig product aan in de hoek. Daarin positioneer je de dichtingsband. Duw hem in de natte emulsie en strijk dan aan met een plamuurmes van binnen naar buiten toe, zodat de band overal goed vastkleeft.
Rond de doorvoeren
Vervolgens doe je hetzelfde aan de watertoevoerpunten voor de douchekraan. Nadat je het product rond de openingen gesmeerd hebt, breng je er een dichtingsmembraan in aan - deze membranen horen ook bij de kit.
Zo'n membraan heeft een flexibele opening, die zich mooi rond de doorvoer zal sluiten. Je kleeft de extra dichting, net als de hoekband, vast met emulsie en drukt het goed aan. Daarna smeer je er nog een laag product over, zodat je afdichtingslaag mooi doorloopt over het hele oppervlak. Eens je de moeilijke punten aangepakt hebt, behandel je ook de rest van je douchewand.
Dan de wanden
Je kan de emulsie aanbrengen met een borstel of een rol. Zorg voor een voldoende dekkende laag, zonder dat die té dik wordt. Eén laag is sowieso niet voldoende. Er zal nog minstens één extra afdichtingslaag nodig zijn. De voorgeschreven droogtijd tussen die lagen is minimum 3 u.
TIP
Je kan je rol hiervoor makkelijk hergebruiken als je hem in tussentijd goed insmeert met product en luchtdicht verpakt in folie.
Voor je de tweede laag plaatst, roer je het product weer goed door. Ook die laag breng je nu aan op je volledige douchewand. Het is de bedoeling dat alles mooi bedekt is, zodat er geen gaatjes of spleten meer zichtbaar zijn.
Dit product zal uitharden en zorgen voor een volledig waterdichte, maar toch elastische bescherming van je ondergrond. Op die manier zullen eventuele later opduikende spleten ook nog afgedicht blijven. Ziet je wand er na de twee lagen egaal blauw uit, zonder vlekken, dan is die voldoende gedekt.
Indien nodig, kun je nog een derde laag aanbrengen, na het opnieuw in acht nemen van de nodige droogtijd. Na je laatste laag moet je minstens 12 uur wachten, voor je er muurtegels op mag aanbrengen. Maar sowieso moet je er voor zorgen dat je douchebak al geplaatst is voor je tot de muurafwerking overgaat.
Douchebak plaatsen
Gebruikelijk wordt de douchebak geplaatst nadat de wanden van de douche zijn aangepakt. Hoe de plaatsing van een douchebak verloopt, kan je hier nalezen.