Maak zelf een nachttafel in steigerhout
Een slaapkamer is niet afgewerkt zonder deftige nachttafels. Je kan sets kopen in de winkel, maar het is nog zo leuk om zelf iets te ontwerpen en te maken. Dat hoeft helemaal niet gecompliceerd te zijn. Voor dit design gaan we aan de slag met wat steigerhout.
Planken op maat maken
De legbladen
We maken eerst het bovenblad en een tussenblad. Haal er een afkortzaag bij om hiervoor de eerste vier planken op maat te zagen. De lengte van deze bladen - en dus tot hoever je de planken afkort - kies je zelf, afhankelijk van hoe groot je het nachttafeltje wil en de beschikbare ruimte natuurlijk. Belangrijk is wel dat ze even lang zijn.
De achterkant
Leg twee van de planken die je net op maat hebt gezaagd samen, en meet de totale breedte. Dit heb je nodig voor het volgende zaagwerk: het op maat maken van de achterkant. Dit zijn twee stukken steigerhout met een gelijke breedte.
Steunpaal
Ons ontwerp bevat ook een steunpaal - beter gezegd: twee stukken steunpaal. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van rond tuinhout. Haal er een paal bij en zaag met je afkortzaag eerst de ruwe kop weg. Zaag vervolgens twee keer een stuk met als lengte de breedte van de steigerhouten plank. Haal, als toetje, nog één dun schijfje van de paal.
Halve cirkel uitwerken
Zoals je kan zien in het ontwerp, zijn de bladen afgerond. In de vier planken die we net op maat hebben gemaakt, moet er dus per plank een halve cirkel worden uitgewerkt.
Maak een passer met een fijne stift en een koord, en teken een halve cirkel uit. Zaag dan met de decoupeerzaag de planken volgens de afgetekende lijn af.
Legbladen aan elkaar
Vervolgens lijmen we de planken van het eerste legblad aan elkaar. Breng houtlijm aan op de lange zijde van een van de planken. Smeer de lijm goed uit, en druk dan de twee delen tegen elkaar. Gebruik een lijmklem tijdens het uitharden. Lijmresten die uitpuilen neem je meteen weg met een vochtig doekje.
Achterkant tegen legblad
Terwijl de lijm droogt, en met de klem nog steeds op de planken, markeer je vier schroefplaatsen aan de rand van de plank, precies op de helft van de dikte ervan. De bevestiging van het tussenblad met de onderste plank van de achterkant, doen we immers met een schroefverbinding. Zoek dus de juiste schroef: Het gedeelte zonder schroefdraad moet ongeveer overeenkomen met de dikte van je plank.
Draai de schroeven nu al gedeeltelijk in, op de juiste positie. Breng opnieuw wat lijm aan op de kopse kant van de achterkant. Klem de plank haaks tegen het bovenblad met een lijmklem, en breng de schroeven vervolgens volledig in.
Paal bevestigen
Het volgende stuk is een stuk van de paal. Zoek de positie zodat hij mooi centraal staat. En zet hem, van bovenuit, vast met een tweetal schroeven. Eens dat is gebeurd, is het onderste deel van je nachttafel zo goed als af.
Maal twee
Dan maken we voor de bovenkant een tweede gelijkaardige stuk volgens dezelfde werkmethode. Het verschil: we nemen er een speedboor bij. Kies het formaat van een eindje rondhout dat je nog hebt liggen. Plak op de boor met tape de diepte af die je nodig hebt: in dit geval, een halve centimeter.
Boor met de speedboor nu op de afgetekende punten op de achterkant van het bovenblad. Dit zijn dezelfde punten waar je op het andere blad daarnet de schroeven deels hebt ingedraaid. De tape helpt je tijdens het boren om te zien hoe diep je al zit. Eens geboord, zet de schroeven centraal in deze boorgaten. Nu ga je opnieuw verder, net zoals bij je eerste werkstuk: het bovenste stuk van de achterkant bevestig je achteraan onder het legblad met lijm en schroeven.
Bij het positioneren van de paal, zet je beide delen op elkaar om te controleren of de twee stukken paal in elkaars verlengde liggen. Zo lijkt het één paal.
Schroefgaten verbergen
De reden waarom we met een speedboor werkten? Om de schroefgaten achteraf te kunnen verbergen! Zaag enkele schijfjes rondhout overeenkomstig met de diameter van de speedboor, en kleef er eentje in elk boorgat.
Twee wordt één
Dan moet je de twee onderdelen nog aan elkaar vastmaken. Dat lukt door vanaf de onderkant te schroeven. Schroef schuin voor een stevige verbinding.
Wat met het dun schijfje?
En dan was er nog dit: ons dunne schijfje van de tuinpaal. Dit kleven we boven de rest van de paal, zo verbergen we ook de laatste twee schroeven.