Maak zelf een kerplunk
Kerplunk: een leuk buitenspel voor de kinderen dat je in geen tijd zelf ineen hebt geknutseld! Dit buitenspel steunt op een sokkel, gemaakt van enkele houten latjes. Je hebt niet veel hout nodig, kijk eerst of je geen resthout hebt liggen dat kan voldoen. De sokkel hoeft zeker niet te hoog uit te komen. Je past dit aan naargelang de hoogte van de spelers.
SOKKEL
POSITIES BEPALEN
Dit buitenspel steunt op een sokkel, gemaakt van enkele houten latjes. Je hebt niet veel hout nodig. Kijk eerst of je geen resthout hebt liggen dat kan voldoen. De sokkel hoeft zeker niet te hoog uit te komen. Je past dit aan naargelang de hoogte van de spelers.
Neem een latje, en gebruik het om de hoogte van elk latje op de hoeken aan te duiden. Zo kan je preciezer inschatten waar je kan voorboren. Duid aan waar je kan boren. Zorg ervoor dat je de schroeven zó positioneert dat er langs de andere zijde ook nog twee schroeven kunnen passeren.
SCHROEVEN
Eens je alle posities hebt afgetekend, kan je de schroefgaten makkelijk in serie voorboren. Dankzij het voorboren zal elke schroef makkelijker aantrekken tegen het achterliggende hout waar hij een verbinding moet maken. Een nette, stevige verbinding bereik je als je haaks – en dus in negentig graden – kan schroeven. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat je latten perfect haaks verzaagd zijn. En als extra richtlijn klem je ze vast tijdens de montage in een haakse hoek.
Plaats eerst al een paar schroeven. Dat werkt een stuk makkelijker omdat je de schroeven dan niet meer hoeft vast te houden. Met wat houtlijm kan je de verbindingen eventueel verstevigen. Oefen tijdens het schroeven wat druk uit op de achterliggende lat, dan schuift ie niet weg. Controleer nog even met de winkelhaak of de verbindingen haaks uitkomen.
KIPPENGAAS
Haal er de rol kippengaas bij. Let erop dat de mazen voldoende groot zijn om er later de stokjes vlot doorheen te schuiven. Open de rol, en creëer er een cilinder mee waarvan de diameter overeenkomt met het onderstel. Knip op maat af met je kniptang. Let wel op met de scherpe uiteindes: knip zo dicht mogelijk tegen het gaas af.
Met enkele kabelbinders maak je het kippengaas vlug vast. Werk de cilinder af, en zet het daarna ook nog eens vast aan de sokkel met de kabelbinders.
HOUTEN STOKJES
Zet het onderstel even aan de kant en breng er de houten stokjes bij. Gebruik stokjes van rondhout die tussen de mazen van het kippengaas passen. De bedoeling is dat elke speler straks een eigen kleurtje heeft: verven dus! Gebruik best opvallende kleuren, zodat ze afsteken tegen de plastic gekleurde ballen van het spel.
Het verven zelf is een snel geklaarde klus met wat spuitverf. Draag handschoenen zodat je geen vlekken maakt, en schud de bus eens goed voor een aantal minuten. Verwijder de beschermcap onder de dop, en schud daarna nog eens goed na.
Het voordeel van de spuitbus is dat de verf heel vlug droogt, maar je hebt zeker een laag primer nodig om een goeie dekking te hebben. De gespoten verflaag is maar dun. De primer is na een aantal minuten al stofdroog, maar respecteer toch de droogtijd zoals aangegeven op de spuitbus zelf vooraleer je de finale verflaag erop spuit.
Ben je klaar, maar de spuitbus is nog niet leeg? Keer hem dan om, en spuit even door om verstopping van het drukventiel te voorkomen. Zo is ie klaar voor een volgend gebruik.