DE PAKKETBRIEVENBUS: IETS VOOR JOU?
Met steeds meer online shopping stevenen we af op een wereld waarin alle gewone brievenbussen op termijn worden vervangen door pakketbrievenbussen. Ze worden een soort logistiek punt op elk privé-adres waar brieven en pakjes geleverd én opgehaald worden. Niemand hoeft speciaal thuis te blijven, de buren worden niet lastig gevallen en de levering kan in theorie 24/7 gebeuren.
PAKKETBOX OF PAKKETBRIEVENBUS?
De termen pakketbox en pakketbrievenbus worden wel eens foutief door elkaar gebruikt.
- Een pakketbox is niet meer en niet minder dan een kleine container voor pakjes. Na ontvangst van het pakje gaat de box op slot en kan enkel de gebruiker dit nog openen. De pakketbox kan dus slechts één pakje per keer bevatten. Dit is veeleer een uitbreiding op een gewone brievenbus, doordat dergelijke systemen geen sleuf bevatten om gewone post te ontvangen. Een pakketbox kan je om het even waar plaatsen en hoeft niet te voldoen aan de vereisten van bpost.
- Een pakketbrievenbus is geschikt om meerdere pakjes per dag te ontvangen en ze beschikken over een sleuf voor de dagelijkse post. Deze moeten wel voldoen aan de vereisten van bpost.
VORM EN KLEUR
Er is vandaag al voor elke online shopper een model op maat: van een klein schoendoosformaat tot XXL-pakketbussen voor grote volumes. Bovendien zijn er ook uitvoeringen geschikt voor thuislevering van voeding, ideaal voor de fans van Hello Fresh & co. Qua kleur wordt er vaak voor zwart gekozen, maar ook RAL-kleuren zijn in opmars. Vaak wordt dezelfde kleur gekozen als het buitenschrijnwerk van de woning, hekwerk of garagepoort.
Op vlak van materialen blijven de traditionele inox/RVS en gelakt staal een grote liefhebber. Daarnaast wint aluminium aan populariteit. Aluminium roest namelijk niet en heeft zo een veel langere levensduur. Het is overigens lichter, waardoor dikkere platen gebruikt worden met een kwalitatieve designuitstraling. Aluminium pakketbrievenbussen kunnen bovendien gelakt worden in elke RAL-kleur.
Op vlak van montage zijn er ook veel mogelijkheden. Of het nu vrijstaand is, aan de wand gemonteerd of verankerd aan de vloer, alle manieren van plaatsing zijn mogelijk.
INBRAAKVEILIG
Eerder waren er al oplossingen in de vorm van brievenbussen met een afzonderlijk pakjesvak. Een manier om pakketten en kranten te ontvangen, uit het zicht en uit de regen, maar niet beveiligd tegen diefstal. Vandaag zijn er diverse inbraakveilige systemen. De meest voorkomende zijn:
- de valklep: het pakje wordt langs boven in de bus gelegd en na het sluiten van de klep wordt de levering onbereikbaar, volgens hetzelfde principe als de gekende kledingcontainers op straat;
- een druk/draaiknop: na de levering draait de pakjesman de bus eenvoudig op slot; de deur kan vervolgens alleen door de bewoner worden geopend met een sleutel;
- het klikslot: de deur blijft los tot er een pakje wordt geleverd, dan valt ze in het slot. Vanaf het moment dat de brievenbus geledigd wordt, is het klikslot terug geactiveerd en kan er een nieuwe levering volgen. Deze oplossing is interessant voor bijvoorbeeld kleine zelfstandigen zoals sanitairinstallateurs. Ze ontvangen één levering in de voormiddag, halen hem op tijdens de lunchpauze en krijgen een nieuw pakje in de namiddag;
- een digitaal cijferslot: op het pakje of de leverbon staat de viercijferige code vermeld waarmee de koerier via het toetsenbord de bus opent. Met een digitaal cijferslot kunnen pakjes ook worden opgehaald of teruggestuurd. Dit is tevens geschikt om huissleutels voor de poetsvrouw, tuinier, klusjesman ... achter te laten. In ieder geval veiliger dan onder de deurmat.
Via Dobbit Professional, met dank aan Galico, eSafe, Logixbox