WandenPremium

Zo maak je metalen trolleys voor je uitgietbak

Een uitgietbak in het atelier komt zeker van pas. Wat ook nog van pas zou komen, zijn twee tafeltjes, links en rechts, om de spullen op te zetten die we willen afwassen. Deze trolleys maken we met geperforeerde metaalprofielen. Met een basic plan gaan we aan de slag.

 

Trolleys maken

trolleys meten tekenen

Meten en tekenen

De hoefprofielen moeten op maat gezaagd worden. Teken daarvoor de maat af op geperforeerde hoekprofielen. We werken in serie, want we gaan twee karretjes maken, en hebben van elke maat 8 ribben nodig.

zagen en wegvijlen metaal
wegvijlen bramen metaal
2/2

Zagen met een metaalzaag

We nemen de zaag erbij en zagen langs onze afgetekende lijnen. Elk profiel klemmen we vast aan onze werktafel voor we beginnen zagen. Dergelijke zaagwerken doe je met een metaalzaag, een fijntandig blad zit opgespannen in een solide beugel met een pistoolhandgreep.

Eerst zagen we door de opstaande rand. Daarna volgt de hoek, dat is het lastigste stuk. Om de horizontale rand door te zagen, zetten we de zaag vlak. Eens we door het metaal zijn, plooien we het profiel door. Met een beetje wrikken komt het los. De scherpe bramen vijlen we weg.

onderdelen vastzetten 1
onderdelen vastzetten 2
onderdelen vastzetten 3
onderdelen vastzetten 4
4/4

Onderdelen vastzetten

De verschillende onderdelen van onze trolleys zetten we vast met bouten, moeren en sluitringen. De bouten gaan we aandraaien met een schroevendraaier met een hex-kop; voor de moeren kiezen we een slagmoer- of een ringsleutel.

Een aantal tips bij het monteren:

  • Schroef niet meteen elke bout aan. Laat er in eerste instantie wat speling op, zo kan je de tweede bout ook makkelijk plaatsen.
  • Gebruik zeker sluitringen. Deze verdelen de druk van de moer.
  • Je hoeft ook niet onnodig te sukkelen. Met de boormachine kan je makkelijk de opening wat groter maken als de stukken niet 100% passen.

Eens de rechthoek los in elkaar zit, controleer je met de winkelhaak de hoeken. Als die haaks zijn dan draai je alle bouten en moeren nog wat strakker aan. We maken twee karretjes, dus ook twee van deze rechthoeken

wieltjes onderaan 1
wieltjes onderaan 2
2/2

Wieltjes onderaan

Bij de onderste rechthoeken, die je op dezelfde manier vastzet als hierboven beschreven, komen daar nog wieltjes bij: twee zonder rem achteraan, twee met rem vooraan.

Als we de wieltjes even passen, zien we dat we ze met drie bouten kunnen vastzetten. Het is dus dezelfde oefening als daarnet, alleen is de moeilijkheidsgraad een beetje hoger.

Bevestig eerst alle stukken aan elkaar, door de wieltjes voorlopig met één bout en moer te monteren. Daarna plaats je overal een tweede en een derde verbinding.

opstaande spijlen slijpen

Opstaande spijlen slijpen

Eens alle rechthoeken klaar zijn, kunnen we de opstaande spijlen op onze rechthoeken met wieltjes plaatsen. Die maken we ook eerst op maat.

Klem een profiel vast, en teken de gewenste maat af. Afkorten doen we met een haakse slijper en een slijpschijf die geschikt is voor metaal. Dit doen we voor 8 spijlen. De slijpschijf levert trouwens net iets meer bramen op, dus ook nu: niet vergeten bij te vijlen.

trolleys samenstellen 1
trolleys samenstellen 2
2/2

Trolleys samenstellen

Dan kan de balkvorm voor elk van onze twee trolleys worden samengesteld. In de geperforeerde profielen zitten ook hiervoor de openingen al voorzien. Maak opnieuw alle verbindingen met bouten, moeren en sluitringen.

Hoe meer stukken je hebt, hoe moeilijker het is om die allemaal te passen. Dan komen hulpmiddeltjes zoals hamer, boor, klem en tang goed van pas. Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen geduld en brute kracht, maar de voldoening is behoorlijk groot als ook de laatste moer kan worden vastgedraaid.

schuine latten vastzetten

Schuine latten

Om het kader helemaal af te werken gaan we nog schuine latten plaatsen ter versteviging. Ook deze latten zijn geperforeerd, het monteren is dan ook eenvoudig.

Het moeilijkste is nog om de twee karretjes er exact hetzelfde te laten uitzien. Of juister: het één wordt het spiegelbeeld van het ander. Eens dat gebeurd is, meten we de binnenmaten van het frame nog eens op, die hebben we nodig om straks de legplanken te maken.

 

Metaal beschermen

Voordat we de legplanken maken, gaan we de metalen meubeltjes volledig beschermen tegen het vocht. Dat doen we met een antiroest-metaalverf in een spuitbus.

trolleys ontvetten

Ontvetten

Voor we kunnen verven moeten we eerst ontvetten met ammoniak. Van de ammoniak heb je echt niet veel nodig; enkele doppen op een volledige emmer volstaat. We maken het metaal zuiver met een spons en drogen alles goed af.

De wieltjes hoeven we niet te kleuren, integendeel, we pakken ze in met wat folie: de efficiëntste manier om ze te beschermen tegen de verfnevel.

trolleys verf spuiten

Verf spuiten

We kunnen verven. Uiteraard niet voor we een beschermend masker opzetten tegen de spuitnevel. Wees voorzichtig: de vele perforaties zouden tot druppelvorming kunnen leiden. Daarom spuit je best in kleine hoeveelheden en in dunne laagjes.

De metaalverf die we hier gebruiken heeft trouwens geen primer nodig. Eén laag volstaat, al bestaat die ene laag in de praktijk uit verschillende dunne laagjes.

 

Legplanken maken

De legplankjes gaan we maken met een restje polycarbonaatplaat.

polycarbonaat op maat 1
polycarbonaat op maat 2
2/2

Polycarbonaat op maat

Als je polycarbonaat op maat wil verzagen, heb je wel een heel specifiek zaagblad nodig voor kunststof, een met tanden die minder naar voor hellen. Die gaan we eerst monteren op onze cirkelzaagmachine. Blokkeer de as van je toestel, en schroef het zaagblad los. Kies het correcte zaagblad en zet vast op je toestel.  Vervolgens kunnen we zagen. Enkele zaagsneden later zijn de legplanken klaar.

alles ter plekke

Legplanken leggen

Maar het is nog wachten tot de verf droog is, voor we de legplanken op hun plaats kunnen leggen. Bevestigen kan, maar is niet noodzakelijk. De opstaande rand rondomrond houdt de legplanken immers genoeg tegen.

Zodra dat gebeurd is, kunnen de kastjes naar hun plaats gerold worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine