BadkamertoebehorenPremium

Hoe werk je de wanden van een toiletruimte af?

Met het inbouwsas en de omkasting van het toilet op hun plaats, kan je vervolgens de muren van je toiletruimte een make-over geven. Dat doen we met wandpanelen van composietmateriaal die uitgerust zijn met een tand-en-groefsysteem. We verlijmen ze tegen de omkasting en het tegelwerk. Eens de wanden bekleed zijn, plaatsen we nog een lavabo.

 

Panelen rond de omkasting

Het bekleden van de wanden begint in ons geval bij de omkasting. Van het eerste paneel, dat aansluit tegen de muur, snijden we eerst alvast de tand weg om een strakke aansluiting tegen de wand te krijgen.

panelen rond omkasting 1
panelen rond omkasting 2
panelen rond omkasting 3
3/3

Positie van de panelen bepalen

Daarna plaatsen we de panelen tegen de omkasting om het overtollige deel af te tekenen. Met een winkelhaak of rechte lat snijden we alles op maat. Zonder te hard te duwen, we willen immers niet meer dan een breuklijn creëren. Dergelijke panelen kan je gewoon handmatig breken langs de breuklijn. Geen zware machines nodig en je vermijdt heel wat stof.

We besteden ook aandacht aan de hoogte. Je wilt immers niet aan de bovenkant eindigen met een overtollig stukje paneel van enkele centimeters. Het is de bedoeling dat de uitsparing voor de bedieningstoetsen netjes wordt verdeeld over één of twee panelen. Bepaal waar de rij panelen eindigt en verwijder het overtollige deel van het onderste paneel. Maak een breuklijn op de juiste maat en breek het reststuk.

uitsparing voor afvoer 1
uitsparing voor afvoer 2
uitsparing voor afvoer 3
uitsparing voor afvoer 4
4/4

Uitsparing voor de afvoer

Ook met de afvoer moet je steeds rekening houden. De contouren kunnen we op het zicht overtekenen. Het reststuk van de MDF-plaat (welke MDF? Het MDF dat we hier gebruikt hebben.) komt goed van pas als mal om de opening compleet af te tekenen. Uitzagen doen we met de decoupeerzaag.

Na het zaagwerk gaan we de stukken nog even passen vooraleer de lijm aan te brengen. Je weet maar nooit of je nog wat moet bijwerken. Dat betekent verder opbouwen naar boven toe: meten, breuklijn zetten, paneel breken. 

panelen vastlijmen rillen 1
panelen vastlijmen rillen 2
2/2

Panelen vastlijmen

Eens we alle panelen op maat hebben, kunnen we ze vastlijmen tegen de omkasting. Dat doen we met een hybride polymeerkit die vele ondergronden en materialen met elkaar kan verlijmen.

Je hoeft overigens nooit het hele paneel te verlijmen. Enkele golvende rillen volstaan. Langs kritieke punten leg je misschien een paar dotten of een extra lange ril. Dan mag alles tegen de wand geduwd worden. Zorg er wel voor dat de tand en groef mooi in elkaar geklikt zitten zodat je een mooie, aaneengesloten naad bekomt tussen elk paneel. Eens de panelen op hun plaats geduwd zitten, hoef je daar niet verder aan te prutsen.

Tip
Als je wanden niet volledig loodrecht zijn, dan kan je de panelen niet uitvlakken met kalibreerblokjes. Breng dan een extra dikke laag lijm aan om het paneel goed vlak te krijgen.

 

Uitsparing voor het bedieningspaneel

Nu nog de uitsparing voor het bedieningspaneel in orde krijgen. Dat is louter een kwestie van meten, nauwgezet de markering overzetten en alles netjes uitsnijden. Dan kunnen we opnieuw vastlijmen.

minimale uitsparing 1
minimale uitsparing 2
minimale uitsparing 3
3/3

Minimale uitsparing maken

Blijf wel nauwgezet meten in al je enthousiasme. Bovenaan komt er nog wel een hoekprofiel waarmee je enige marge hebt om de rand strak af te werken, maar je wil niet dat één paneel hoger uitkomt dan de rest. Dat wordt anders knoeien om het hoekprofiel te plaatsen.

In ons geval moet er nog een klein randje af zodat het paneel beter past net boven het bedieningspaneel. Omdat het stukje dat eraf moet minimaal is en je niet zomaar met de hand kan breken, komt een waterpomptang of gewone tang van pas.

We tekenen eerst af wat we moeten wegwerken en maken vervolgens de breuklijn. Daarna is het met de tang gewoon enkele keren plooien tot we het plastic zo ver krijgen dat het gaat breken langs de breuklijn. Als dat is uitgewerkt, kan ook het paneel met de minimale uitsparing tegen de omkasting.

