Installeer zelf je C+ ventilatiesysteem met Healthbox Go
De installatie van een centraal mechanisch ventilatiesysteem is niet voor elke renovatie vanzelfsprekend. Maar wanneer het mogelijk is om de nodige luchtkanalen voor de afvoer van vervuilde binnenlucht in te werken, kan je met het Healthbox Go-pakket van Renson gerust ook zelf aan de slag om je woning te voorzien van een vraaggestuurd en volautomatisch ventilatiesysteem. Lees er hier meer over.
Isoleren? Altijd ventileren
In een nieuwbouw en ingrijpende renovatie is het verplicht, maar ook wanneer je renoveert zonder vergunningsplicht, is een mechanisch C of D-ventilatiesysteem een must als je 24/7 wil kunnen genieten van gezonde binnenlucht. Zeker als je isoleert en luchtdicht verbouwt, kan dat niet zonder ventileren. Anders riskeer je later sowieso problemen te krijgen met vocht en schimmel in huis omdat de vervuilde en vochtige binnenlucht niet meer buiten kan.
Een compacte unit voor een automatisch C+ systeem
Het goede nieuws is dat je een automatisch en vraaggestuurd C+ ventilatiesysteem ook zelf kan plaatsen dankzij de nieuwe Healthbox Go van Renson. En dat is zeker interessant als je bij je verbouwing ook raamventilatieroosters voorzien hebt op je nieuwe ramen. Die zorgen namelijk voor de nodige toevoer van verse buitenlucht, een must in zo’n C+ systeem om de vervuilde binnenlucht systhematisch te vervangen.
De compacte Healthbox Go ventilatie-unit monitort de binnenluchtkwaliteit op woningniveau via drie sensoren (één voor de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en geurtjes). Als van een van die parameters de drempelwaarde wordt overschreden, gaat het ventilatiedebiet automatisch omhoog. Net zolang tot de de binnenluchtkwaliteit weer op peil is. Dan keert de ventilatie-unit automatisch terug naar het basisniveau. Energiezuinig en zonder dat je daar als bewoner omkijken naar hebt.
De compacte unit past perfect onder een schuin dak op zolder, achter een valse wand of tegen het plafond van een berging of wasplaats. De Healthbox Go is eenvoudig zelf te installeren (al dan niet begeleid), al kan je de plaatsing ook volledig door een vakman laten uitvoeren.
Healthbox Go plaatsen in 5 stappen
Stap 1: unit plaatsen
Kies een centrale plek voor de Healthbox Go ventilatie-unit. Zo beperk je de lengte van de luchtkanalen wat niet alleen goedkoper is, maar ook beter om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Zorg voor voldoende plaats voor de aansluitingen en een vlotte toegang voor later. Schroef de box nog niet definitief vast.
Stap 2: leidingen aansluiten
Sluit de Easyflex-luchtkanalen vanuit alle ‘natte ruimtes’ niet rechtstreeks aan op de unit, maar gebruik daarvoor minstens een halve meter akoestisch dempende ‘Acoudec’-leiding voor een stille werking. Kies de beste van de 7 openingen op de box en sluit de rest af met de meegeleverde doppen.
Stap 3: uitblaasleiding
Sluit nu ook de uitblaasleiding op de unit aan. Dat lukt heel eenvoudig met een adapterring die je op de afvoeropening van de ventilatie-unit klikt. Die leidt de vervuilde lucht naar buiten via een dak- of muurdoorvoer. Vervolgens schroef je de ventilatiebox definitief vast.
Stap 4: afvoerroosters
In de badkamer, de keuken en het toilet werk je de afvoerkanalen af met een Aeroo-rooster. Daarvan zitten 3 stuks meegeleverd in het Healthbox Go-pakket. Je schuift de roosters met de rubberdichting in het uiteinde van de leidingen. Zet zeker ook je Invisivent-raamventilatieroosters open voor de toevoer van verse lucht vooraleer je je Healthbox Go inschakelt.
Stap 5: opstart
Zodra je de stekker insteekt, begint de Healthbox Go automatisch te ventileren. De ingebouwde CO2-, vocht- en geurtjessensoren houden de luchtkwaliteit in huis autonoom op peil. Wil je toch zelf ingrijpen of zien hoe je ventilatiesysteem werkt, download dan de gratis Sense-app en connecteer die met je Healthbox Go.
Meer info op renson.net