Maak zelf een eetbakstaander
Wie huisdieren heeft met slikproblemen, artrose in nek en schouders, rugproblemen etc. weet dat hond- of katlief baat kan hebben bij een verhoogde eetbak. Zo'n staander komt ook van pas bij rommelige eters. Ga je zelf aan de slag, dan kan je een staander maken die volledig op maat van jouw huisdier is. Je bent dan helemaal vrij in design en afwerking. We tonen je enkele modellen die je zelf kan uitproberen, op basis van een plankenconstructie, een wijnkistje en een ladekastje.
voorbereiding
Honden en katten verorberen hun voeding doorgaans beter vanop een lagere hoogte. Maar soms hebben dieren last van artrose in nek en schouders waardoor ze zich minder goed kunnen bukken. Ook hernia's komen al eens voor en zelfs bij slikproblemen kan je je viervoeter helpen door zijn of haar eetbak te verhogen.
Hoeveel je je voerbak in zulke gevallen mag verhogen, kan je bespreken met je dierenarts, maar meestal wordt uitgegaan van een hoogte die ongeveer aan de elleboog blijft. Ga daar - zeker bij grote rassen - niet boven om maagtorsie te voorkomen.
VUILPOTJES
Naast medische problemen is er nog een andere reden waarom je een voerbakstaander kan overwegen. Sommige katten of honden hebben de neiging vuile eters te zijn. Ze doen een dansje over de vloer met hun eetbak of ze kiepen die gewoonweg om. In dat geval is een lage staander ideaal om de voerbak te fixeren zodat je oogappel er geen luchtballet mee doet.
voerbakstaander met lade
Een voerbakstaander waar je tevens voerbrokken of snoepjes in kan wegbergen is niet alleen praktisch, het is ook proper. Bij dit ontwerp kan je ofwel een bestaand ladekastje of -tafeltje hergebruiken ofwel een eigen ontwerp van nul beginnen.
bestaand tafeltje omvormen
Heb je een bestaand ladetafeltje dat je niet meer gebruikt? Dan kan je voor de gemakkelijke optie gaan. Meet eerst op hoe hoog de voerbakstaander mag zijn voor jouw huisdier. Meet af, beginnend aan het bovenblad van de tafel. Markeer op de poten waar de juiste hoogte zal zijn en zaag dan de poten af.
Gaten voor de voerbakken
Teken een diagonaal van het ene hoekpunt van je tafelblad naar het andere. Neem er dan de eet- en drinkbak van je viervoeter bij. Zet de omtrek van elke bak (gemeten onder de bovenrand) over op het kistje, waarbij het middelpunt van de cirkel op je getekende diagonaal valt. Blijf ver genoeg van de randen, zodat je straks niet in je lade zaagt.
Haal de lade uit je tafeltje. Neem een decoupeerzaag zodat je de twee cirkels kan uitzagen. Om het zaagblad gemakkelijker in te kunnen zetten, boor je eerst even voor. Eens de cirkels gemaakt zijn, schuur je de randen nog even op. Vernis dan het tafelblad of geef je voerbakstaander met lade een leuke kleur in lakverf, en je project is klaar.
EEN EIGEN DESIGN
Zijn er specifieke afmetingen vereist of wil je een eigen design verwezenlijken? Dan kan je nagaan hoe je dat doet in het stappenplan van de Tooldokter. Je kan tevens het bijhorende bouwplan downloaden.
WIJNKISTJE OMBOUWEN
Een leuke en eenvoudige manier om een voerbakstaander te maken is door een wijnkistje te pimpen. Afhankelijk van de grootte van je voerbakken zal je er één of twee kunnen in passen. In dit voorbeeld konden we twee bakjes voorzien omdat onze staander voor een kleinere hond werd gemaakt.
aan de slag
Teken een diagonaal van het ene hoekpunt van je kistje naar het andere. Neem er dan de eetbak(ken) van je viervoeter bij. Zet de omtrek van elke bak (gemeten onder de bovenrand) over op het kistje, waarbij het middelpunt van de cirkel op je getekende diagonaal valt.
Haal er je decoupeerzaag bij zodat je de twee cirkels kan uitzagen. Om het zaagblad gemakkelijker in te kunnen zetten, boor je eerst even voor.
Zijn de gaten gemaakt, dan schuur je uiteraard de randen goed op. Dat kan je met de hand doen, met een vijl of met een handschuurmachine.
Tot slot bescherm je het hout van de wijnkist nog met een aantal lagen vernis. Water en voerresten kunnen namelijk snel het hout beschadigen.
VOERBAKSTAANDER MET HOUTEN PLANKEN
meten en tekenen
Deze staander voor eetbakken construeer je heel eenvoudig uit drie planken of panelen (hout naar keuze). Bepaal ook of je een ontwerp wil waar zowel een voerbak als een waterbak inpassen of als je per pot een staander maakt.
Meet eerst op hoe hoog de voerbak getild moet worden door je huisdier van voet tot net onder de elleboog te meten. Ga niet over die waarde! Vervolgens meet je de diameter van de eet- en waterpot onder de rand.
TIP
Wil je zelf een voerbakstaander maken voor je huisdier(en)? Haal dan voerbakken met een bovenrand, zo zal de pot niet door de uitgezaagde opening vallen. Bovendien verbergt die rand de zaagsnede.
Zagen
Selecteer de bovenste plank die je 'tafelblad' zal worden. Hier werd geopteerd voor één pot per staander. Verbind de hoekpunten van je plank met twee diagonalen. Waar ze kruisen, is het middelpunt van de cirkel voor de eetbak. Teken de cirkel met een diameter gemeten onder de rand van de bak.
Neem je decoupeerzaag en zaag de cirkel uit. Om vlot te beginnen, kan je eerst een gat boren waar het zaagblad door past. Vergeet na het zagen de randen niet op te schuren.
DE PLANKEN
Een haakse hoek van hout is steeds het mooist als je die met een verstek aaneen kunt zetten. Zo is de kopse kant van het hout niet zichtbaar. Kantel je cirkelzaag daarom op 45° bij het op maat zetten van de planken. Gebruik daarvoor zeker een geleider.
TIP
Gebruik een nieuw zaagblad om brandvlekken op het hout te vermijden. Heb je deze toch? Dan kan je die wegschuren of -schilderen.
MONTAGE
Om de verschillende delen aan elkaar vast te zetten, gebruik je lijm. Breng houtlijm aan op een van de te verlijmen delen en strijk die wat open. Let wel: om een voldoende stevig resultaat te krijgen, maak je aan de achterzijde een dwarse verbinding.
De kracht van een verbinding met houtlijm hangt af van de kracht waarmee je die tijdens het drogen klemt. Een zwaar gewicht en enkele lijmklemmen zorgen voor de ideale uithardingsomstandigheden. Controleer voor en tijdens het klemmen dat de verbinding haaks is.
Wanneer de lijm uitgehard is, zorg je voor de detailafwerking. Steek met een scherpe beitel de lijmresten weg die uit de kieren zijn gekomen. Vul kleine openingen en foutjes eventueel wat op met kneedbaar hout. Schuur het geheel glad.
AFWERKING
Na het schuren hangt je werkstuk vol stof. Met een vochtige doek haal je dat eraf, zodat het stof niet in de vernislaag terechtkomt. Om een goede hechting van het vernis te verkrijgen, moet je je werkstuk trouwens ook nog ontvetten.
Afwerken doe je ten slotte met een laagje vernis, lakverf of beits. Op die manier bescherm je het hout tegen water en vocht. Je kunt de staander voor het etensbakje ook makkelijker reinigen.