Een douche kiezen: 3 aandachtspunten
Geen badkamer zonder degelijk uitgeruste douche. En die kies je niet zomaar. We helpen je op weg bij de belangrijkste bouwstenen en geven mee hoe je zelf voor de installatie kan kijken van zowel de douche zelf, als de wandafwerking.
INLOOPDOUCHE, DOUCHECABINE OF DOUCHEBAD?
Wil je je badkamer van kop tot teen vernieuwen? Dan is een inloopdouche een geknipte, moderne – en esthetisch tevens vaak de mooiste – oplossing. Je kan ze ook helemaal inrichten naar jouw smaak. Een inloopdouche kan zowel met als zonder douchebak, al is in de strikte zin van het woord enkel een inloopdouche waarvan de vloer doorloopt een ‘echte’ inloopdouche. Bij een inloopdouche komt vaak nog een glazen scheidingswand kijken.
Daarnaast kan je ook gaan voor een douchecabine. Een douchecabine klinkt misschien wat minder trendy, toch bestaan er zeker ook hedendaagse en strakke varianten. Ook hier zijn vaak glazen scheidingswanden van tel, samen met draai- schuif- of vouwdeuren.
Een derde optie is een douchebad, waarbij – zoals de naam al zegt – een douche en bad gecombineerd zitten in één meubel. Hiervoor kan je op de badrand een spatwand plaatsen (uit glas of panelen) zodat de rest van de badkamer spatvrij blijft. Een douchebad kan in verschillende uitvoeringen, zowel in een klassiek ligbad als hoekbad, als in een volledig ingesloten douchebadcabine. Meestal springt de badrand wat uit en is het douchebad iets breder op de plaats waar de douchekop hangt.
MEER WETEN:
> Hoe een inloopdouche kiezen
> Waarom een douchecabine kiezen
> Hoe je bad kiezen
> Hoe een inloopdouche zelf plaatsen
KRAANWERK
Qua kraanwerk in de douche is de thermostatische kraan, met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, in de meeste douches goed doorgedrongen. Gewone mengkranen komen ook nog voor, maar boeten in sneltempo aan terrein in.
Tegenwoordig bestaan er ook slimme thermostatische mengkranen waarmee je je douche kan activeren en je waterverbruik kan bijhouden via je smartphone. Deze worden vaak ingebouwd in de douchewand. Dergelijke kranen zijn vaak ook uitgerust met een ecostand waarmee je tot wel 33% op je verbruik kan besparen.
De keuze van de juiste douchekop is ook belangrijk voor de perfecte douche-ervaring. Ook hier spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Sta je graag lang te ontspannen onder de douche of kies je ervoor om snel alle vuil weg te spuiten? Kies het best een douchekop met verschillende standen, zo kan je wisselen tussen een harde massagestraal en een zachte ontspannende regenbui. Voor kinderen is een zachtere straal erg belangrijk.
Je kan ook kiezen voor een niet-afneembare douchekop, dan wordt er gesproken van een regendouche. Hoe zo’n regendouchekop wordt geïnstalleerd, kan je hier nalezen.
MEER WETEN:
> Kraanwerk in de badkamer: wat moet je weten?
DOUCHEWANDEN
De afscheiding tussen de douche en de rest van de badkamer gebeurt vaak met glas. In het geval van een niet-doorschijnende scheidingswand (bijvoorbeeld van waterwerende cementplaten), moet die anders afgewerkt worden, net als de andere muren van de douche. Het vaakst gebeurt dat met tegels of met douchewandpanelen. De meer gevorderde klusser die fan is van een ruwere look, kan ook kiezen voor betonstuc of micromortel. Een betonstuc of micromortel is een samenstelling van gemodificeerd cement, eventueel met kalk, en kunstharsen. Dat wordt opgemengd en volledig handmatig uitgepleisterd.
MEER WETEN:
> Hoe je badkamerwanden voorbereiden
> Hoe badkamerwandpanelen plaatsen
> Hoe een douchewand betegelen
> Hoe je douchewanden uitrusten met een micromortel