Een ventilatiesysteem type D zelf installeren
Door een ventilatiesysteem D te voorzien in je woning, zorg je niet alleen voor een gezonder en comfortabeler binnenklimaat, je bespaart ook behoorlijk wat op energie. Bovendien kan je de installatie zelf realiseren met behulp van een Easykit-zelfbouwpakket. We leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat.
VOORAF
We gaan uit van een situatie waarbij alle ventilatieleidingen in de chape en in het plafond al geplaatst zijn tijdens de ruwbouwfase. Daarnaast moet er stroom én een afvoer aanwezig zijn om de unit te kunnen plaatsen. De rest van de installatie kan je zelf tackelen met behulp van een Easykit-zelfbouwpakket.
Het is nuttig hiervoor vooraf even langs te gaan om je te laten adviseren en een systeem op maat van jouw woning te kiezen. Ondertussen krijg je ook wat uitleg over hoe de installatie in elkaar zit en met welke wetgeving je mogelijks moet rekening houden. Eens de bestelling afgerond is, wordt al het nodige materiaal bij je thuis geleverd.
AAN DE SLAG
Begin telkens met het controleren van je geleverde pakket. Bestudeer ook grondig het bijgeleverde instructieboekje en snuister eens door de instructievideo's op de website. Op die manier weet je hoe je de installatie precies moet aanpakken.
unit ophangen
De eerste stap van de installatie is het ophangen van de unit. Dit moet gebeuren met een beugel die je onderaan in de verpakking kan terugvinden. Waar je de unit – en dus de ophangbeugel – moet plaatsen, kun je terugvinden in de instructies. Zo is het belangrijk dat er zowel boven als onder het toestel minimum 30 centimeter vrije ruimte is om de aansluiting te kunnen doen.
Houd ook rekening met waar de beugel op de achterzijde van het toestel komt. Meet op hoe ver die van de rand zit, dan kun je dit incalculeren bij het uitzetten van de juiste positie op je muur. Vergeet de zijdelingse positie niet vast te leggen!
Markeer de positie van de bevestigingsgaten op de muur. Gebruik hierbij een waterpas! Boor dan de gaten voor en bevestig de beugel met pluggen en schroeven aan de wand. Dubbelcheck of alles waterpas is en haak de unit daarna op de muur. Een extra paar helpende handen komt dan goed van pas!
TIP
Hou er bij het plaatsen van je unit ook rekening mee dat er een stopcontact én afvoer in de buurt van het toestel moeten aanwezig zijn.
de aansluiting
De volgende stap is om de unit aan te sluiten op het ventilatiesysteem. De nodige buizen - die zorgen voor de toevoer en afvoer van de lucht naar buiten toe - zitten al ter plaatse. Maar het is uiteraard nog nodig om die op een unit aan te sluiten om de ventilatie te kunnen verzekeren.
AANDACHTSPUNTEN VOOR DE LEIDINGEN
- Gebruik thermisch geïsoleerde leidingen voor de aansluitingen die naar buiten lopen.
- Maak alles luchtdicht vast met ofwel tape of kabelbinders.
- Vermijd zoveel mogelijk bochten en maak ze nooit scherper dan 90°. Zo zorg je ook dat er geen deuken of vuil in je kanalen zitten.
- Gebruik beugels met rubber inleg om overdracht van trillingen te beperken.
- Voorzie voldoende ruimte voor de condensafvoer.
Voorzie de aansluitingen op je toestel van achter naar voor toe. Dit is vooral belangrijk om gemakkelijker te kunnen werken. Je begint dus aan de minst toegankelijke zijde en werkt telkens naar voren toe.
opstart van het systeem
Na het plaatsen van de unit en de ventielen, komt een technieker langs om je installatie te controleren, in te regelen en op te starten. Bots je tijdens je klus op problemen, aarzel dan niet om Easykit te contacteren.
Bezoek easykit.be om een toonzaal in je buurt te vinden