VLOERVERWARMING ZELF GEPLAATST
Een vloerverwarmingssysteem bestaat uit een netwerk van buizen die warm water onder je vloer laten lopen. Het plaatsen van vloerverwarming is op zich niet zo moeilijk, als je het juiste plan hebt. Gelukkig zorgt Easykit voor dat plaatsingsplan, op basis van de plannen van je architect. Alle materialen worden besteld en in de juiste hoeveelheid op de werf geleverd. Je kan meteen beginnen.
ROOSTERFOLIE
Voor je van start gaat, krijg je nog een korte opleiding van je coach. Je overloopt de moeilijke punten en je kan nog wat vragen stellen indien nodig. Zo kan je zelfverzekerd aan de slag. Verder kan je tijdens het verdere verloop ook steeds een beroep doen op Easykit zelf wanneer je ergens vastzit.
Eerst plaats je randisolatie tegen alle muren. Daarmee voorzie je de nodige speling, want door de vloerverwarming kan de bovenliggende chape gaan uitzetten en zou je anders barsten krijgen.
Dan zet je het meegeleverde plan over op de vloer. Om je daarbij te helpen, gebruik je een dampfolie met roosterpatroon. Rol die uit over de hele vloer en leg ze vast. Je kan dan zorgvuldig met een stift het parcours van alle leidingen uittekenen en het kunststofprofiel plaatsen. Ben je nog niet vertrouwd met het principe, dan kan het handig zijn om schilderstape te gebruiken voor het uittekenen. Bij fouten kun je de schilderstape nog makkelijk verplaatsen. Duid met een volle pijl aan waar je warm water zal vertrekken en met een lege pijl waar het koud water je circuit verlaat.
De collector
Ook de collector is een belangrijk onderdeel van de installatie. Hier vertrekken alle thermotube buizen met warm water (rode aansluitingspunten), het lauwe water keert terug naar diezelfde collectoren. Daar sluit je ze aan op de blauwe punten. Om de buizen vlot te kunnen aansluiten, is het van belang om de collectoren op minstens 30 cm van het afgewerkte vloerniveau op te hangen. Controleer ook met de waterpas dat de collector mooi verticaal hangt.
SLAKKENHUISPATROON
Start vanaf de collector. Plaats daar eerst een rood stuk flexibel en sluit de buis aan op de collector. Ontrol de buis volgens het plan. De kringen worden in een slakkenhuispatroon gelegd. Volg goed de richting aan waarin de buis loopt. Met je voet kan je de buis in de profielen vastklikken. Je moet die profielen voorzien op alle plaatsen waar de leidingen mooi recht lopen, dus voornamelijk in de lengte van de circuits. Als de leidingen er niet mooi recht in geklemd zitten, zou je die immers kunnen beschadigen. Volg verder de markeringen. Let er ook op dat je geen te scherpe bochten maakt: een straal van minimum 20 cm. Als je het schema correct gevolgd hebt, kom je terug bij de collector, daar sluit je de buis weer aan.
Eens al je kringen uitgerold zijn, voorzie je beschermhulzen op de leidingen waar er uitzetvoegen in de chape komen, zoals terug te vinden op het legplan.
DRUKTEST
Nadat je alle kringen geplaatst hebt, nodig je Easykit uit om langs te komen voor een druktest. Die druktest zal nagaan of er geen lekken in het systeem zitten. Het volledige leidingenstel wordt onder druk gezet. De druk blijft op het systeem totdat de chape gelegd is. Deze job wordt uitgevoerd door een Easykit-vakman. Dankzij die extra professionele controle ben je zeker dat je alle leidingen op de correcte manier geplaatst hebt.
Voor een Easykit toonzaal in jouw buurt, ga naar easykit.be.