Een moestuinbak zelf maken
Heb je geen plaats voor een serre? Dan is een moestuinbak een goede oplossing. Een moestuinbak kan je gerust afhalen in het tuincentrum, maar het is echt kinderspel om er zelf eentje in elkaar te steken.
AFMETINGEN
Een bak van 1,20 meter op 1,20 meter is zowat de gangbare afmeting, maar je kan dit aanpassen naargelang je eigen goesting en bruikbare ruimte. De bak mag gerust zo'n 40tal cm diep zijn, voldoende om wat knolgewassen, tomaten of wortelen de ruimte te geven een stevig wortelgestel te doen ontwikkelen.
HOUT BEHANDELEN?
Gebruik wel onbehandeld hout, zodat je planten geen schadelijke stoffen opnemen. Wil je het hout verduurzamen? Gebruik dan lijnzaadolie, dat is niet schadelijk en zal het hout verzadigen waardoor het minder te verduren krijgt van weer en wind. Kies ook voor inheems hardhout, dat gaat langer mee en is een meer verantwoorde keuze dan tropisch hardhout.
MONTAGE
Het kan geen kwaad om een bodem te voorzien uit materiaal dat beter tegen water kan, zoals betonplaat. Monteer een kader rondom. Bevestig opstaande balkjes op de bodemplaat ter versteviging, waarop je dan telkens de planken eraan vastschroeft om de wanden op te bouwen. En dat is eigenlijk het grootste werk. Gebruik wel rvs-schroeven, de bak komt tenslotte buiten te staan.
TIP
Bij het vastschroeven van twee houten delen, boor je eerst voor in het eerste deel met een boor met een diameter gelijk aan die van de schroefdraad. De schroef zal de twee houten delen veel beter naar elkaar toe trekken.
Onderaan de bodemplaat plaats je nog wielen in inox, waarvan je er best twee voorziet met remfunctie. De moestuinbak kan, eenmaal gevuld, redelijk zwaar wegen. Gebruik dus stevige wielen die al dit gewicht aan kunnen!
DRAINAGE
Maak ook enkele gaten in de bodemplaat. Ze zullen het overtollig water wegwerken. Planten houden dan wel van een vochtige grond, maar staan niet graag met hun voeten in in een drijfnatte grond. Je planten gaan ervan rotten, en het stimuleert de kweek van schimmels.
Bekleed de binnenkant van je moestuinbak ook met een worteldoek. Het zal het overtollig water laten draineren, en verhindert tegelijkertijd dat de vochtige bodem in contact blijft met de houten wanden. Maak het doek groter dan de bak zelf, en om de afgesneden randen van het worteldoek niet te laten uitrafelen, kan je ze even vluchtig afbranden.
EEN MOESTUINBAK MET EXTRA OPBERGRUIMTE
Je kan een moestuinbak ook combineren met wat extra stapelruimte. In deze versie maken we plaats voor enkele opbergvakken en kan je er zelfs een vuilnisbak in kwijt.