 

Aluminium randprofielen

De randen rond de omkasting werken we af met zwartgelakte aluminium randprofielen. Je kan de aansluitende panelen in het profiel klikken. We maken de stukken alvast op maat zodra de voorkant van de omkasting bekleed is. Zo kunnen we de randprofielen meteen samen met de panelen voor de boven- en de zijkant plaatsen.

randprofiel op maat 1
randprofiel op maat 2
2/2

Profiel op maat maken

Een aluminiumprofiel op maat maken, dat kan je gerust met een ijzerzaag doen. Om vlot te werken, doen wij het met de afkortzaag. Uiteraard dan wel met een aangepast zaagblad voor metaal en aluminium. We laten de machine rustig op vol toerental komen en gaan dan pas zagen in het aluminium. 

We hebben drie stukken van dit profiel nodig, die elkaar ontmoeten op de buitenhoek links bovenaan. Om die ontmoeting mooi te laten aansluiten, werken we elk stuk profiel af met een dubbel verstek. Ook dit kan met de afkortzaag.

laatste panelen plaatsen 1
laatste panelen plaatsen 2
2/2

Laatste panelen met profiel plaatsen

Dan kunnen de laatste stukken paneel voor de boven-en zijkant van de omkasting op maat gemaakt worden met het breekmes. Als alle stukken passen, kunnen we weer gaan lijmen.  We zorgen dat bovenaan alles mooi genivelleerd zit met onze waterpas. Nu kunnen we de panelen nog met enkele zachte tikken wat vlak krijgen terwijl de lijm nog niet volledig is uitgehard.

 

Panelen tegen de wanden

De omkasting is al afgewerkt. Nu bekleden we de rest van de wanden met hetzelfde type panelen, maar dan in een andere kleur. De werkwijze blijft hetzelfde. Omdat het om grotere oppervlakten gaat, kan het wat sneller gaan. Kijk vooral de eerste rij na met je waterpas. Als die goed staat, hoef je je geen zorgen te maken over de volgende rijen.

tegelwand bekleden 1
tegelwand bekleden 2
tegelwand bekleden 3
3/3

Tip
Ook al snijd je de stukken nauwgezet volgens de afgetekende maten, het kan altijd gebeuren dat je wat kleine foutmarges hebt. Dat is snel verholpen met enkele spieën.

uitsparing voor lavabo 1
uitsparing voor lavabo 2
2/2

Uitsparingen voor de lavabo

Tegen één wand wordt nog een lavabo gemonteerd. De toevoer- en afvoerleidingen hiervoor zitten reeds klaar, maar moeten we uiteraard uitwerken in onze wandpanelen. 

We bepalen de positie van de watertoevoer en waterafvoer op het paneel en tekenen uit met iets dat een overeenkomstige diameter heeft. Door een gat te boren, werken we de cirkel verder uit met de decoupeerzaag. Eens dat gebeurd is, kunnen de panelen verlijmd worden. Vervolgens bekleden we de muren verder.

 

Lavabo plaatsen

stopkraan monteren

Stopkraan monteren

Uiteindelijk plaatsen we nog de lavabo. Dat begint met de montage van het stopkraantje op de watertoevoer. Die voorzien we eerst van wat nieuwe afdichtingskoord. Daarna kan deze op de aansluiting in de muur. We bevestigen de stopkraan eerst handmatig, en halen er vervolgens een waterpomptang bij om de laatste draaien te fixeren. 

uitschuifbare sifon

Sifon positioneren

Vervolgens positioneren we de sifon van de lavabo op de afvoervoorziening in de muur. Die zal immers de positie van de wastafel zelf bepalen. De sifon is uitschuifbaar en heeft dus wat marge bij de installatie. Hier schuiven we hem het verst uit en duiden de positie aan. Die hoogste stand moet aansluiten met de uitgang van de lavabo. 

montage van de lavabo 1
montage van de lavabo 2
montage van de lavabo 3
montage van de lavabo 4
montage van de lavabo 5
5/5

Lavabo monteren

We positioneren de wastafel en zorgen ervoor dat deze mooi waterpas staat voordat we de boorgaten aftekenen. Als dat gebeurd is, fixeren we de voorgemonteerde kraan op het wastafelmeubel en voorzien we alvast de afvoerplug. 

Vervolgens boren we de gaten op de plekken die we zojuist hebben afgetekend. Een stevige steenboor  is nodig voor deze klus. Na het boren bevestigen we de pluggen. Het meubel wordt uiteindelijk gefixeerd met de meegeleverde bouten, die we aandraaien met een schroef-, dop- of ratelsteutel.

plaasting van sifon 1
plaasting van sifon 2
plaasting van sifon 3
plaasting van sifon 4
4/4

Sifon plaatsen

We fixeren de sifon eerst aan het wasmeubel en meten dan hoeveel de overloop naar de afvoer moet zijn. Aan de hand van die afmetingen korten we de buis op maat af met een haakse slijper. Dan kan de sifon definitief op zijn plaats.

watertoevoerleiding

Toevoerleiding vastmaken

Dan hoeven we enkel nog een flexibele leiding vanaf de toevoer tot aan de kraan installeren. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine